Εξαιρετική υποδοχή, με καθολική και εκδηλωτική παρουσία των βουλευτών αλλά και των Δημάρχων της Θεσπρωτίας, επιφύλαξε η φιλοξενία του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», μετά από πρόσκληση του Δήμου Ηγουμενίτσας και του ΚΕΠ Υγείας, με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Βελλαϊτών.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάχθηκε «στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού του Δήμου στην μετά covid εποχή», όπως επισήμανε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Λώλος, «προκειμένου –με τη βοήθεια του εκλεκτού επιστήμονα κ. Στέφανου Φούσα και των συνεργατών του αλλά και άλλων ενημερωτικών δράσεων διαμέσω του ΚΕΠ Υγείας- η πρόληψη να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας των δημοτών και να καταστεί τρόπος ζωής τους».
Ο βουλευτής της Κυβέρνησης στο Νομό κ. Βασίλης Γιόγιακας ευχαρίστησε τον κ. Συντονιστή Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General αλλά και τον κ. Γιάννη Γουδέβενο εξομολογούμενος «ότι ο Στέφανος και ο κουμπάρος μου Γιάννης χάραξαν την πορεία μου στην ιατρική», αναφέρθηκε στη συνεχή αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού και ευχαρίστησε τους επιστήμονες του Οδοιπορικού για την παρουσία τους στην Ηγουμενίτσα.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μάριος Κάτσης ευχαρίστησε τον κ. Φούσα για τη συμβολή του στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, το Δήμο και τον Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία και –μεταξύ άλλων- επισήμανε: «Ο covid αποτέλεσε ένα σημείο τομής για την κοινωνία καθώς έθεσε νέες προτεραιότητες για το ρόλο που πρέπει όλοι μας να διαδραματίζουμε».
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκης Κιάμος, παρευρισκόμενος στην εκδήλωση με τους κ.κ. Μαρίκα Γκόνη, Α΄ Αντιπρόεδρο, Σωτήρη Κολιούση, Γενικό Γραμματέα, Δημήτριο Σούκη και Κώστα Ζηκόπουλο, τόνισε: «Θα ήθελα ως Θεσπρωτός, να συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους διοργανωτές αλλά και τον Στέφανο που συνεχίζει σθεναρά το Οδοιπορικό, μια ιδέα του αείμνηστου συναδέλφου μου και π. Υπουργού Αντώνη Φούσα και να του ευχηθώ να συνεχίσει το σημαντικό του έργο στην Ήπειρο».
Ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς χαρακτήρισε την ημερίδα «σπουδαία εκδήλωση με εκλεκτούς ομιλητές» και εκθείασε τη διαχρονική προσφορά του κ. Φούσα και στο Δήμο του τονίζοντας: «γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τον Καθηγητή, ο οποίος φιλοξενήθηκε και στο Δήμο μας, με την εξαιρετική ομάδα των επιστημόνων του Οδοιπορικού και μας ενημέρωσε σε μία κατάμεστη αίθουσα με λόγια απλά και απολύτως κατανοητά για όλα όσα πρέπει να μαθαίνουμε και να υιοθετούμε για την πρόληψη».
Ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον Καθηγητή για τη φιλοξενία του Οδοιπορικού και στο Δήμο του, ευχαρίστησε τον κ. Φούσα για την προσωπική επικοινωνία και τους διοργανωτές και υπογράμμισε: «Η πανδημία μας έδειξε ότι η αλληλεγγύη και η αγάπη πρέπει να συνοδεύουν αλλά και να προστατεύουν την υγεία».
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση χαρακτήρισε «εξαιρετικό» τον τίτλο «Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης», ευχαρίστησε τον κ. Φούσα για τη σημαντική προσφορά του καθώς «την οικονομική κρίση διαδέχθηκε η κρίση στην υγεία, απόρροια της οποίας και η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής».
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Οικονομίδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον π. Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Στέφανο Φούσα για το έργο που επιτελεί αλλά και για την αποδοχή της πρόσκλησης να αποτελέσει η πόλη μας στάση του Οδοιπορικού καθώς το μήνυμα είναι πλέον σαφές, πρόληψη σημαίνει ίαση».
Το κλείσιμο της ημερίδας εκ μέρους του Δημάρχου πραγματοποίησε η. κ. Χριστίνα Τζέλλου, υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διοικητής του 628 ΤΠ Φιλιατών Αντισυνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, η υπολιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Μαρία Κατσάρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Φιλιατών κ. Χρήστος Τσουράς, ο π. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Βελλαΐτης κ. Γιώργος Κάτσενος, ο π. Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων. Στη θεματική ενότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης ο Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας αναφέρθηκε στους τρόπους αξιοποίησης των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ανά περιοχή στο Νομό Θεσπρωτίας και στη ανάγκη καθιέρωσης «νέων ακριτών» για την εφαρμογή τους.
Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής-Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Η σημερινή κατάσταση των λοιμώξεων»), ο κ. Γιάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας, π. Πρόεδρος ΕΚΕ («Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μια δια βίου πρόκληση»), ο κ. Χρήστος Γιάγκας, Αγγειοχειρουργός («Αγγειοπάθειες»), ο κ. Σωτήριος Γιάκης, Dr. Χειρουργός Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος («Οδοντιατρική πρόληψη»), η κ. Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος (Θλίψη και κατάθλιψη»), η κ. Αικατερίνη Μακατσώρη, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγος («Παθήσεις του προστάτη»), η κ. Ανδομάχη Πετσίνη, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος ΜΑΦ Γ.Ν. Φιλιατών («Καρκίνος του πνεύμονα»), η κ. Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου παχέως εντέρου»), η κ. Λαμπρινή Τάτση, Συντονίστρια 2ης ΤΟΜΥ, Γενικός Ιατρός («Καρκίνος μαστού και τραχήλου της μήτρας»), η κ. Μιρέλα Κυριάκου, Μαία, Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, Μέλος Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας («Η σημασία του μητρικού θηλασμού»), ο κ. Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος, («Νομική Προστασία στην υγεία») και ο κ. Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Ο εθισμός στο Διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας»).