Την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών Erasmus+ KA1 βίωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, καθώς το διάστημα 23-27 Σεπτεμβρίου 2024 υποδέχθηκαν στα Ιωάννινα 21 μαθητές Γυμνασίου και τρεις εκπαιδευτικούς από το Βιεννέζικο Σχολείο “Sta. Christiana” και συντόνισαν το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής κινητικότητας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η μελέτη του περιβάλλοντος της περιοχής μας, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία με το πολυπολιτισμικό και διαθρησκευτικό παρελθόν της πόλης μας, καθώς και η γνωριμία των Αυστριακών και Ελλήνων εκπαιδευτικών και μαθητών με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, ώστε να ανταλλάξουν καλές εκπαιδευτικές πρακτικές να υιοθετήσουν εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας και να γνωρίσουν την εν γένει λειτουργία μιας σχολικής μονάδας του εξωτερικού.
Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, μέσα από ποικίλες δράσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, κατασκευές και πρωτότυπες δραστηριότητες, έκαναν νέους φίλους, μελέτησαν το περιβάλλον της περιοχής, ενίσχυσαν τις ικανότητες τους στη Γερμανική και την Αγγλική γλώσσα, βελτίωσαν το επίπεδο των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, καλλιέργησαν την ανάληψη πρωτοβουλιών και ως αυριανοί πολίτες ανέδειξαν μια ενεργό στάση απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, παρουσίασαν ψηφιακά στην αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών από την Αυστρία, το Σχολείο, τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, ξενάγησαν τους επισκέπτες σε μνημεία και μουσεία και τους έφεραν σε επαφή με την τοπική ιστορία, τη μοναδική γευσιγνωσία και τις απαράμιλλες ομορφιές του τόπου μας. Συμπερασματικά, ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Ελλάδα και την Αυστρία δημιούργησαν συνέργειες, παρακολούθησαν από κοινού μαθήματα, συνεργάστηκαν για να μελετήσουν τις θεματικές του προγράμματος, αντάλλαξαν ιδέες, γνώρισαν τον πολιτισμό μια ξένης χώρας και δημιούργησαν γέφυρες επικοινωνίας, ανανεώνοντας το ραντεβού τους στη Βιέννη.
Τα μέλη της Αυστριακής εκπαιδευτικής αποστολής συνοδευόμενα από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ιωαννίνων και είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Θωμά Μπέγκα, από τον οποίο ενημερώθηκαν για το project της μετατροπής της πρωτεύουσας της Ηπείρου σε κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 και συζήτησαν μαζί του τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων, συμμετείχαν βιωματικά στη διαδικασία της ανακύκλωσης και δώρισαν το χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν από την ανακύκλωση συσκευασιών για τις κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης της ΜΚΟ “Αποστολή”. Στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας στο Νησί, οι Αυστριακοί μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας, ενημερώθηκαν για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τους οποίους απειλείται η λίμνη και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης της ρύπανσης του οικοσυστηματος της.
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα μέλη της Αυστριακής εκπαιδευτικής αποστολής στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, καθώς στη συνάντηση που είχαν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο, η επικοινωνία τους έγινε εξ’ ολοκλήρου στη γερμανική γλώσσα. Στη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκαν για το σημαντικό θεάρεστο έργο που επιτελείται αλλά και για το πλούσιο Ιερατικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο της τοπικής Ιεράς Μητρόπολης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων “Νικόλαος Δούμπας” γνώρισαν τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και παρακολούθησαν ένα πρωτότυπο μάθημα υμνολογίας.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι οι Αυστριακοί μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τις Ιερές Μονές Φιλανθρωπινών και Αγίας Ελεούσας στο Νησί των Ιωαννίνων, όπου γνώρισαν την ιστορία και το μοναστικό βίο στην ορθόδοξη πίστη, ενώ επισκεπτόμενοι την Ευαγγελική Εκκλησία των Ιωαννίνων, είχαν συνάντηση με τον εφημέριο π. Λεωνίδα Κολλάρο και ενημερώθηκαν για την κοινότητα των Ευαγγελιστών της πόλης. Η ξενάγηση στα Ιωάννινα περιελάβανε επίσης, ιστορικό περίπατο στο Κάστρο, επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή, στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ και το Σπήλαιο Περάματος. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής υποδεχόμενη τα μέλη της Αυστριακής εκπαιδευτικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη, τους ξενάγησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, το Λευκό Πύργο και στο παραλιακό μέτωπο της συμπρωτεύουσας.