Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ζαγορίου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία μας στην UNESCO για τη μεγάλη επιτυχία της εγγραφής του Ζαγορίου ως Πολιτιστικό Τοπίο στον επίζηλο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι η πρώτη ελληνική εγγραφή στον κατάλογο αυτό και μάλιστα αφορά σε ένα προστατευόμενο, από εδώ και πέρα, πολιτιστικό αγαθό, όχι της αρχαιότητος ή του βυζαντινού Ελληνισμού, αλλά της νεότερης κληρονομιάς μας. Για να καταλάβουμε τη βαρύνουσα σημασία του καταλόγου αυτού από πλευράς προστασίας και παγκόσμιας προβολής, θυμίζω πως ήδη περιλαμβάνει τα Πυρηναία Όρη της Γαλλίας, τους αμπελώνες των κρασιών της Βουργουνδίας και την έπαυλη των Μεδίκων στην Τοσκάνη της Ιταλίας.
Η 45η σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνήλθε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αναγνώρισε την πληρότητα του «ζαγορίσιου» φακέλου, που υπεβλήθη στις 2/2/2022, και την ανταπόκρισή του με την πραγματικότητα της περιοχής που συνδυάζει ένα σχεδόν ανεπηρέαστο από το χρόνο μοναδικό αρχιτεκτονικό, φυσικό και ευρύτερα πολιτιστικό αποτύπωμα, που μας έρχεται από το 18ο και 19ο αιώνα.
Και τώρα λίγο ιστορία: Το Ζαγόρι βρισκόταν από το 2012 στον ενδεικτικό Κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών της UNESCO. Αυτό αποτελεί ελάχιστο προαπαιτούμενο για την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ως Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσα στις 18/12/2014 πως το Ζαγόρι θα αποτελέσει την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού πολιτιστικού τοπίου στον περιζήτητο κατάλογο της UNESCO. Η πρόταση αυτή, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πάγωσε μέχρι το 2019 από τις διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Βίτσα Ζαγορίου, όπου στην κεντρική πλατεία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την αναγέννηση της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει το 2014. Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, πήρε και πάλι τη σκυτάλη, ο φάκελος ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στην UNESCO στις 2/2/2022 για να εγκριθεί προχθές. Για τη σημασία αυτής της εγγραφής για το Ζαγόρι και την Ήπειρο παραθέτω τη δήλωση που είχα κάνει το Δεκέμβριο του 2014 όταν η ελληνική Πολιτεία επίσημα δρομολόγησε την εν λόγω υποψηφιότητα: Η ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO συνεπάγεται για έναν τόπο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει.»