Is That All There Is
Παρουσίαση φωτογραφικού βιβλίου
από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο
στο Photometria Photography Center (PPC)
Πότε:
15 Νοεμβρίου, στις 20:00
Είσοδος:
Ελεύθερη
Διεύθυνση:
21ης Φεβρουαρίου 184, Ιωάννινα
Στις 15 Νοεμβρίου στις 20:00 ο φωτογράφος Χρήστος Σωτηρόπουλος ταξιδεύει στα Ιωάννινα και παρουσιάζει το 2ο φωτογραφικό βιβλίο του με τίτλο IsThatAllThereIs στο PhotometriaPhotographyCenter.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Σωτηρόπουλος αναφέρει σχετικά: «Όπως πολλοί που γεννήθηκαν στο απόγειο της αστυφιλίας (δεκαετία ’80) έτσι και εγώ άφησα το χωριό μου για να δημιουργήσω τη δική μου ζωή και οικογένεια σε αστικόκέντρο. Όσο περνούσαν τα χρόνια όλο και πιο πολύ απομακρυνόμουν από τις σχέσεις και τις αναμνήσεις που είχα δημιουργήσει με το μέρος που γεννήθηκα. Μετά τη γέννηση τουπαιδιού μου, αρκετές εκδρομές του σαββατοκύριακου αφορούσαν οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση (ράντσα, ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, οργανωμένα κάμπινγκ και περίπατοι). Ο ενθουσιασμός και η φαντασία που επιστράτευε για να συνδιαλλαγεί με τη φύση ενεργοποίησαν τις δικές μου αναμνήσεις. Ο γιος μου έκανε τα ίδια πράγματα που έκανα και εγώ μικρός. Μόνο που εμένα τότε ήταν μέρος της καθημερινότητας μου ενώ για το γιο μου ήταν μέρος μια πολιτιστικής κουλτούρας προς κατανάλωση. Το ίδιοπαρατήρησα ότι ίσχυε και για γονείς που σε αντίθεση με εμένα είχαν μεγαλώσει σε πόλεις.
Κατάλαβα λοιπόν ότι ένα μέρος του εαυτού μου ήταν πάντα αφοσιωμένο στο μέρος που μεγάλωσα, στην ελληνική επαρχία. Το σώμα μου ξαναθυμήθηκε να περπατάει σε δυσπρόσιτα μονοπάτια, να μυρίζει υγρασία από χώμα φυτεμένο με ελιές και αγριόχορτα, να αναπνέει το καυτό φιλτραρισμένο από φύλλα πλατάνου αέρα του καλοκαιρινού μεσημεριού. Συνειδητοποίησα ότι είχα μάθει να μιλάω και να κατανοώ συμπεριφορέςανθρώπων πολύ διαφορετικών από εκείνων που αποτελούσαν τη καθημερινότητά μου στη πόλη. Ανθρώπων που τη φαντασία και τη προσωπικότητα την είχε πλάσει ο ίδιος ο τόποςσμιλευμένος τόσο από τους μύθους όσο και από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Αποφάσισα λοιπόν το σεβασμό μου για την ελληνική επαρχία να τον μετατρέψω σε φωτογραφικό βιβλίο που αποφεύγει στερεοτυπικές αναπαραστάσεις της και προσπαθεί νααναδείξει τη πολυπλοκότητα και τις ιδιαιτερότητές της μέσα από τη συμβίωση των ανθρώπων της με τη φύση. Διότι για εμένα η ελληνική επαρχία δεν είναι απλά το μέροςπου μεγάλωσα. Είναι το μέρος που ωρίμασα και έμαθα πως να ζω την ενήλικη ζωή μου».
Το βιβλίο χωρίζεται σε 7 κεφάλαια που το καθένα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αναμνήσεις που αποσκοπούν να είναι αντιπροσωπευτικές για όσους μεγάλωσαν στην ελληνική επαρχία τις δεκατίες του ’80 και ‘90. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από κείμενο που έχει γραφτεί από τον Τσούκα Δημήτρη.
Chapter 1: The KingisDead – Για τις καλοκαιρινές γιορτές που ζητούσαν να είμαστε
κάποιοι άλλοι
Chapter 2: The Man In OuterSpace – Για τον ‘τρελό του χωριού’ που μας προκαλούσενα τολμήσουμε πράγματα
Chapter 3: The SilentStorm – Για τις ήττες που βούλιαξαν στην ησυχία της νύχτας
Chapter 4: Her – Για την πρώτη φορά που το παιχνίδι έπαψε να είναι αθώο
Chapter 5: The Burn – Για τη ζέστη του μεσημεριού που κουβαλάμε ακόμη στο δέρμα
μας
Chapter 6:- The Stunt – Για τις στιγμές μας που συλλέγονται σε κάδρα σε τυχαία σαλόνια
Chapter 7: Then Let’s Keep Dancing – Γιατιςεπιστροφέςμας