Μια ομολογουμένως σημαντική -και συνάμα ιδανική να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Ιεράρχες- πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κατέδειξε εύγλωττα αλλά και έμπρακτα την ευθύνη των πνευματικών πατέρων στη σωστή ενημέρωση των πιστών για τον κορωνοϊό αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Με οικοδεσπότη το Σεβασμιώτατο κ.κ. Μάξιμο, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σε μία εκδήλωση την οποία χαιρέτησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, εκθειάζοντας ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, με τη συνέργεια πολλών φορέων.
Αποδέκτες της πολύπλευρης ενημέρωσης του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, για την καταλυτική σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το σύνολο των πατέρων της Ι.Μ. Ιωαννίνων. «Η υπόθεση του κορωνοϊού είναι μεν ιατρική αλλά είναι και πνευματική, με την έννοια ότι εμείς οι πνευματικοί πατέρες έχουμε μεγάλη ευθύνη για τη ζωή των ανθρώπων, να τους καθοδηγήσουμε, να προφυλάξουν τους εαυτούς τους αλλά και την κοινωνία, να τους στηρίξουμε στις αμφιβολίες τους αλλά και να τους ενημερώνουμε, όπως συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ημερίδα-σύναξη» επισήμανε στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και συνέχισε: «Οι Πατέρες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί το φαινόμενο των αρνητών βρήκε δυστυχώς χώρο και μέσα στην Εκκλησία. Όταν λέμε την άποψή μας στα πνευματικά μας παιδιά και γινόμαστε αιτία να αρνούνται τα μέσα που μας δίνει η επιστήμη, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πιθανό να νοσήσουν, να οδηγηθούν στις ΜΕΘ, να πεθάνουν, να μεταδώσουν τον ιό. Είναι σαν να διαπράττουμε φόνο, αν εμείς γινόμαστε αιτία να πεθάνουν άνθρωποι ή να λαμβάνουν οι πιστοί αψήφιστα αυτό τον μεγάλο κίνδυνο. Δεν γίνεται από τη μία να ευλογούμε και από την άλλη να τους αφήνουμε να παρασύρονται στην πλάνη». Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον π. Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανο Φούσα, τους καθηγητές ιατρικής που συμμετείχαν στην ημερίδα, το σύνολο του ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ομάδα των επιστημόνων που συντόνισε ο ε. Καθηγητής Καρδιολογίας και Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General, κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Πανδημία και εμβολιασμοί στη χώρα μας»), o κ. Γιώργος Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής-Λοιμωξιολόγος στο Metropolitan Hospital («Επιδημιολογικά δεδομένα: 1η, 2η και 3η δόση εμβολίου»), η κ. Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο («Covid-19 και εγκυμοσύνη»), ο κ. Αλέξανδρος Δρόσος, Ομ. Καθηγητής Ρευματολογίας («H σημασία του εμβολιασμού»), ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας και π. Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. («Κορωνοϊός και Καρδιά»), η κ. Σταυρούλα Τσιάρα, Καθηγήτρια Παθολογίας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων (Κορωνοϊός: Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα»), ο κ. Αναστάσιος Σέρμπης, Ε. Καθηγητής Παιδιατρικής (Η σημασία των εμβολίων για τη δημόσια υγεία») και ο κ. Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Ο εθισμός στο Διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας”). Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των Βελλαϊτών, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης των ποσοστού των εμβολιασθέντων.
Στη λήξη της ημερίδας, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ιωαννίνων και Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Θωμάς Ανδρέου χαρακτήρισε εμπνευσμένη την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες.