Με τη δέουσα σεμνότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη των Σουλιωτών στη Βρυτζάχα και συγκεκριμένα στον ιστορικό τόπο της θέσης «Λιβάδι» της Κοινότητας Ζωτικού, του Δήμου Δωδώνης.
Τη φετινή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, ο Δήμος Σουλίου, η Κοινότητα Ζωτικού και ο Σύλλογος Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού «Η Βρυτζάχα».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Σουλιωτών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Δημάρχους Δωδώνης και Σουλίου, εκπροσώπους της 8ης Ταξιαρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τμήματος Θεσπρωτικού, καθώς και τους προέδρους της Κοινότητας Ζωτικού, του Συλλόγου Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού «Η Βρυτζάχα» και του Συλλόγου Ζωτικιωτών Αθήνας. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη πρόεδροι Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής και συλλόγων.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, στη συνέχεια, οι Δήμαρχοι Δωδώνης και Σουλίου, κ.κ. Χρήστος Ντακαλέτσης και Γιάννης Καραγιάννης αντίστοιχα, με τον πρώτο να στέκεται στη σημασία της ιστορικής μνήμης που υπηρετείται από εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη. «Πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία» τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης, επικαλούμενος τον προβληματισμό που τέθηκε και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, στο μάθημα της Έκθεσης, με ερέθισμα ένα δοκίμιο του Ραϋμόνδου Αλβανού.
Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος & ΜΑ Δημόσιας Ιστορίας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι Σουλιώτες στη Μάχη της Βρυτζάχας, χωρίς να λάβουν υπόψη ούτε τη λογική ούτε τους κανόνες του πολέμου, έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και αυταπάρνησης σε όλη την οικουμένη. Μέλημά τους ήταν η αξιοπρέπεια, η οποία αποτελεί και αίτημα των καιρών μας. Θα πρέπει όλοι να στοχαστούμε τη συμβολή των Σουλιωτών στη δημιουργία των αξιών, που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές για να αντισταθούν στις νέες απειλές των Ασιατών γειτόνων μας που εκτοξεύουν κατά της πατρίδας μας.
Ο αναστοχασμός είναι μια άσκηση αρετής για τον καθένα μας που πρέπει να συνδέσει το παρελθόν με τη σφαίρα της αιωνιότητας. Το σημερινό μας προσκύνημα στο χώρο των «αετών», των ανυπότακτων, δεν αποτελεί απλό χρέος. Πρέπει να λειτουργήσει παραδειγματικά για το ποιο παρελθόν πρέπει να θυμόμαστε και κυρίως για το ποιο παρόν πρέπει να αγωνιστούμε».
Την εκδήλωση πλαισίωσαν, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του Σουλίου, τα μέλη του Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου.