Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπαρκών Ελλάδας –Κύπρου που διεξήχθη στα Ιωάννινα το διάστημα 3-5 Ιουνίου2022,
Τη διοργάνωση του Συνεδρίου είχε αναλάβει ο οργανισμός Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ως φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου – Αώου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνος Σάλτας γεγονός που φανερώνει την ιδιαίτερη σημασία της ΕΑΓΜΕ για την διεξαγωγή αυτού του σημαντικού Συνέδριου .Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε με έμφαση στα έργα που εδώ και μια εικοσαετία υλοποιεί η ΕΑΓΜΕ και αφορούν στην καταγραφή των γεωτόπων της χωράς μας και στην ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς.
Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ Δρ. Ευάγγελος Νικολάου και ο Επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Γεωπαρκου Βίκου-Αώου Δρ. Παναγιώτης Πάσχος τόσο ως εισηγητές όσο και ως μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου τόνισαν την μεγάλη αξία της γεωλογικής κληρονομιάς του γεωπάρκου Βίκου -Αώου . Στην εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στο Γεώπαρκο είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους συνέδρους τους απαράμιλλουκάλλουςγεωτόπους του γεωπάρκουΒίκου- Αώου.
Επίσηςσυμμετείχανως εισηγητές από την κεντρικήυπηρεσία της ΕΑΓΜΕ η Δρ.Μωραιτη Ευγενία και η Μπαρσάκη Βασιλική
Η Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ που ιδρύθηκε το 1976 έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομίας της Ηπείρου.
Αρχικά με το Έργο «Ανάδειξη Γεωτόπων – Γεωπάρκων Συμβολή στην Αειφόρο Ανάπτυξη», το οποίο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (Ε.Π.ΑΝ.) του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006, και συνεχίστηκε με το ΕΣΠΑ, έγινε συστηματική καταγραφή και ανάδειξη της γεωλογικής-γεωμορφολογικής κληρονομιάς και της γεωποικιλότητας της χώρας.
Στα πλαίσια αυτής της δράσης, έγινε καταγραφή των γεωτόπων της χώρας μας και δημιουργήθηκε η τράπεζα δεδομένων που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην αξιολόγηση και ανάδειξη των γεωτόπων της χώρας μας.
Επιστέγασμα των εργασιών αυτών των δραστηριοτήτων και της αγαστής συνεργασίας με την Αναπτυξιακη Ηπείρου Α.Ε και την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η διατύπωση της πρότασης και η προετοιμασία υποβολής του φακέλου για την ίδρυση του Γεωπαρκου Βίκου – Αώου, μιας περιοχής απαράμιλλου κάλους και μοναδικής γεωλογικής αξίας.
Η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας ήρθε το 2010 όταν το γεωπάρκο Βίκου-Αώου πιστοποιήθηκε από την UNESCO και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Με το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου ανοίγονται νέες ευκαιρίες για την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από τον γεωτουρισμό. Είναι μια νέα ολιστική προσέγγιση που προσφέρει στον επισκέπτη αλλά και στο μόνιμο κάτοικο τη δυνατότητα ερμηνείας κατανόησης των φυσικών διεργασιών. Προσφέρονται νέα εργαλεία εναλλακτικού τουρισμού που θα τονώσουν την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ερμηνεία της γεωλογικής ιστορίας κάθε περιοχής, η σχέση της με την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, το συνολικό περιβάλλον, είναι μια συνιστώσα, που έλειπε από κάθε προσπάθεια ανανέωσης των περιβαλλοντικών, τουριστικών και πολιτιστικών πραγμάτων.
Θεωρούμε ότι το πλήθος των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στις θεματικές ενότητες του 3ου Συνέδριου των Παγκόσμιων Γεωπαρκών Ελλάδας –Κύπρου και τα συμπεράσματααυτού του συνέδριου θα έχουνμεγάλη συνεισφορά στην αναδειξη και την προστασία της Γεωλογικης κληρονομιάς της χώρας μας.
Η ΕΑΓΜΕ ( πρώην ΙΓΜΕ ) συγχαίρει την ΑναπτυξιακήΗπείρου, την ΠεριφέρειαΗπείρουΕλληνικό ForumΓεωπαρκων, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco, τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco.για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου
Ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη ΗπείρουκοΑλέξανδροΚαχριμάνηγια την μακροχρόνια συνεργασία και την στήριξη του στις ερευνητικέςδραστηριότητες της ΕΑΓΜΕ στην Ήπειρο.
Ιδιαίτεραευχαριστούμε τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηπείρου Δρ.ΧαρητάκηΠαπαϊωάννου συντονιστή του ΠαγκοσμιουΓεωπαρκου Βίκου – Αώουκαι την M.Sc. Γεωργία Κιτσάκη Ιστορικό-Αρχαιολόγο για την διοργάνωσηαυτού του συνεδρίουαλλά και για την μακροχρόνια συνεργασία τους με την ΕΑΓΜΕ