Η 25η Νοεμβρίου,παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συντονίζει ένα κίνημα παγκόσμιας εμβέλειας για την κινητοποίηση και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου.
Τα στατιστικά στοιχεία και οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι διεθνείς συμβάσεις και η αυστηροποίηση των κανόνων αντιμετώπισης των φαινομένων έμφυλης βίας κατά των γυναικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις απαιτείται περαιτέρω κινητοποίηση.
Για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η 25ηΝοεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη μία εκστρατείας 16 ημερών επισημαίνοντας την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, μέσω της ευαισθητοποίησης όλων, τη διάχυση της πληροφορίας και την κινητοποίηση όλων των φορέων, των γυναικείων οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Στόχος της καμπάνιας για το 2023 είναι η χρηματοδότηση πολιτικών και στρατηγικών για την αποτροπή εμφάνισης της βίας.
Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη ως κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνεται για το φαινόμενο, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον σχεδιάζει πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της δημόσιας ζωής με στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης των γυναικών.
Το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας της Περιφέρειας Ηπείρου αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προώθηση των θεμάτων ισότητας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για την ενδυνάμωση και στήριξη των γυναικών και την εφαρμογή πολιτικών για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας.
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.