Ο Σύλλογος Φίλων της Ιστορίας «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ» σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, μας προσκαλούν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου σε εκδήλωση μνήμης και τιμής της θυσίας των Σουλιωτισσών.
Στις 17:00 θα ολοκληρωθεί η προσέλευση των συλλόγων οι οποίοι θα αποδώσουν τιμές και θα ξεκινήσει η εκδήλωση στον χώρο του Μνημείου με επιμνημόσυνη δέηση.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του Ευρωβουλευτή κου Φρέντη Μπελέρη, άλλων επισήμων καθώς και εκπροσώπων των προσκεκλημένων συλλόγων.
Στην συνέχεια τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καναλακίου Σμπόνια Ελευθερία, η οποία πρώτευσε σε σχετική με το Ζάλογγο έκθεση.
Τέλος θα γίνει κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιήματος από την μαθήτρια της Ε΄Δημοτικού Βασιλική Κουμπή και γυναίκες του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πρεβέζης θα χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου.
Τιμές θὰ αποδώσουν οι:
Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, Έρευνας Φορεσιάς και Αρμάτων 1821.
Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος».
Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς».
Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας. Άγημα «Παναγιώτης Κεφαλάς».
Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου.
καθώς και πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Ιερό Βράχο θα κλείσει με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.
Στις 19:00 θα συνεχισθεί η εκδήλωση στο χώρο έξω από την Ι. Μ. Αγίου Δημητρίου στους πρόποδες του Ζαλόγγου.
Θα γίνει προσφορά αναμνηστικών, θα βραβευθούν οι τρεις πρωτεύσαντες μαθητές του ΓΕΛ Καναλακίου στην έκθεση για το Ζάλογγο από την « ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1 ΙΚΕ» η οποία και προσφέρει τα δώρα στους μαθητές, θα χαιρετίσουν οι προσκεκλημένοι και στην συνέχεια χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης.
Και λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες συλλόγους:
Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, Έρευνας Φορεσιάς και Αρμάτων 1821.
Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1990 και έχει ως σκοπό (εκτός την Αθλητική – Σκοπευτική δραστηριότητα) την έρευνα, την μελέτη και την διάδοση των γνώσεων σχετικά µε τον παραδοσιακό οπλισμό, την ένδυση και την εξάρτηση των Ελλήνων αλλά και την διαβίωσή και την Ιατροπόρευσή τους, κατά την διάρκεια των διαφόρων ιστορικών περιόδων της χώρας µας και ιδιαίτερα της Επαναστάσεως του 1821.
Το σωματείο επιδιώκει τους πιο πάνω σκοπούς κυρίως µε συγκέντρωση σχετικής βιβλιογραφίας, ιστορικών στοιχείων και κανόνων λειτουργίας του οπλισμού, συλλογή ΑΥΘΕΝΤΙΚΏΝ Αρμάτων, σύναψη επαφών με αδελφά σωματεία και συλλόγους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, για ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων.
Λαμβάνει μέρος σε ιστορικές εκδηλώσεις και αναπαραστάσεις, συνέδρια, σε ιστορικά ντοκιμαντέρ, επισκέψεις σε Σχολεία, Ένοπλες Δυνάμεις (Σχολή Ευελπίδων, ΚΕΤΧ, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, Πολεμικό Μουσείο Τριπόλεως), Δήμους, Περιφέρειες και Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα διεξάγοντας Μουσειακές Εκθέσεις και παρουσιάσεις, και αρθρογραφεί σχετικά με το αντικείμενο.
Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την διάδοση, την συνέχιση και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού του χωριού Νέδουσα.
Το χωριό βρίσκεται στην περιοχή της Αλαγονίας στον Ταΰγετο και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Καλαμάτας. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο πιο ανιδοτελής και ένας από τούς μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ο Νικηταράς, το σπίτι του οποίου αναπαλαιώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γεγονότων που αφορούν την Επανάσταση του 1821.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος».
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 και εδρεύει στην κοινότητα Λάλα ,ένα χωριό της ημιορεινής Ηλείας πλησίον της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη της ιστορίας καθώς και η αναβάθμιση του πολιτιστικού κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου της περιοχής, ενώ γίνεται προσπάθεια και για την καλλιέργεια της φυσιολατρίας.
Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου πραγματοποιεί κάθε χρόνο, εκδήλωση μνήμης και τιμής για την ιστορική μάχη του Λάλα όπου εκδιώχθηκαν οι περιώνυμοι Τουρκαλβανοί Λαλιώτες, μάστιγα του Μωριά.
Λειτουργεί χορευτικό τμήμα ενώ σημαντική δραστηριότητα είναι η δημιουργία τράπεζας αίματος που ανανεώνεται με συνεχείς εθελοντικές αιμοδοσίες .
Ο σύλλογος μέσα από την εθελοντική συμμετοχή, προσπαθεί να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.
Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς».
Το Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» υφίσταται από το 2018 και το 2022 έλαβε τη σημερινή του μορφή, με βασικό σκοπό την μελέτη και τεκμηρίωση της ελληνικής ιστορίας μέσα από ιστορικά στοιχεία και διάδραση, με αντικείμενα – κειμήλια της ιστορικής εποχής και με πιστά αντίγραφα ενδυμασιών.
Η ιστορική περίοδος δράσεως είναι η Ελληνική Επανάσταση του 1821, από έναρξη έως και την δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους, ενώ το όνομα του Παναγιώτη Καρατζά αποτελεί φόρο τιμής στον πρόωρα αδικοχαμένο πατρινό ήρωα του 1821, πρωτεργάτη και φυσικό στρατιωτικό ηγέτη της εξέγερσης της Πάτρας στις 23 Μαρτίου 1821.
Στα πλαίσια της δραστηριότητας του το Άγημα έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων, τοπικών εορτών, Δήμων ή Φορέων, παρελάσεις ή σαν παραστάτες (π.χ. Καταθέσεις στεφάνων, Λιτάνευσης Εικόνων, εορταστικές εκδηλώσεις εποχής κλπ).
Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας ιδρύθηκε το 2010 με ποικίλη δραστηριότητα αθλητική και πολιτιστική.
Το 2020 δημιουργήθηκε το τμήμα αναβίωσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ» με παραδοσιακές φορεσιές από πολλά μέρη της πατρίδας μας και συμμετέχει σε αναβιώσεις, ιστορικά δρώμενα και ταινίες ντοκιμαντέρ.
Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου
Είναι το πρώτο σωματείο Ιστορικής Αναβίωσης στην Ήπειρο. Η έδρα του Ομίλου βρίσκεται στα ιερά χώματα του θρυλικού και ηρωικού Σουλίου.
Βασικοί σκοποί του Ομίλου, εί¬ναι η απόδοση τιμής στους αγωνιστές Σουλιώτες και η ιστορική αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σουλιωτών. Οι σκοποί αυτοί του Ομίλου πραγματοποιούνται με την ενεργή συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Σούλι και ανά την Ελλάδα, μεικτού τμήματος μελών , τα οποία φέρουν την παραδοσιακή σουλιώτικη φορεσιά και αρματωσιά.
Ο Όμιλος Σουλιωτών:
Αποτίει φόρο τιμής στους ηρωικούς Σουλιώτες και Σουλιώτισσες και στην ένδοξη ιστορία τους, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη τους.
Γεφυρώνει τους απανταχού Σουλιώτες με τους ντόπιους Σουλιώτες των Σουλιωτοχωρίων.
Διατηρεί, συνεχίζει και ενισχύει τη σουλιώτικη ταυτότητα και παράδοση.
Μελετά, προσεγγίζει με σεβασμό και αναβιώνει την ιστορία και το πνεύμα του Σουλίου.
Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Ανοίγεται και συναντά τον κόσμο, λειτουργώντας ως ένα «ζωντανό» μουσείο, με τις παραδοσιακές σουλιώτικες φορεσιές και αρματωσιές.
Χορευτικό Τμήμα Δήμου Πρεβέζης
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Πρέβεζας ιδρύθηκε το 1985.
Σκοπός της δημιουργίας του είναι η διατήρηση και η διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της Ηπείρου αλλά και του ευρύτερου Ελληνικού χώρου.
Εκατοντάδες άτομα της πόλης της Πρέβεζας ανακαλύπτουν στο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου τον πλούτο των μελωδιών ,των ρυθμών ,των κινήσεων και των θεμάτων της μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής και τον μεταφέρουν με σεβασμό και ενθουσιασμό στο Εσωτερικό και Εξωτερικό.
Παρουσιάζονται χοροί & τραγούδια από την Ήπειρο ( Ιωάννινα, Ζαγόρι, Πωγώνι, Συρράκο, Τζουμέρκα, Θεσπρωτία , Κούρεντα, Πρέβεζα),τη Θεσσαλία την Κρήτη , τη Μακεδονία, τη Θράκη , την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία , τα Νησιά του Αιγαίου , του Ιονίου.
Το Τμήμα έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διεθνή Φεστιβάλ ,σε πόλεις του Εξωτερικού που ανθούν Ελληνικές Παροικίες .
Οι φορεσιές του συγκροτήματος είναι παραδοσιακές , κατασκευασμένες από λαϊκούς τεχνίτες, φτιαγμένες σύμφωνα με την παραδοσιακή τέχνη της χρυσοκεντητικής.
Λειτουργούν τμήματα για παιδιά & ενηλίκων ( μικτά – γυναικεία ) Χοροδιδάσκαλος: Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αλέξανδρος Καρτεζίνης.