Σε μία σειρά πρωτοβουλίες αποφάσισε να προχωρήσει η γενική συνέλευση των φορέων, που απαρτίζουν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», ενώνοντας τη φωνή της μαζί με άλλους φορείς, που αντιτίθενται στην ίδρυση ενός οργανισμού- ομπρέλας, με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.)».
Ίδρυση που θα σημάνει την κατάργηση ως αυτοτελών νομικών προσώπων του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.Θ.Ε.Α., ενώ, με βάση τα όσα προβλέπονται σε προσχέδιο νόμου, παύει η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027, αφήνοντας το ενδεχόμενο κατάργησής τους ανοιχτό ανά πάσα στιγμή.
Μετά από ανταλλαγή απόψεων και γόνιμο προβληματισμό, από τους εκπροσώπους των φορέων υιοθετήθηκε το προτεινόμενο από την πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα ψήφισμα, με το οποίο ζητείται να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, να διαφυλαχθεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα, να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης συνιστούν εγκεκριμένους φορείς πρόληψης, και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, που αφορά τη διακοπή της χρηματοδότησης από το κράτος μετά το 2027. Το ψήφισμα συμπληρώθηκε με θέσεις των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», που ζητούν τη δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και τη γενικότερη ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης.
Εκτός από την έκδοση ψηφίσματος, αποφασίστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη συνάντηση στα Γιάννενα των προέδρων των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να υπάρξει ενιαία φωνή και συντονισμός δράσης, καθώς και να αποσταλεί ένα ενημερωτικό κείμενο προς τις διευθύνσεις των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων, καθώς το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη σχολική κοινότητα, στερώντας καίριας σημασίας υπηρεσίες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας εμφανίζονται επιβαρυμένοι.
Τέλος, η εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ανέλαβε την πρωτοβουλία μιας συνάντησης με τους εργαζόμενους και τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα μιας από κοινού δράσης στην πόλη των Ιωαννίνων το προσεχές διάστημα.
Στη γενική συνέλευση των φορέων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Καμπέρειου Ιδρύματος, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ δεν εκπροσωπήθηκαν το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Οικονομικό Επιμελητήριο.