Τη Δευτέρα, 20 Μαΐου στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο: «Μια μέρα εμβάθυνσης στον πολιτισμό του οίνου: επίσκεψη στους αμπελώνες της Αναγνωστοπούλειου Γεωργικής Σχολής & στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στην Κόνιτσα», που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ και το Δήμο Κόνιτσας με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής της Κόνιτσας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πρωινή επίσκεψη στην Αναγνωστοπούλειο Γεωργική Σχολή, όπου ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου άνοιξε την εκδήλωση κάνοντας αναφορά στα μελλοντικά σχέδια αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από το Διευθυντή της ‘Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ’ κ. Γεώργιο Θεοχάρη για το ρόλο της εταιρείας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε Δήμους αλλά και σε ιδιώτες επαγγελματίες και από τα στελέχη της κ. Χαράλαμπο-Δημήτριο Παπαϊωάννου και κ. Γεωργία Κιτσάκη για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και την πρωτοβουλία του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο υπάρχον Μουσείο Οίνου & Αμπέλου της Ηπείρου, που είχε δημιουργηθεί μέσω του προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013».
Στους αμπελώνες της Αναγνωστοπούλειου Γεωργικής Σχολής, οι οποίοι αναβιώνουν υπό τη νέα διεύθυνση του χημικού-οινολόγου κ. Παναγιώτη Τζίμα, ο υπεύθυνος γεωπόνος και αμπελουργός κ. Στέφανος Σιουμάλας μίλησε για τα είδη των ποικιλιών που ήδη καλλιεργούνται και τις σχετικές έρευνες που διεξάγονται στο πλαίσιο αναβίωσης των παλιών τοπικών ποικιλιών, ενώ μας ενημέρωσε για την πετυχημένη πορεία οίνων από ποικιλίες της περιοχής στη διεθνή αγορά και αναφέρθηκε και σε ζητήματα τεχνικής φύσης της καλλιέργειας της αμπέλου και της παραγωγής κρασιού.
Στο δεύτερο σταθμό της εκδήλωσης, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στην Κόνιτσα, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τη συλλογή του μουσείου και γνώρισαν την παράδοση και τον πολιτισμό που συνδέονται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Έχοντας ως στόχο τη διασύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής οίνου με τον οινοτουρισμό, έγινε και μια σύντομη αναφορά από τον κ. Τσιαλίκη Στέλιο (MountainLeader του TraceYourEco) μέλους της ομάδας εθελοντών-εκπαιδευτών του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, στα προγράμματα Wine&Hiking που διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, και στα οποία η Κόνιτσα θα μπορούσε να συμμετέχει με το πλεονέκτημα που της παρέχουν ήδη οι εγκαταστάσεις του Μουσείου και η ύπαρξη τοπικών παραγωγών οίνου και τσίπουρου, πολλοί από τους οποίους παρευρίσκονταν στο χώρο και παραχώρησαν προϊόντα παραγωγής τους για γευσιγνωσία, όπως ο κ. Ευαγγελίδης Ευάγγελος, ο κ. Μάνης Ηλίας, ο κ. Λάκκας Κων/νος, ο κ. Ζαχαρόπουλος Φώτης, ο κ. Κίτσιος Νικόλαος. Ως εκπρόσωπός τους ο κ. Ανδρέας Χατζηεφραιμίδης πήρε το λόγο και μίλησε για τις δικές τους εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού.
Στην εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδήλωση, συμμετείχαν μέλη της ομάδας εθελοντών-εκπαιδευτών του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και απόφοιτοι του τοπικού ΙΕΚ με ειδικότητα την αμπελουργία.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν αρκετοί αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, με προεξέχοντες τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πρόδρομο Γαϊτανίδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπανό Βασίλειο, τους Αντιδημάρχους κ. Κοτσιάφτη Δημήτριο, κ. Στράτο Νικόλαο, κ. Γκίκα Πέτρο, κ. Τσιούτσιο Απόστολο και κ. Μήτσο Γεώργιο, καθώς και από την Τοπική Κοινότητα Κόνιτσας τον κ. Πρόδρομο Χατζηεφραιμίδη.