Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες πραγματοποιούνται στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Κατανυκτικού Εσπερινού στις 6.00 το απόγευμα, υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 6 Μαρτίου, ήταν ο αιδεσιμολογιώτατος πρεσβύτερος π. Γρηγόριος Μανόπουλος, αρχαιολόγος, με θέμα: «Η έκφραση της Βυζαντινής Αγιογραφίας κατά την Τουρκοκρατία».
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο σκοπός που έχει η εκκλησιαστική τέχνη, που δεν είναι άλλος από την μυσταγωγία. Δηλαδή, να οδηγήσει τον πιστό δια μέσου της εικόνας στο Μυστήριο του Θεού. Άλλωστε τις εκκλησιαστικές τέχνες τις αποκαλούμε και λειτουργικές τέχνες, καθώς επιτελούν μια λειτουργία, εκείνη που οδηγεί τον πιστό να κατανοήσει βαθύτερα νοήματα για το πρόσωπο του Χριστού. Μιλώντας για εκκλησιαστική τέχνη, το ενδιαφέρον μας ως Εκκλησία θα πρέπει να επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Χριστού παρόλο που πολλές φορές περιφερειακά θέματα μάς ενθουσιάζουν περισσότερο και μας τραβούν την προσοχή. Μέσα από την καλλιτεχνική παραγωγή οπτικοποιούνται όχι απλώς τα κείμενα, αλλά και ολόκληρη η διδασκαλία και εσχατολογία της Ορθόδοξης Θεολογίας και μεταποιούνται σε μια εύπεπτη τροφή που τόσο ανάγκη είχε ο πνευματικά πεινασμένος ορθόδοξος της Τουρκοκρατίας. Άλλωστε η τέχνη στην υπηρεσία της εκκλησίας υπήρξε θεραπαινίδα της θεολογίας και κύριο μέσο έκφρασης».
Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.