Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας υπ’ αριθ. 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, συνιστά την πρώτη Διεθνή Σύμβαση που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και ορίζει τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου ως μορφές έμφυλης βίας, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Στη χώρα μας κυρώθηκε την 19/06/2021 με τον νέο Νόμο 4808/2021.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η κύρωσή της, καθώς επεκτείνει την προστασία σε όλους τους κλάδους της επίσημης και ανεπίσημης οικονομίας διευρύνοντας τον ορισμό του εργασιακού χώρου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζεται με την εργασία (επαγγελματικά ταξίδια, κοινές δραστηριότητες που συνδέονται ή λαμβάνουν χώρα με αφορμή την εργασία, την εξ’ αποστάσεως εργασία κ.λπ.).
Επεκτείνει την προστασία αναφορικά με συμπεριφορές όχι μόνο εργοδοτών/τριών και συναδέλφων αλλά και τρίτων μερών στο πλαίσιο της συνεργασίας (π.χ. πελατών).
Επίσης, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου με την υιοθέτηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης, με την εποπτεία της εφαρμογής των εθνικών πολιτικών, την αποτελεσματική πρόσβαση σε ένδικα μέσα, τη λειτουργία μηχανισμών επίλυσης διαφορών, τη λήψη μέτρων για την προστασία από την επαναθυματοποίηση, ενώ ρυθμίζει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στον κόσμο της εργασίας.
Καθώς θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι κυρίως και πρωτίστως οι γυναίκες, όπως αναφέρεται και στο νόμο, καλύπτονται πλέον όλες οι εργαζόμενες γυναίκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας αυτές απασχολούνται (π.χ. σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση έργου, μαθητευόμενες, εθελόντριες).
Περαιτέρω μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενες γυναίκες ως αποδέκτριες συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης, έχουν, χωρίς να απαιτείται και να το αποδείξουν βάσει του ισχύοντος νόμου, τη δυνατότητα να αναφέρουν στον εργοδότη το περιστατικό, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, να καταγγείλουν το περιστατικό στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στο νέο αυτοτελές τμήμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αφορά την παρακολούθηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Επιπροσθέτως οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 υπό την οργανωτική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), έχοντας προσφέρει στήριξη σε 1155 γυναίκες από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις.
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων:
Δ/νση: Μαρίκας Κοτοπούλη 68, Αμπελόκηποι, ΤΚ 45445, Ιωάννινα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26510 77449
E-mail: ioannina@isotita.gr
Για περισσότερες πληροφορίες: www.kethi.gr, www.womensos.gr