Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού σχεδίασε πρακτικές διαχείρισης της κρίσης, με σκοπό την προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα και τον άμεσο συγκερασμό αναγκών και εξυπηρέτησης του κοινού της.
Στην περίπτωση της Ζωσιμαίας, η πανδημία έδρασε ως επιταχυντής, στην υφιστάμενη στρατηγική, στο δρομολογημένο ψηφιακό ανασχηματισμό και στο συντονισμό υπηρεσιών. Εξαιτίας τούτης, δημιουργήθηκε η «εικονική τάξη» της Ζωσιμαίας, διαδικτυακά δηλ. τμήματα που παρέχουν στη Βιβλιοθήκη δίαυλο επικοινωνίας με τους μικρούς φίλους και όχι μόνον.
Έτσι λοιπόν, όπως κάθε χρόνο σχεδιάζει και διοργανώνει ποιοτικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με ποικίλες δράσεις και πρωταγωνιστές πάντα τα παιδιά, σε μια μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen, έτσι και φέτος σχεδίασε και υλοποίησε διαδικτυακά το πρόγραμμα της, μεταφέροντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2021 «Η μουσική των λέξεων».
Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού ορίστηκε το Τμήμα των Η.Π.Α. Η βραβευμένη Κουβανο-Αμερικανή συγγραφέας-ποιήτρια Margarita Engle, έγραψε το εμπνευσμένο μήνυμα και ο παραλήπτης του βραβείου Hans Christian Andersen, Βραζιλιάνος εικονογράφος Roger Mello, σχεδίασε την πολύχρωμη αφίσα.
Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά, ενώ η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος της e-Ζωσιμαίας, οπτικοποίησε το φετινό μήνυμα, μετατρέποντας την πληροφορία σε οπτικό ερέθισμα, εύκολα κατανοητό σε περισσότερες ηλικίες και δημιούργησε το πρόγραμμα «λέξεις, λέξεις, λέξεις… η μελωδία της ΕΛΠΙΔΑΣ». «Ένα παιδί από ΒΙΒΛΙΑ», των James Oliver και Winston Sam, σε εικονογράφηση Jeffers Oliver, και μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά, από τις εκδόσεις Ίκαρος, αποτελεί την αφόρμηση για φαντασιακούς συνειρμούς…
Το πρόγραμμα της Ζωσιμαίας αξιοποιήθηκε ανήμερα της γιορτής από το 1ο , 7ο και 8ο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, ενώ παραμένει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://zosimaialib.sch.gr/?lang=el και στο κανάλι της Ζωσιμαίας
[ https://www.youtube.com/channel/UC7GKyVA38v_t18U96gk-22A].
Οι εκπαιδευτικοί Λαγού Αρετή και Πολυξένη Μούσιου επιμελήθηκαν τη δημιουργία του και την επένδυσή του με παιχνίδια και διαθεματικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευσή, είχε 12.735 προβολές κάτι που αποδεικνύει ότι το διαδίκτυο αποτελεί μια καλή πρακτική, μηδενίζει αποστάσεις και καθιστά την πρόσβαση ελεύθερη για όλους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, του χρόνου…
Αν και χάνεται η ζεστασιά της διαπροσωπικής επαφής, αυτό αντισταθμίζεται με το γεγονός ότι πολύ περισσότερα παιδιά, ωφελούνται μέσω των διαδικτυακών αναρτήσεων της e-Ζωσιμαίας.
Και του χρόνου δια ζώσης!
Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Βαῒα Οικονομίδου
ΠΕ Ιστορικός