Με αφηγήσεις, ζωγραφική, μουσικοκινητικά και διαδικτυακά παιχνίδια υλοποιήθηκαν και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις και δράσεις στον χώρο της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων .
Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα
«Μια καλημέρα είν΄ αυτή…» και «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό…»
και τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα «Ο δικός μας Όλυμπος» «Τι μου λείπει;» και το «Αν η αγάπη δεν είχε λόγια».
Οι μαθητές/τριες ανταποκρίθηκαν θετικά και με ενθουσιασμό! Απόλαυσαν τις αφηγήσεις των βιβλίων, καθώς και τις δραστηριότητες που τα πλαισίωναν.
Εξέφρασαν τις σκέψεις τους μέσα από καταστάσεις προβληματισμού και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους σε ατομικές και ομαδικές ζωγραφιές, από τις οποίες κάποιες στάλθηκαν στη Βιβλιοθήκη και είναι αναρτημένες στο χώρο της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα περίπου 2305 μαθητές/τριες από 100 σχολεία της Ελλάδος.
“Διασυνδεθήκαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Αθήνα και την Κόρινθο ως τη Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Αιτωλοακαρνανία και φυσικά την Ήπειρο.” αναφέρει η ανακοίνωση.
Τη Βιβλιοθήκη επισκέφτηκαν 560 μαθητές από 24 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Η περιπέτεια της γραμμής!»
Στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκε το εικαστικό εργαστήριο «Η περιπέτεια της γραμμής» που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συμμετείχαν 9 Νηπιαγωγοί, 4 δασκάλες και 1 Ειδική Παιδαγωγός. Το εργαστήριο περιελάβανε βιωματικά μαθήματα με σύντομες εισηγήσεις. Υλοποιήθηκαν, επίσης, θεματικά εικαστικά εργαστήρια στο Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης.
Ένα μικρό καλλιτέχνημα προέκυψε στο πλαίσιο του εικαστικού εργαστηρίου! Δημιουργήθηκε μία μακέτα, ως μικρογραφία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, εμπνευσμένη από το κουκλοθέατρο, με στοιχεία χάρτινου θεάτρου
Δημιουργήθηκαν επετειακά και θεματικά αφιερώματα, σε μορφή εκπαιδευτικού βίντεο, ύστερα από έρευνα και τεκμηρίωση πηγών, τα οποία αναρτήθηκαν στο κανάλι YouTube της Βιβλιοθήκης, στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ αυτών:
«Ο βομβαρδισμός της πόλης των Ιωαννίνων κατά την περίοδο 1940 – 41»
Με αφορμή την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913) δημιουργήθηκε το αφιέρωμα «Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων σε πίνακες ζωγραφικής της Θάλειας Φλωρά – Καραβία και του Κενάν Μεσαρέ» Στους πίνακες περιλαμβάνεται και ο ιστορικός πίνακας της Θάλειας Φλωρά – Καραβία που ανήκει στη συλλογή της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
25η Μαρτίου 1821 – Το λάβαρο του Μάρκου Μπότσαρη που ανήκει στη συλλογή της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων
21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2023 «Ιωάννης Βηλαράς», 200 χρόνια από το θάνατό του
Εκδηλώσεις:
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Ένα κέρασμα αγάπης»
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου – 2 Απριλίου 2023 «Χάρισμά σου ο θησαυρός» Το πρόγραμμα παρακολούθησαν διαδικτυακά το 2ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου Αττικής, το 5ο Νηπιαγωγείο και το 34ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.
«Μία γύρα όλοι μαζί» Εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σε συνεργασία με τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ και το Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων.
Την επιμέλεια για τη δημιουργία και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων και δράσεων είχαν οι εκπαιδευτικοί Αρετή Λαγού και Σόνια Γκέρτζου. Ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της πρακτικής τους.
«Σε μαγικά νησιά θέλω να βρεθούμε…» Την περίοδο αυτή υλοποιούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης Θερινά εργαστήρια για παιδιά, από 27 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 2023.