Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα φαινόμενο, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα χρόνια της πανδημίας, καταγράφεται παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Σε όλον τον κόσμο, αυξήθηκαν σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.
Στην Ελλάδα του 2022 μετράμε περίπου δύο γυναικοκτονίες τον μήνα, σχεδόν κάθε μέρα ακούμε για περιστατικά βιασμών, ξυλοδαρμού, απειλών και παρενόχλησης.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άνδρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών. Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία: αναγνώριση, διαστάσεις, διαχείριση, πρόληψη». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai.
Ομιλητές θα είναι η δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου , μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία» Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα με θέμα «Κανονικοποίηση και έμφυλη βία: Καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο;», ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Κώτσης με θέμα «Η έκθεση των παιδιών στην ενδοοικογενειακή βία», ο υπαστυνόμος Α’ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων Μιχαήλ Καλατζόγλου «Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας» και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Κούτρας με θέμα «Η πρόληψη της έμφυλης βίας ως κρίσιμος παράγοντας διαχείρισης του φαινομένου».
Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.