Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών
Θέμα: Για το παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσας
Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με την παραχώρηση του 67% της ΟΛΗΓ ΑΕ που έχει μπει στη δεύτερη φάση, εξυπηρετεί τον “εθνικό στόχο” για την προσέλκυση επενδύσεων και να αναβαθμιστεί η χώρα μας σε κόμβο εμπορευμάτων και ενέργειας στηρίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Αυτό το στόχο υπηρετούσαν με συνέπεια και όλες οι μέχρι τώρα μορφές διαχείρισης του λιμανιού είτε ως λιμενικό Ταμείο είτε ως ΟΛΗΓ Α.Ε. Ξεκινώντας από τις επιχωματώσεις στις οποίες προχώρησε το Λιμενικό Ταμείο στη θάλασσα με αποτέλεσμα η Ηγουμενίτσα με την πρώτη βροχή να πλημμυρίζει και φτάνοντας μέχρι και σήμερα που η ΟΛΗΓ ΑΕ στην οποία ανήκει και το παραλιακό μέτωπο να βάζει συνεχώς εμπόδια στην πρόσβαση των κατοίκων όπως κατά την διαδικασία δημοπράτησης των δημοτικών αναψυκτηρίων στο Δρέπανο, στην επέκταση του ποδηλατόδρομου κλπ.
Ακόμα και σήμερα οι παραλιακοί δρόμοι της Ηγουμενίτσας επίσημα θεωρούνται και απεικονίζονται σαν θάλασσα. Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ιδιαίτερα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραλιακού μετώπου που διαιωνίζεται για πάνω από 50 χρόνια.
Όσο για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης έχει ξεκινήσει το 2009 από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη συνέχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντίστοιχο νόμο του ψήφισε και ολοκληρώνεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας ένα βήμα ακόμα πιο πέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τεύχη δημοπράτησης του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε. προσφέρεται μαζί με το λιμάνι ως «χερσαία ζώνη λιμένα» και το παραλιακό μέτωπο του δήμου. Με τον τρόπο αυτό ελοχεύει ο κίνδυνος του αποκλεισμού των κατοίκων του δήμου Ηγουμενίτσας (δρόμοι της πόλης, παράλια του δήμου, καταφύγια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδα,κεντρικό parking της πόλης).
Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αλιείς, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία με τη συσσωρευμένη αρνητική πείρα τους, ανησυχούν με τις εξελίξεις που δρομολογούνται. Από την πρώτη στιγμή δρομολόγησης της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού με τη νέα μορφή της παραχώρηση του 67% της ΟΛΗΓ ΑΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους μέσω αγωνιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν και κορυφώθηκαν με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταμεσής του καλοκαιριού ξεπερνώντας τα εμπόδια της τουριστικής περιόδου. Επίσης με τοποθετήσεις έχει εκφραστεί αρνητικά και η Πανηπειρωτική Σ.Ε. στην οποία συσπειρώνονται οι απόδημοι Ηπειρώτες.
Ταυτόχρονα είναι υπαρκτοί και οι κίνδυνοι για την υγεία, την ασφάλεια του λαού στην περιοχή, από την εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μια “ανάσα” από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ με την θετική γνωμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Οι παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύουν ότι η ανάπτυξη που κίνητρο έχει το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αντίθετα τις αντιστρατεύεται. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το παραλιακό μέτωπο μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά όταν υποταχθούν σε έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Αυτό προϋποθέτει τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της.
Ερωτάται η κυβέρνηση,τι μέτρα θα πάρει για
• Να ανακληθεί η θετική γνωμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μια “ανάσα” από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ. ώστε να μην αποτελέσει μια εν δυνάμει περιβαλλοντική “βόμβα”.
• Να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό οι χώροι του παραλιακού μετώπου που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) καθώς επίσης και όλες οι παραλίες για την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής των λαϊκών στρωμάτων.
• Να παραμείνουν ως αλιευτικά καταφύγια αυτά που υπάρχουν στην Πλαταριά και στην Σαγιάδα, να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό των Συβότων.
• Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια του ΟΛΗΓ ΑΕ για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων.
• Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης.
• Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος του δημοτικού ναυταθλητικού ομίλου Ηγουμενίτσας ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό καθώς επίσης και σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της πανδημίας.