Στην επιτροπή Οικονομικών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε σήμερα παρέμβαση η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόδρος της ΒτΕ, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αρχικά η κυρία Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας, λέγοντας ότι “οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν, το Μεσανατολικό παίρνει και πάλι φωτιά, αλλά η Ευρώπη, παρά την εγγύτητά της στην περιοχή και στο πρόβλημα, μοιάζει η ίδια ακυβέρνητη” και πρόσθεσε: “Στο πλαίσιο αυτό, όλες και όλοι, και ειδικά στην κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι περισσότερο φειδωλοί στις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Εκείνο που απαιτείται είναι ενέργειες που θα θωρακίσουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή μπροστά στους νέους κινδύνους”.
Στη συνέχεια, η Όλγα Γεροβασίλη καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να θριαμβολογεί κάθε χρόνο για τον προϋπολογισμό λέγοντας ότι “η κυβέρνηση ζει σε μια εικονική πραγματικότητα”. “Το 2022, η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες διακήρυττε ότι έφερνε τον πρώτο μετά πανδημίας προϋπολογισμό και περικόπηκαν 821 εκατομμύρια από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, στην κορύφωση της πανδημίας. Το 2023 ο Υπουργός μιλούσε στη Βουλή για ιστορικό Προϋπολογισμό, ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ενώ ο εισηγητής της συμπολίτευσης είχε πει ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 7 οικονομικά θαύματα”.
“Είναι εικονική η ονομαστική ανάκαμψη που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, αφού μεταφράζεται σε ραγδαία συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων” τόνισε στη συνέχεια η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι “απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας”. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι “υλοποιεί το περίφημο σχέδιο Πισσαρίδη”, καθώς, όπως παρατήρησε, “εκτός Ταμείου Ανάκαμψης μένουν κρίσιμοι τομείς, όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, αλλά και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα πρώτα 455 εκατ. ευρώ από τα 12,8 δισ. ευρώ των χαμηλότοκων δανείων πάνε σε μόλις 13 επιχειρηματικούς ομίλους”.
Επιπλέον, η Όλγα Γεροβασίλη έθιξε το ζήτημα της υπερφορολόγησης των πολιτών, σημειώνοντας πως “με το προσχέδιο, οι πολίτες θα πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους: 1,5 δισ. περισσότερο στο ΦΠΑ και 1 δισ. περισσότερο στον φόρο εισοδήματος. Από πού θα προκύψουν; Από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και μικρομεσαίων”. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε: “Φορτώνετε τους μικρομεσαίους με 700 εκατομμύρια και τους λέτε ότι θα σας απαλλάξω από 100 εκατομμύρια, το τέλος επιτηδεύματος. Οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ από το 2021. Τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν καταγράψει ρεκόρ. Επί δικής σας διακυβέρνησης ξεπέρασαν το 40 – 43%. Όσο για την αγοραστική δύναμη; Είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ”.
“Το δημόσιο χρέος το ρύθμισε η δική μας διακυβέρνηση, η ΝΔ το έχει αυξήσει κατά 50 δισ. ευρώ” υπογράμμισε στη συνέχεια η κυρία Γεροβασίλη, ενώ μιλώντας και για το μεσοπρόθεσμο ανέφερε τα εξής: “Αναιμική μεγέθυνση της οικονομίας, που αφορά λίγους, αύξηση της απασχόλησης, η οποία, όμως, κατά 50% αφορά θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, αδυναμία επίτευξης του στόχου αύξησης των επενδύσεων, για το 2023 και το 2024”. Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι πέρυσι η κυβέρνηση μιλούσε για αύξηση των επενδύσεων κατά 15%, αλλά προσγειώθηκε στο 4% και οι προβλέψεις για φέτος είναι στο 6,7%. “Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. στο ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ” τόνισε.
“Γιατί δεν πιέσατε για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας;” αναρωτήθηκε η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και θύμισε ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει πως ό, τι και να γίνει η Ελλάδα θα μείνει πιστή στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων των υψηλών πλεονασμάτων. “Ενώ 21 χώρες στην Ε.Ε. έχουν αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας ακόμη εφαρμόζει υπερπλεονάσματα, 15 δισ. για τα έτη 2023 – 2025” σημείωσε, για να τονίσει τέλος ότι: “Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πέντε χρόνια: πολιτική των μνημονίων, ακόμα και χωρίς μνημόνια”.