Το όριο του 20% στην πτώση του κύκλου εργασιών για την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιλέχθηκε ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων βάσει πραγματικών οικονομικών δεδομένων, απαντάει οΥπ. Ανάπτυξης στον Σταύρο Καλογιάννη.
Τη διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μικρότερο ποσοστό μείωσης τζίρου από το προβλεπόμενο (20% για το 2020) στα προγράμματα επιδότησης τόκων δανείων Β’ κύκλου,είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά από υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, καταθέτοντας σχετική Αναφορά (αρ. πρωτ.: 2109/2021) προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Απαντώντας στον Σταύρο Καλογιάννη, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης κοινοποιεί έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Ι. Κυριακού ο οποίος στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 24101/25-2-2021 (ΦΕΚ 757Β’) Υπουργική Απόφασηδημοσιεύτηκε Πρόσκληση για τον Β’ κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων ΔανείωνΜικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Πληττόμενων από τα μέτρα για τηναντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19.Η Δράση αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία,με τη μορφή κάλυψης των τόκων των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους γιαπερίοδο τριών μηνών. Αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ καιαπασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα και καλύπτει τους μήνες Ιανουάριο,Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα ΔιαχείρισηςΚρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) μέχρι και τις 07.05.2021.Αρμόδια υπηρεσία υλοποίησης και δικαιούχος της δράσης είναι η Ειδική ΥπηρεσίαΔιαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή(ΕΥΔΕ – ΒΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία μεριμνά για τημεταβίβαση των απαιτούμενων πόρων στα οικεία Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα».
Ο κ. Κυριακού επισυνάπτει έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ κ. Γ. Ζερβού,ο οποίος αναφέρει ειδικότερα ότι:
«Σκοπός των αναφερόμενων δράσεων είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Το όριο του 20% για την πτώση του κύκλου εργασιών επιλέχθηκε ώστε να είναι δυνατή η εξεύρεση και ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών, βάσει πραγματικών οικονομικών δεδομένων, τα οποία θα είναι αντικειμενικά και κοινά για όλους τους δυνητικά ωφελούμενους».