Ο Θανάσης Οικονόμου συνομίλησε με επιχειρηματίες και εργαζόμενους .Τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η κρίση ακρίβειας, ο πληθωρισμός και το έλλειμμα παραγωγικότητας. Άμεσα χρειάζεται να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και ως προς τις πραγματικές αποδοχές και ως προς την ρύθμιση των οφειλών, αλλά να γίνει και ουσιαστική ελάφρυνση με την μείωση έμμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων ( ΕΦΚ στα καύσιμα, ΦΠΑ στα τρόφιμα ).
Παράλληλα όμως και το ίδιο επιτακτικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και στην συνέχεια να λύσουμε το έλλειμμα παραγωγικότητας. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας συρρικνώνεται. Η χώρα χάνει θέσεις στον διεθνή καταμερισμό, ακόμα και σε κλάδους που μέχρι πρότινος είχε πολύ καλή παρουσία, ταυτόχρονα και σαν αποτέλεσμα αυτού έχουμε έκρηξη εισαγωγών και τεράστιο εμπορικό έλλειμμα. Το γρηγορότερο πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι για το ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης μέρας τόσο στην χώρα, όσο και στην Ήπειρο.
Επαίρεται η κυβέρνηση, ακούσαμε χθες εδώ στα Γιάννενα τον πρωθυπουργό, για τις επενδύσεις, οι επενδύσεις αυτές όμως εντοπίζονται στο real estate, κατασκευές, εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων από επενδυτικά funds και ξένους μεγάλους ομίλους. Έχουμε δηλαδή και αφελληνισμό μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Η απάντηση μας:
- Είναι κρίσιμη η στήριξη της εγχώριας παραγωνής και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να στηρίξει επιτέλους, την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης να είναι ισόρροπη μεταξύ των μεγάλων, των μικρομεσαίων και των καινοτόμων επιχειρήσεων .
- Ρύθμιση των κόκκινων δανείων, όπως έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, με όρους κοινωνικής συνοχής και προστασίας της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
- Γενναία φορολογική μεταρρύθμιση ( κοστολογημένη και παρουσιασμένη προεκλογικά και όχι μετεκλογικά ώστε να γνωρίζουν όλοι τι τους περιμένει και ως προς τις δαπάνες και ως προς τα έσοδα ) με δίκαιο σύστημα που θα στηρίζει τον μικρομεσαίο, την μεσαία τάξη, τον ασθενέστερο με ελάφρυνση όπου χρειάζεται.
- Ολοκληρωμένες δημόσιες πολιτικές και όχι αποσπασματικά μέτρα που θυμίζουν ελεημοσύνη και βαθαίνουν την κρίση.
- Όχι ” λιγότερο ” κράτος αλλά αναπτυξιακό, ισχυρό και αποτελεσματικό.
- Οικονομικός πλουραλισμός, μια νέα σχέση κρατικού, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τοπικούς φορείς, επιδίωξη συναινέσεων στο παραγωγικό υποκείμενο.
- Οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες συγκρατούνται και αντιμετωπίζονται μόνο με μικρές επιχειρήσεις και τις μεταξύ τους συνέργειες και συνεργασίες.
- Η μείωση των ανισοτήτων είναι βασική προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μοντέλο. Η Ελλάδα έχει πέσει στην παγίδα του ” μεσαίου εισοδήματος ” δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε τις χώρες που παράγουν φθηνά αλλά όχι ποιοτικά, ούτε τις χώρες που παράγουν ακριβά και ποιοτικά.
- Μόνη λύση η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος.