Τον απολογισμό της Κοινοβουλευτικής – Υπουργικής Θητείας πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (26/4) ο Σταύρος Καλογιάννης
Αναλυτικά η συνέντευξη – απολογισμός του Σταύρου Καλογιάννη.
“Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.
Συνεχίζω την τακτική που ακολούθησα καθ’ όλη την κοινοβουλευτική θητεία μου, να προβαίνω σε τακτά χρονικά διαστήματα σε απολογισμό της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζω τον απολογισμό τετραετίας της περιόδου Ιουλίου 2019 – Απριλίου 2023, αλλά και έναν συνολικό απολογισμό για το έργο και τις δράσεις μου, εντός και εκτός Βουλής, όλης της κοινοβουλευτικής και υπουργικής μου θητείας (2000 – 2023).
Περίοδος 2000 – 2004
Πρωτοεκλέχθηκα Βουλευτής τον Απρίλιο 2000, όταν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχασε οριακά τις εκλογές, λαμβάνοντας ποσοστό 42,7%, έναντι 43,7% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ και σχημάτισε Κυβέρνηση.
Μετείχα στην Επιτροπή παρακολούθησης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και η Νέα Δημοκρατία με όρισε Ειδικό Εισηγητή για το Γ’ ΚΠΣ στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2002, μεγάλη τιμή για νεοεκλεγέντα Βουλευτή. Η Βουλή ήταν Αναθεωρητική και στις ενδιαφέρουσες κοινοβουλευτικές συζητήσεις εστίασα στο Άρθρο 24 του Συντάγματος, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ήμουν μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έρευνας και Τεχνολογίας. Μετείχα, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ.:
- στην 26η COSAC, Μαδρίτη 13 – 15 Μαΐου 2002,
- στη διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Προγράμματος «ΕΥΡΗΚΑ» για την Έρευνα και Τεχνολογία, Αθήνα, Μάιος 2002. Η εισήγησή μου είχε τίτλο «Ο ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων ΄Έρευνας και Ανάπτυξης».
Κοινοβουλευτικός έλεγχος
Έφερα στη Βουλή όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούσαν τον Νομό Ιωαννίνων. Αναφέρω ενδεικτικά :
• Το Γ’ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου.
• Τη λίμνη Παμβώτιδα, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ύδρευση των Δήμων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
• Την Εγνατία οδό, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν ολοκληρωμένη το 2000 (!) σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
• Τον δυτικό οδικό άξονα Κακκαβιά – Ιωάννινα – Αντίρριο – Ρίο – Καλαμάτα (Ιόνια οδός).
• Το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για ανέργους.
• Τους δασικούς Συνεταιρισμούς.
• Τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Ήμουν ο μόνος που επέμενε, από το 2002, ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» πρέπει να περάσει στον ιδιωτικό τομέα , κάτι που έγινε 10 χρόνια αργότερα, το 2012!
• Θέματα περιβάλλοντος: ΧΥΤΑ στον Ν. Ιωαννίνων, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, προστατευόμενες περιοχές του δικτύου “Natura 2000”, προστασία των δασών, κλπ).
• Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Θέματα Πολιτισμού: Πρόγραμμα URBAN II, θέατρο Δωδώνης, πολιτιστική Ολυμπιάδα, αρχαιολογικός χώρος Πασσαρώνας, μνημεία στη Βόρεια Ήπειρο, κ.ά.
Πρόταση ανάδειξης παραλίμνιας περιοχής Ιωαννίνων
Το 2000 κατέθεσα πρόταση πολυτομεακού χαρακτήρα στον Δήμο Ιωαννιτών, για ανάδειξη της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής, από τον Λασπότοπο, το κάστρο, το ιστορικό κέντρο της πόλης μέχρι τη Λιμνοπούλα, μέσω του Προγράμματος URBAN II.
Περίοδος 2004 – 2009
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κέρδισε τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και ο Κώστας Καραμανλής ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με Υπουργό τον κ. Γιώργο Σουφλιά. Στη θέση αυτή παρέμεινα επί 5½ χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο 2009, καθώς η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κέρδισε και τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου 2007. Ήταν μια δημιουργική περίοδος.
Αρμοδιότητές μου στο ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν η Χωροταξία και το Περιβάλλον. Πρωταρχικός μου στόχος σε τοπικό επίπεδο ήταν η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη του Ν. Ιωαννίνων. Με αυτό τον γνώμονα κατέθεσα προτάσεις, προώθησα έργα και δράσεις σε κάθε γωνιά του Νομού, τα οποία συνέβαλαν στην αειφόρο ανάπτυξή του, στην προστασία των οικοσυστημάτων του, στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν εμβληματικά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπως η μαραθώνια διαδρομή και προωθήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι μεγάλοι «δρόμοι της Ανάπτυξης».
Το 2007 ορίστηκα Εθνικός Εκπρόσωπος για τη Στρατηγική για την Αειφόρο ανάπτυξη.
Συντάξαμε την 1η εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο ανάπτυξη, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής Στρατηγικής.
Ειδικότερα, την περίοδο 2004 – 2009:
Δράσεις για Περιβάλλον – Προστατευόμενες περιοχές (δίκτυο Natura 2000)
Σε μία 5ετια θεσμοθετήσαμε 12 νέες προστατευόμενες περιοχές μεταξύ των οποίων τα Τζουμέρκα, η Βόρεια Πίνδος, οι εκβολές Καλαμά, οι υγρότοποι Αμβρακικού, οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, κ.ά. Για τα Τζουμέρκα ήταν η μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση, με την οποία τέθηκαν οι βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης. Εγκρίναμε το σύνολο των Κανονισμών λειτουργίας των Φορέων (108 συνολικά).
Ενισχύθηκαν με προσωπικό (επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό) όλοι οι Φορείς Διαχείρισης.
Αντιμετωπίσαμε οριστικά τα οικονομικά θέματα των Φορέων καθώς τους χρηματοδοτήσαμε με κονδύλια 52 εκατ. ευρώ μέχρι το 2009 και εξασφαλίσαμε 225 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014 ευρώ για όλους τους Φορείς Διαχείρισης.
Εκπονήσαμε Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, για πρώτη φορά στη χώρα, για την δεκαπενταετία 2009-2023, η οποία έθεσε το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των πιέσεων στη βιοποικιλότητα μέσα από ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στους ποταμούς Καλαμά, Άραχθο και Λούρο. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποίησαν, την περίοδο 2005-2009, επανειλημμένους ελέγχους σε μονάδες κατά μήκος των τριών ποταμών και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων ύψους 360.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Εκπονήσαμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο απορρύπανσης του ποταμού Καλαμά με συγκεκριμένες δράσεις για κάθε εμπλεκόμενη Αρχή και Φορέα (Νομαρχιακές Αυτ/σεις Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ΒΙΠΕ, ΔΕΥΑΙ, παρακαλάμιους Δήμους, κλπ).
Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, με τον Δήμο Τζουμέρκων για τη μελέτη και εκτέλεση έργων δασικής αναψυχής, ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος των Τοπικών Διαμερισμάτων Πετροβουνίου, Ποτιστικών, Παλαιοχωρίου, Μιχαλιτσίου, Βαπτιστή και Χουλιαράδων.
Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός
Η κατάρτιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρήσαμε, από το 2005, στην εκπόνηση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, που θεσμοθετήθηκαν, καθώς και τον παράκτιο, τον νησιωτικό και τον ορεινό χώρο. Η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού με ορίζοντα εφαρμογής τη δεκαπενταετία 2009-2024, ήταν μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών που θα συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Επικράτειας. Αυτά τα Χωροταξικά Πλαίσια ισχύουν μέχρι σήμερα!
Αναλυτικά:
Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ΦΕΚ 128Α΄/2008.
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΦΕΚ 2464Β’/2008.
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ΦΕΚ 1138Β’/2009.
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, ΦΕΚ 151ΑΑΠ/2009.
Παράλληλα, προωθήθηκε ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω της εκπόνησης Ρυθμιστικών Σχεδίων για τις πόλεις: Αθήνα (το μόνο που θεσμοθετήθηκε), Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Ηράκλειο.
Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων
Ο Νόμος 2508/1997 περί «βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων και οικισμών της χώρας», που είχε μείνει ανενεργός από το 1997 μέχρι το 2004, προέβλεπε για το πολεοδομικό συγκρότημα Ιωαννίνων την εκπόνηση «Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος».
Μόλις ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ προχώρησα όλες τις σχετικές διαδικασίες, εκπονήσαμε τις τεχνικές προδιαγραφές των Ρυθμιστικών Σχεδίων (Απόφασή μου υπ’ αρ. 44357/2005), καθορίσαμε τα κατ’ αρχήν όρια του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων (Απόφασή μου υπ’ αρ. 45362/2005) και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης του Ρ.Σ. Ιωαννίνων, σε δύο φάσεις, υπεγράφη τον Σεπτέμβριο 2007, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.
Η Α΄ φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2008 και διαβιβάστηκε σε 40 Φορείς (Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, κλπ) για διαβούλευση, παρ’ ότι αυτό δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία. Συνοδευόταν από τεύχος παρατηρήσεων με τις θέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και περιλάμβανε πλαίσιο κατευθύνσεων για τη χωρική οργάνωση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Ακολούθησε η Β’ (τελική) φάση του Ρυθμιστικού, η οποία αναλύει και εξειδικεύει την Α’ φάση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως είχε την υποχρέωση, ενσωμάτωσε στη μελέτη τις παρατηρήσεις του, ενώ ενσωματώθηκαν, κατόπιν αξιολόγησης, ορισμένες προτάσεις Φορέων που κατατέθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διαβούλευση της Α’ φάσης.
Επί της Β’ Φάσης της μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία εστάλη στους Φορείς τον Ιούλιο 2009, γνωμοδότησαν θετικά η ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων, δύο Δήμοι του λεκανοπεδίου (Ανατολής, Μπιζανίου), Επιμελητήρια (Οικονομικό και Τεχνικό) και Σύλλογοι. Όφειλαν η Περιφέρεια Ηπείρου και οι υπόλοιποι Δήμοι του Λεκανοπεδίου, ιδίως των Ιωαννιτών, να έχουν γνωμοδοτήσει.
Το Υπουργείο ΠΕΚΑ, το φθινόπωρο του 2009, μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, αντί να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού, δεδομένου ότι είχε παρέλθει το διάστημα των δύο μηνών που έθετε η νομοθεσία, διαβίβασε εντελώς αναιτιολόγητα, εκ νέου, τη Β’ φάση του Ρυθμιστικού στους φορείς για διαβούλευση. Έκτοτε, το Ρυθμιστικό «χάθηκε» μέσα στη γενικότερη αδιαφορία των τοπικών αρχών.
Ποια είναι η ουσία του Ρυθμιστικού Σχεδίου;
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων εξειδικεύει το μακροπρόθεσμο όραμα για τα «Ιωάννινα ως ανοιχτή πόλη, ευρωπαϊκή λειτουργική αστική περιοχή, κέντρο διοίκησης και κόμβο ανάπτυξης». Εισάγει καινοτομίες στον πολεοδομικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου και ειδικότερα του Δήμου Ιωαννιτών, όπως η δημιουργία:
o Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού σε ολόκληρη την έκταση του στρατοπέδου Βελισσαρίου και σε συνέχεια του Πάρκου Πυρσινέλλα, το οποίο θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και εστία πολιτισμού για την πόλη.
Στο Πάρκο προβλέπονται επίσης ορισμένες εγκαταστάσεις διοικητικής φύσεως για περιφερειακές / διαπεριφερειακές / κρατικές υπηρεσίες, όπως Μέγαρο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και Διοικητήριο Αστυνομίας.
Η μεταφορά του στρατοπέδου Βελισσαρίου προτείνεται στο πλαίσιο του Ν. 2745/1999 με χρησιμοποίηση των στρατοπέδων Καλπακίου και Περάματος και δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχή άλλης δημοτικής έκτασης. Η ανάπτυξη του Πάρκου θα γίνει κατόπιν πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε επίπεδο ΕΕ.
o Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης 140 Ηa, στα όρια Ιωαννίνων και Ανατολής, με ήπιες χρήσεις κατόπιν πολεοδομικής μελέτης.
o Οικολογικού Πάρκου περιμετρικά της λίμνης, στο οποίο δεν επιτρέπονται οικιστικές χρήσεις.
o Τεχνόπολης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Τεχνολογικό Πάρκο, το ΤΕΙ, τις τοπικές δομές Γεωργικής Έρευνας, όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
o Βιώσιμου συστήματος συγκοινωνιών στην πόλη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ειδικότερα προβλέπεται η χωροθέτηση ενός πολύτροπου Επιβατικού Σταθμού υπερτοπικής σημασίας εκτός πόλεως (στα όρια του Δήμου Μπιζανίου) που θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα:
• το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων,
• τις «αστικές» συγκοινωνίες της πόλης, με προώθηση των Μ.Μ.Μ. και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης,
• το Τραμ Ιωαννίνων, του οποίου θα αποτελεί σημείο εκκίνησης / τερματισμού, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για το μελλοντικό σιδηροδρομικό δίκτυο «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα», με τη δημιουργία Επιβατικού Σταθμού.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση για τη χωρική οργάνωση και την προστασία του περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με έμφαση στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας. Δίνει τις κατευθύνσεις στον υποκείμενο σχεδιασμό, για τουλάχιστον 15 έτη.
Είναι απολύτως αναγκαίο, όχι μόνον για να τεθούν οι βάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, αλλά και για να εγκριθούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι πολεοδομικές μελέτες όλων των Δήμων και οικισμών του λεκανοπεδίου που εκκρεμούν επί 15ετια.
Πολεοδομικές ρυθμίσεις Ν. Ιωαννίνων
- Εγκρίθηκαν δύο ΣΧΟΟΑΠ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, των Δήμων Εκάλης (ΦΕΚ 211 ΑΑΠ/2009) και Μπιζανίου (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009), καθώς ήταν απολύτως συμβατά με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.
- Τροποποιήθηκαν τα ρυμοτομικά σχέδια Κρύας του Δήμου Περάματος (ΦΕΚ 376 Δ’/2006) και Λιγοψάς του Δήμου Εκάλης (ΦΕΚ 136 ΑΑΠ/2008), για ανέγερση Πνευματικών Κέντρων.
- Τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για το παραδοσιακό τμήμα της Κόνιτσας (ΦΕΚ 302 ΑΑΠ/2009).
- Καθορίστηκαν ζώνες δόμησης στον κατολισθαίνοντα οικισμό Πλατανούσας και στους οικισμούς Λογγά, Μαχαλά και Δάφνη του Δήμου Κατσανοχωρίων (ΦΕΚ 314 ΑΑΠ/2009). Με τη ρύθμιση αυτή, λύθηκε οριστικά ένα σοβαρό πρόβλημα της περιοχής που εκκρεμούσε επί μακρόν.
- Καθορίστηκαν οι όροι για την ανέγερση κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον οικισμό Μικρό Πάπιγκο (ΦΕΚ 393 ΑΑΠ/2009).
- Καθορίστηκε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου στη Δωδώνη (ΦΕΚ ΑΑΠ/2007).
- Εκδόθηκαν δωρεάν οικοδομικές άδεις για νέες, τυποποιημένες γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον Ν. Ιωαννίνων.
Ανάδειξη Πολιτιστικής κληρονομιάς
Για την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε περιοχής, τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής των κτιρίων προωθήσαμε σειρά ενεργειών.
- Εκδόθηκαν 272 Υπουργικές Αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό 479 κτιρίων ως διατηρητέων σε όλη τη χώρα.
- Εκδόθηκαν 205 Υπουργικές Αποφάσεις επιβολής ειδικών όρων δόμησης σε διατηρητέα με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα ανακατασκευής, αναδιαμόρφωσης και κατασκευής προσθηκών με σκοπό την ανάδειξη και αποκατάστασή τους.
- Δημιουργήσαμε βάση δεδομένων για όλα τα διατηρητέα κτίρια της χώρας και την αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, για λόγους διαφάνειας.
- Θεσμοθετήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ ΑΑΠ/2007) οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Με το Π.Δ. οριοθετήθηκαν:
o ζώνες προστασίας των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης,
o ζώνη προστασίας της Εγνατίας οδού για το τμήμα που διασχίζει την περιοχή,
o ζώνες ήπιας οικιστικής ανάπτυξης και χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης. - Εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη ανάπλασης της Δωδωνούπολης, με την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προωθήθηκε η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Πασσαρώνος και Τέκμωνος, των σπουδαιότερων πόλεων των Μολοσσών, με επόμενο σχεδιαζόμενο βήμα τη δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου (Δωδώνη, Νεκρομαντείο, Όρραον, Νικόπολη, Καστρίτσα, κλπ.).
- Εντάχθηκαν στην Πρωτοβουλία Interreg ΙΙΙΑ (Ελλάδα – Ιταλία), σε συνεργασία με ΥΠΕΧΩΔΕ, έργα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Ήπειρο προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν τα παρακάτω έργα:
o Η αποπεράτωση των έργων των Ιερών Μονών στο Νησί της Παμβώτιδας.
o Η ανάδειξη του Ιστορικού χώρου των Πηγών Αχέροντα, στον Δήμο Λάκκας Σουλίου.
o Η προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.
o Η αναβάθμιση, ανάδειξη και προβολή του Σπηλαίου Περάματος.
o Η ανάδειξη και προβολή χαρακτηριστικών διαδρομών του ποταμού Καλαμά.
o Η προστασία και ανάδειξη της ξηρολιθικής κληρονομιάς στο Ζαγόρι.
o Η ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς των παραδοσιακών οικισμών της Περιφέρειας Ηπείρου. - Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκπόνησε μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού συγκροτήματος νερόμυλου – νεροτριβής στην Κοπάνη, το οποίο με απόφαση Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 397 ΑΑΠ/2008) χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτήθηκε επίσης η αποκατάσταση του νερόμυλου.
- Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκπόνησε πλήρη σειρά μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, περιβάλλοντος χώρου) για την επισκευή, αποκατάσταση και ανάδειξη του νερόμυλου στο Αλεποχώρι της Λάκκας Σουλίου.
- Αναλάβαμε πρωτοβουλία για τη διάσωση των αγρίων αλόγων της Λάκκας Σουλίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκπόνησε σειρά μελετών για την προστασία των αλόγων και τα έργα κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τα άλογα της Πίνδου.
Θέματα εκπαίδευσης
Η σημαντικότερη παρέμβαση στην Εκπαίδευση αφορά την ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2009 (ΠΔ 173/2009), με πολύ κόπο, κατόπιν διαβούλευσης και τεκμηρίωσης, όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχοληθήκαμε και πετύχαμε την ίδρυσή της.
Δυστυχώς, το 2010 η τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ανέστειλε –αναιτιολόγητα– τη λειτουργία της Σχολής, ενώ παράλληλα ίδρυσε Αρχιτεκτονική στην Κοζάνη! Η Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα λειτούργησε τελικά από το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016.
Έργα υποδομής
- Ολοκληρώθηκε η Εγνατία οδός. Επισημαίνεται ότι το τμήμα της Εγνατίας που διασχίζει την Ήπειρο έχει μήκος 123 χλμ. εκ των οποίων τα 92 χλμ, δηλαδή το 75% του έργου, κατασκευάστηκαν μετά τον Μάρτιο 2004!
- Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση των τεχνικών μελετών και η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του οδικού άξονα «Ανισόπεδος Κόμβος Εγνατίας (Πεδινή) – Ανισόπεδος Κόμβος Φανερωμένης – Καλπάκι – Κακαβιά» ως συνέχεια της Ιόνιας οδού. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ με 6 εκατομμύρια ευρώ.
- Ξεκίνησε η κατασκευή επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αερολιμένα Ιωαννίνων προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου περιλάμβανε:
o Την κατασκευή νέου και σύγχρονου αεροσταθμού.
o Νέο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών.
o Δύο τροχιοδρόμους και Πύργο ελέγχου.
o Αμαξοστάσιο επιφάνειας 800 τ.μ. - Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2009 ώστε να δημοπρατηθούν, οι μελέτες βελτίωσης του τμήματος του οδικού άξονα Καλπάκι -Κόνιτσα, που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.
- Κατασκευάζεται το έργο σύνδεσης της Εγνατίας οδού με το Ανατολικό Ζαγόρι. Πρόκειται για οδικό τμήμα σε νέα χάραξη, που αποτελεί παράπλευρο οδικό δίκτυο της Εγνατίας.
- Χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” (2000-2006) του ΥΠΕΧΩΔΕ, στον Ν. Ιωαννίνων:
o Η διευθέτηση χειμάρρων εντός του οικισμού Κεφαλόβρυσου Δήμου Άνω Πωγωνίου, προϋπ/σμού 1.180.000 €.
o Η εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και αυτοματισμών της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, προϋπ/σμού 330.000 €.
o Η ανάπλαση παρόχθιας περιοχής ποταμού Αράχθου, προϋπ/σμού 1.475.000 €.
o Η αποκατάσταση-συντήρηση-αξιοποίηση πέτρινων γεφυριών του Δήμου Μαστοροχωρίων, προϋπ/σμού 305.000 €.
o Η ανάδειξη ιστορικού κέντρου Κόνιτσας, προϋπ/σμού 358.000 €.
o Σχέδιο δράσης αντιμετώπισης περιβαλλοντικού θορύβου Δήμου Ιωαννίνων, προϋπ/σμού 80.000 €. - Οριοθετήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι πληγείσες περιοχές και καθορίστηκαν οι όροι για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και δωρεάν κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις του 2005 και οι σεισμοί του 2007 σε Χαροκόπι, Πράμαντα, δημοτικά διαμερίσματα Δήμων Σελλών και Λάκκας Σουλίου.
Ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα
Επί 5½ χρόνια (Μάρτιος 2004 – Οκτώβριος 2009) εκπροσώπησα τη χώρα σε περισσότερα από 40 Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ, όπου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για σειρά θεμάτων.
Ενδεικτικά:
o η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
o η αποτροπή προώθησης των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών,
o η αντιμετώπιση της ξηρασίας,
o η περαιτέρω χρηματοδότηση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου «Natura 2000»,
o η αξιολόγηση και διαχείριση των πλημμυρών,
o η προστασία του εδάφους.
• Διοργανώσαμε στην Αθήνα, τον Ιούνιο 2005 την 10η Σύνοδο της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην οποία οριστικοποιήθηκε το κείμενο της Μεσογειακής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και υιοθετήθηκε η «Χάρτα των Αθηνών».
• Εκπροσώπησα την Ελλάδα στις εργασίες της 1ης συνάντησης των συμβαλλομένων μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά, τον Δεκέμβριο 2005. Η διάσκεψη κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία για την εφαρμογή και μετά το 2012 των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
• Συμμετείχα στις Υπουργικές Συνόδους, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, που έγιναν στη Βαρκελώνη τον Δεκέμβριο 2005 και στο Κάιρο τον Δεκέμβριο 2006, στις οποίες αποφασίστηκε η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης για την απορρύπανση της Μεσογείου Θάλασσας.
• Συμμετείχα στην παγκόσμια Διάσκεψη “Πολίτες της Γης – Προς μία παγκόσμια οικολογική διακυβέρνηση” που συγκάλεσε στο Παρίσι τον Φεβρουάριο 2007, ο Γάλλος Πρόεδρος J. Chirac. Τα θέματα συζήτησης αφορούσαν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση υδάτινων πόρων.
• Συμμετείχα στις εργασίες της Διεθνούς Συνεργασίας για την καταπολέμηση του Άνθρακα που έγινε στην Λισσαβώνα τον Οκτώβριο 2007. Στη διάσκεψη μετείχαν πολιτικοί ηγέτες από κράτη-μέλη της Ε.Ε, Επίτροποι και Κυβερνήτες από Πολιτείες των ΗΠΑ. Το θέμα των συζητήσεων αφορούσε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Εκπροσώπησα τη Νέα Δημοκρατία στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος “Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή” που έγινε στα Ιωάννινα τον Ιούλιο 2007, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛΚ και πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου Wilfried Martens.
• Έλαβα μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που έγινε στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Δεκέμβριο 2007, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 190 χώρες. Η Σύνοδος κατέληξε στην υιοθέτηση του “οδικού χάρτη” του Μπαλί ο οποίος καθόρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που οδήγησε σε νέα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή για την μετά το 2012 εποχή.
• Παρουσίασα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι τον Φεβρουάριο 2009, τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας. Η διαδικασία αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων από τον ΟΟΣΑ στοχεύει στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των εθνικών και διεθνών στόχων και υποχρεώσεών των χωρών-μελών του Οργανισμού στον τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Η αξιολόγηση έγινε στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης των υδάτων, της βιοποικιλότητας, του χωροταξικού σχεδιασμού.
• Εκπροσώπησα την Κυβέρνηση κατά την περιοδεία της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κας Danuta Hubner στην Ήπειρο, τον Φεβρουάριο 2009. Η κα Hubner επισκέφτηκε τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ήπειρο, όπως την Εγνατία οδό και το λιμάνι Ηγουμενίτσας και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πρόοδο και την ποιότητα των έργων.
• Έλαβα μέρος στο διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο 2009, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνέδριο, στο οποίο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κ. Barroso, ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας προσδιόρισε τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα, για τη μετά το 2010 περίοδο.
Χρηματοδοτήσεις Δήμων 2004-2009
Χρηματοδοτήθηκαν εκτάκτως από το ΥΠΕΧΩΔΕ όλοι οι Δήμοι του Ν. Ιωαννίνων για έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντoς χώρου, για συντήρηση/αποκατάσταση ναών και μνημείων, κλπ.
Δήμος Αγίου Δημητρίου, 232.000€. Αναλυτικά:
• Αποκατάσταση κατοικίας και περιβάλλοντος χώρου οικίας Αγίου Ιωάννη του εκ Τερόβου, Αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου Κοπάνης, Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου λαογραφικού Μουσείου Σκλίβανης, Χρηματοδότηση κατασκευής πεζογέφυρας στο Κουκλέσι, Αποκατάσταση μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Κανέτα, Έκτακτες ανάγκες Μουσιωτίτσας.
Δήμος Ανατολής, 540.000€. Αναλυτικά:
• Αποχέτευση Ανατολής, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, συντήρηση σχολικών κτιρίων, συντήρηση έργων οδοποιίας.
Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου, 660.000€. Αναλυτικά:
• Ανάπλαση κεντρικής πλατείας, καλντερίμια Τρίστενου, Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Δεματίου, Ανάδειξη κατασκηνώσεων Αγ. Παύλου Γρεβενιτίου.
Δήμος Άνω Πωγωνίου, 1.540.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση έργων οδοποιίας, Διευθέτηση χειμάρρων Κεφαλοβρύσου, παιδικές χαρές Δήμου.
Δήμος Δωδώνης, 30.000€. Αναλυτικά:
• Ανάδειξη κεντρικής πλατείας Μελιγγών.
Δήμος Ζίτσας, 170.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση σχολείων Δήμου, συντήρηση έργων οδοποιίας, ανάδειξη Πινακοθήκης «Κ. Μαλάμου» στη Ζίτσα.
Δήμος Καλπακίου, 20.000€. Αναλυτικά:
• Ανάδειξη Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δολιανών.
Δήμος Κατσανοχωρίων, 80.000€. Αναλυτικά:
• Ανάδειξη Πινακοθήκης «Θ. Παπαγιάννη», Αποκατάσταση Ι. Μ. Τσούκας Ελληνικού.
Δήμος Κ. Ζαγορίου, 50.000€. Αναλυτικά:
• Ανάδειξη Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ελάτης και Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής Άνω Πεδινών.
Δήμος Κόνιτσας, 430.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση οδικού δικτύου, Συντήρηση σχολείων, κατασκευή Ι.Μ. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Καλλιθέας, Αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Μόλιστας, Συντήρηση Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων Μολυβδοσκέπαστου.
Δήμος Λάκκας Σουλίου, 400.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου, Συντήρηση σχολείων, Δράσεις ανάδειξης βιοποικιλότητας Σουλίου, Ενίσχυση έργων ΤΟΕΒ Άνω Ρου Αχέροντα.
Δήμος Μαστοροχωρίων, 50.000€. Αναλυτικά:
• Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκάδας.
Δήμος Μπιζανίου, 50.000€. Αναλυτικά:
• Ανάδειξη παλιού δημοτικού Σχολείου και πλατείας Κοσμηράς.
Δήμος Παμβώτιδας, 505.000€. Αναλυτικά:
• Αποκατάσταση κατολισθήσεων, Βρεφονηπιακός Σταθμός Λογγάδων, Συντήρηση έργων οδοποιίας, Αποκαταστάσεις Ι.Μ. σε Ηλιόκαλη, Γορίτσα, Βασιλική, Ανάδειξη αρχαίας Τέκμωνος.
Δήμος Πασσαρώνος, 130.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση σχολείων, Συντήρηση έργων οδοποιίας Δήμου.
Δήμος Πραμάντων, 50.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πραμάντων.
Δήμος Σελλών, 360.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση έργων οδοποιίας, Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουμαριάς, Συντήρηση σχολείων.
Δήμος Τζουμέρκων, 150.000€. Αναλυτικά:
• Συντήρηση οδικού δικτύου, Συντήρηση Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή, Αγ. Παρασκευής Χουλιαράδων.
Δήμος Τύμφης, 40.000€. Αναλυτικά:
• Αποκατάσταση καλντεριμιών Κουκουλίου, Αποκατάσταση Ι.Ν. Βρυσοχωρίου.
Περίοδος 2009 – 2012
Τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,9%, με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Έξι μήνες αργότερα, η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα οδηγούσε τη χώρα σε μνημόνιο, σε συνεννόηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο να πλήξει το ευρώ. Επρόκειτο για μία απόφαση με τραγικές συνέπειες για τη χώρα. Οι κλυδωνισμοί από τις ανιστόρητες αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου στην πολιτική και την εθνική οικονομία ήταν τόσο ισχυροί, που τον Νοέμβριο 2011 σχηματίσθηκε μεταβατική Κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο, με στήριξη των ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΛΑΟΣ, προκειμένου αυτή να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, της 26ης Οκτωβρίου 2011.
Έχοντας επανεκλεγεί Βουλευτής, ασχολήθηκα με όλα τα θέματα που είχα δρομολογήσει τα προηγούμενα χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά, με τα θέματα που αφορούσαν τον Ν. Ιωαννίνων.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος
Από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησα τα μέσα Κοινοβουλευτικού ελέγχου για όλα τα σημαντικά θέματα του Ν. Ιωαννίνων. Ενδεικτικά:
• Για τη, σχεδιαζόμενη τότε, σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία οδό.
• Για τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών από τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines. Οι δύο εταιρείες εξυπηρετούσαν καθημερινά τη σύνδεση Ιωάννινα – Αθήνα. Ξαφνικά, τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, περιέκοψαν τις πτήσεις και αύξησαν την τιμή του εισιτηρίου (164€!) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της γραμμής. Η έρευνα της Ευρ. Επιτροπής έδειχνε ότι η συγχώνευση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, καθώς η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε θα είχε πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, αν όχι το μονοπώλιο σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούσαν, τότε, δρομολόγια και οι δύο εταιρείες.
• Για την καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.
• Για το ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας.
• Για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου Κατσικά.
• Για την επικρατούσα κατάσταση στα δημόσια έργα και στις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
• Για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», όταν η ΑΤΕ κατείχε ακόμη το 70% των μετοχών της βιομηχανίας.
• Για την επαναλειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων ως πρότυπο πειραματικό σχολείο.
• Για τη μεταφορά του στρατοπέδου Βελισσαρίου.
Ειδικότερα, στις αρχές του 2010 κατέθεσα νέα Ερώτηση για το στρατόπεδο, προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), με τον Ευ. Βενιζέλο να απαντά πως το Υπουργείο ήταν έτοιμο να συζητήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση ολοκληρωμένες προτάσεις κοινωνικής αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου σε συνδυασμό με τρόπους αξιοποίησης άλλων στρατιωτικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμενων. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Καμία ενέργεια δεν έγινε από το ΥΠΕΘΑ ούτε επικράτησε κάποια νέα πολεοδομική αντίληψη.
Επανήλθα το 2012 με Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, στην οποία τόνιζα και πάλι την ανάγκη απόδοσης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, με σκοπό τη δημιουργία Διοικητικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Δεν κινήθηκε καμία διαδικασία.
Περίοδος 2012 – 2015
Το 2012 είχαμε διπλές εκλογές. Τον Μάιο η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήρθε πρώτο κόμμα με ποσοστό 18,85%. Εκλέχθηκα Βουλευτής. Τον Ιούνιο η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήρθε και πάλι πρώτη, αλλά με ποσοστό 29,67%. Σχηματίστηκε τρικομματική Κυβέρνηση, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με Πρωθυπουργό των Αντώνη Σαμαρά. Ορκίστηκα Αναπληρωτής Υπουργός, στο ενιαίο υπερ-Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με αρμοδιότητα τις Υποδομές και τα Δίκτυα.
Πρώτο και βασικό μέλημά μου ήταν η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, στους οποίους οι εργασίες είχαν σταματήσει από τα τέλη του 2010!
Συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων
Η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης είναι έργο μείζονος σημασίας, καθώς επρόκειτο για συμβασιοποιημένες επενδύσεις της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι αυτοκινητόδρομοι περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και η κατασκευή τους με τη μέθοδο της παραχώρησης ήταν μονόδρομος το 2007, όταν υπογράφηκαν οι αρχικές συμβάσεις, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας δεν διέθετε τους αναγκαίους πόρους.
Από το 2004, στο ΥΠΕΧΩΔΕ είχε γίνει δουλειά σε βάθος για να εκπονηθούν οι μελέτες και να ολοκληρωθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί. Μετείχαν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της Ευρώπης, οι συμβάσεις κυρώθηκαν από τη Βουλή και άρχισαν τα έργα να υλοποιούνται το 2008.
Οι συμβάσεις ήταν θετικές για το Δημόσιο, καθώς επιτεύχθηκε:
Εθνική συμμετοχή μόνον 1 δις ευρώ για συνολικό κόστος κατασκευής 8 δις ευρώ, δηλαδή 12,5%.
Είσπραξη του 67% των ακαθάριστων εσόδων από τα διόδια, μετά την κατασκευή των δρόμων, επί μία 25ετία.
Τα έργα ξεκίνησαν να υλοποιούνται και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, υπήρξαν αυτοκινητόδρομοι που προχώρησαν ομαλά, όπως ο Μορέας (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα).
Το 2010 ξέσπασε η οικονομική κρίση. Αντί η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκαίρως να αντιμετωπίσει το θέμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβάσεων, κωλυσιεργούσε χωρίς βούληση. Ταυτόχρονα, με τη λαϊκίστικη πολιτική περί μειώσεως των διοδίων, πυροδοτήθηκε το κίνημα «Δεν πληρώνω», που όξυνε τα προβλήματα στη συνέχεια.
Οι εισπράξεις από τα διόδια μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2008, με αποτέλεσμα την αναστολή του τραπεζικού δανεισμού και τη διακοπή των εργασιών για περισσότερο από 2 χρόνια, 2010 – 2012.
Το μεγάλο ερώτημα που κληθήκαμε να απαντήσουμε το 2012 υπό αυτά τα δεδομένα, ήταν: διαπραγμάτευση για να καταστούν τα έργα βιώσιμα και να επανεκκινήσουν τα εργοτάξια, ή διάλυση των συμβάσεων και επαναδημοπράτηση.
Η απάντηση στο δίλημμα ήταν: διαπραγμάτευση για να υλοποιηθούν τα έργα, με πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα:
- Δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εργατών, τεχνιτών, μηχανικών και συναφών επαγγελμάτων.
- Ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη, απόκτηση σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου.
Αντιθέτως, η καταγγελία των συμβάσεων και η επαναδημοπράτηση των έργων συνεπαγόταν: - τουλάχιστον 3-4 χρόνια επιπλέον καθυστέρηση για εκπόνηση μελετών,
- υποχρέωση εξεύρεσης κονδυλίων ύψους >5 δις ευρώ, για επαναδημοπράτηση των έργων, πράγμα αδύνατο,
- υποχρέωση επιστροφής 1 δις ευρώ στην ΕΕ λόγω συμμετοχής της στα έργα μέσω του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ,
- επιδείνωση της ανεργίας και σοβαρότατες επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευών,
- εμπλοκή του Δημοσίου σε δικαστικές διαμάχες ετών, με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Η ουσιαστική προσπάθεια επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων ξεκίνησε τον Ιούλιο 2012. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και διαρκή ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήξαμε, τον Μάρτιο 2013 σε Συμφωνία με κάθε ένα παραχωρησιούχο για τις απαιτήσεις παρελθόντος των κατασκευαστών.
Οι Συμφωνίες τελούσαν υπό την προϋπόθεση έγκρισής τους από την Ευρ. Επιτροπή και τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, όπως και έγινε πριν κατατεθούν οι Συμβάσεις στο Κοινοβούλιο.
Ελέγχθηκαν όλα τα στοιχεία των Συμφωνιών από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, ο οποίος έχει ρόλο επιβλέπουσας Υπηρεσίας, από ορκωτούς ελεγκτές και από την Υπηρεσία και μειώθηκαν οι διεκδικήσεις των κατασκευαστών σε ποσοστό 50%.
Τα έργα επανεκκίνησαν τον Απρίλιο 2013 και μέχρι το τέλος του 2013, όταν κυρώθηκαν από τη Βουλή οι τροποποιημένες συμβάσεις, πιστοποιήθηκαν εργασίες ύψους ˃30 εκατ. ευρώ (σχετικό υπ’ αρ. πρωτ. 977/2013 έγγραφο του Υπ. Υποδομών).
Επρόκειτο για εξαιρετικά θετικό γεγονός, που συνέβαλε ουσιαστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Είμαι πολύ υπερήφανος που υπέγραψα αυτές τις συμβάσεις, με τις οποίες κατασκευάστηκαν όλοι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας!
Ορισμένες ειδικότερες αναφορές για τους αυτοκινητόδρομους που αφορούν στην Ήπειρο:
Α) Ιόνια Οδός: Στην τροποποιημένη σύμβαση περιλαμβανόταν για την Κλόκοβα, κοντά στο Αντίρριο, δύο λύσεις: α) η εγκεκριμένη χάραξη που προέβλεπε περιπορία του βουνού με γέφυρες στον ένα κλάδο του αυτοκινητοδρόμου και β) η δίδυμη σήραγγα μήκους 3 χλμ. Για την τελική λύση έπρεπε να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εκκρεμούσε!
Β) Άξονας Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65): Το 2012, λόγω των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετώπιζαν τα έργα, όλοι προεξοφλούσαν ότι ο άξονας Ε-65 δεν θα κατασκευαστεί. Εργαστήκαμε με επιμονή και πετύχαμε τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα, μήκους 90 χλμ, που αποτελεί τον κορμό του αυτοκινητόδρομου Ε65 και περιελήφθη στην τροποποιημένη σύμβαση.
Υπενθυμίζω ότι για τη χάραξη του βόρειου τμήματος Τρίκαλα – Εγνατία οδός, υπήρχαν προσφυγές στο ΣτΕ από τους Δήμους Δεσκάτης και Χασίων, από Ιππικό και Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών. Όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» περιβαλλοντικά φορείς και Σύλλογοι, αφού «τίναξαν στον αέρα» το έργο, παραιτήθηκαν τελικώς από την υπόθεση στο ΣτΕ! Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…
Γ) Διόδια: Χαράξαμε εθνική πολιτική διοδίων και την εφαρμόσαμε για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων είχα δώσει γραπτή εντολή τον Μάρτιο 2013, έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. οικ. 11501/29.03.2023.
Εντός 6 μηνών από την κύρωση των συμβάσεων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη ώστε αυτή να εφαρμοστεί αμέσως μετά. Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στα ηλεκτρονικά διόδια.
Δημόσια έργα
Παράλληλα με την τροποποίηση των Συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, την περίοδο 2012-2013 έκλεισαν μεγάλες εκκρεμότητες του παρελθόντος στα δημόσια έργα, και ξεκίνησαν νέα, όπως:
• η επανεκκίνηση των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης (έργο σταματημένο επί διετία) και οι εργασίες επέκτασής του,
• η παράκαμψη Στυλίδας (Μαλιακός κόλπος),
• η διάνοιξη της διπλής σήραγγας Καλλιδρόμου, μήκους 8 χλμ.
Συμβούλια Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΕΕ
Ως Αναπληρωτής Υπουργός συμμετείχα σε δύο Συμβούλια Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΕΕ. Ειδικότερα:
α) Στο Συμβούλιο Υπουργών της 20ης Δεκεμβρίου 2012 που έγινε στις Βρυξέλλες, με αντικείμενα:
o Την εφαρμογή κοινών κανόνων και δράσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς μεταφορών και επικοινωνιών.
o Τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», για την οποία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες e-commerce, e-health, e-justice, e-procurement, κ.α.
β) Στο Συμβούλιο Υπουργών της 10ης Ιουνίου 2013, που έγινε στο Λουξεμβούργο, λάβαμε αποφάσεις για δύο πολύ σημαντικά θέματα:
o Για τον Κανονισμό «Διευκόλυνση – Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)», που θέσπισε κανόνες ενίσχυσης από την ΕΕ στους τομείς των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Ο Κανονισμός αφορά ευθέως τη χώρα μας (και την Ήπειρο) καθώς, πέραν των άλλων, συμπεριλαμβάνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου στο διάδρομο της ανατολικής Μεσογείου.
o Για την Οδηγία που αφορά στο «4ο σιδηροδρομικό πακέτο» και ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ε.Ε.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος
Την περίοδο Ιούλιος 2013 – Δεκέμβριος 2014, ως κυβερνητικός Βουλευτής, κατέθεσα σειρά Ερωτήσεων, Αναφορών και Επίκαιρων Ερωτήσεων για σοβαρά θέματα, όπως:
• Την οριοθέτηση της γης υψηλής παραγωγικότητας.
• Τη διόρθωση των συντελεστών υπολογισμού ΦΑΠ/ΕΝΦΙΑ στην Αμφιθέα Ιωαννίνων και τον επανυπολογισμό του ΦΑΠ με τις πραγματικές τιμές συντελεστών.
• Τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
• Τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά.
• Τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.
• Τα μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης στην εγκατάσταση όσων επιστρέφουν στην επαρχία για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Γενικός Εισηγητής στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014
Τον Δεκέμβριο 2013 ορίστηκα Γενικός Εισηγητής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014.
Χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της Ηπείρου την περίοδο 2012 – 2015
Χρηματοδοτήθηκαν από το Υπ. Ανάπτυξης και Υποδομών για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου, οι εξής ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού Ηπείρου:
Περιφέρεια Ηπείρου: 500.000€
Π.Ε. Θεσπρωτίας: 250.000€
Π.Ε. Πρέβεζας: 300.000€
Δήμος Ζαγορίου: 260.000€
Δήμος Μετσόβου: 250.000€
Δήμος Βορ. Τζουμέρκων: 810.000€
Δήμος Κόνιτσας: 200.000€
Δήμος Γ. Καραϊσκάκη: 200.000€
Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων: 200.000€
Δήμος Ν. Σκουφά: 200.000€
Δήμος Πρέβεζας: 250.000€
Δήμος Ζηρού: 150.000€
Δήμος Ηγουμενίτσας: 200.000€
Δήμος Φιλιατών: 100.000€
Περίοδος 2015 – 2019
Το 2015 έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα με ποσοστό 36,34% και σχημάτισε Κυβέρνηση συνεργασίας με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Δεν εκλέχθηκα Βουλευτής, παρά το γεγονός ότι έλαβα μεγαλύτερο αριθμό ψήφων απ’ ότι στις εκλογές του 2012. Τον Σεπτέμβριο 2015 είχαμε πρόωρες εκλογές, μετά την πρωτοφανή κίνηση της Κυβέρνησης να κλείσει τις Τράπεζες και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εντός εβδομάδος(!), με το ερώτημα «αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών». Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πάλι πρώτο κόμμα με ποσοστό 35,46% και σχημάτισε νέα Κυβέρνηση συνεργασίας με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Αν και δεν ήμουν Βουλευτής την περίοδο 2015-2019, συνέχισα να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις, παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματός μου, και να παρεμβαίνω τακτικά. Η σημαντικότερη παρέμβασή μου αφορά τη χάραξη του βόρειου τμήματος του Ε65.
Χάραξη βόρειου τμήματος Ε65
Η σύμβαση παραχώρησης του Ε65 υπογράφηκε το 2007 και κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με τον Ν. 3597/2007. Το έργο αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα την περίοδο 2010 – 2012, τα οποία το οδήγησαν στην εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των εργοταξίων του επί διετία.
Το καλοκαίρι του 2012, ως αναπληρωτής Υπουργός έθεσα σε προτεραιότητα την επανεκκίνηση των εργασιών και στον Ε65. Το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο, καθώς η εθνική οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είχαν μειωθεί σημαντικά, οι δανειοδοτούσες το έργο Τράπεζες είχαν σταματήσει τη χρηματοδότησή του και τα οικονομικά δεδομένα για τον αυτοκινητόδρομο ήταν πολύ αρνητικά.
Παρ’ όλα αυτά, με ισχυρή πολιτική βούληση, πετύχαμε την επαναχρηματοδότηση του έργου από τις Τράπεζες, Ελληνικές και διεθνείς, με αποτέλεσμα την επανεκκίνηση των εργασιών το 2013.
Για το βόρειο τμήμα, Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Εγνατία οδός, στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του Ε65, η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4219/2013, ρητά προβλέπεται ότι ο παραχωρησιούχος οφείλει να καταθέσει εναλλακτική λύση, χωρίς να δεσμεύεται το Δημόσιο (δηλαδή το Υπ. Υποδομών) γι’ αυτή. Από την πλευρά του το Υπουργείο όφειλε να επιλέξει τη βέλτιστη λύση από τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.
Η αρχική χάραξη του εν λόγω τμήματος είχε μελετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2004 – 2006 και κατέληγε στον ανισόπεδο κόμβο Αγ. Παρασκευής, επί της Εγνατίας οδού, στην Παναγιά Τρικάλων. Όμως, εναντίον της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του είχαν προσφύγει στο ΣτΕ Σωματεία και Δήμοι των Γρεβενών. Ως αποτέλεσμα των προσφυγών αυτών εκπονήθηκαν νέες μελέτες, προέκυψαν πρόσθετες αδειοδοτήσεις, κλπ, που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και επέφεραν μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Αυτές οι επιπτώσεις – σε συνδυασμό με την τραγική αδιαφορία που έδειξε για το έργο η τότε Κυβέρνηση, από το τέλος του 2010 μέχρι τον Ιούνιο 2012, κινδύνευσαν να «τινάξουν στον αέρα» τον Ε65. Οι προαναφερόμενοι «ευαίσθητοι» περιβαλλοντικά φορείς, τελικώς απέσυραν τις προσφυγές τους από το ΣτΕ, τον Ιανουάριο 2013, λίγες μόνον ημέρες πριν αυτές συζητηθούν (μετά από πολλές αναβολές) στο Δικαστήριο! Δηλαδή οι φορείς είχαν κινηθεί με απίστευτη επιπολαιότητα, αν όχι εκβιαστικά, προς το Δημόσιο συμφέρον.
Ο παραχωρησιούχος κατέθεσε την πρότασή του για εναλλακτική λύση, την οποία το Υπουργείο υιοθέτησε.
Άποψή μου ήταν ότι η χάραξη που προωθούσε το Υπουργείο δεν είναι η βέλτιστη και δεν καλύπτει τα συμφέροντα του Ν. Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου.
Ειδικότερα, με την προωθούμενη χάραξη, ο άξονας Ε65 θα συναντήσει την Εγνατία μακριά από τα Ιωάννινα, κοντά στο Κηπουρειό Γρεβενών. Όποιος δηλαδή, κινούμενος από Ιωάννινα προς Θεσσαλία/Αθήνα, ακολουθήσει αυτή τη χάραξη, θα είναι αναγκασμένος να διανύσει περίπου 30 χλμ. επιπλέον για να φθάσει μέχρι την Καλαμπάκα! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιλέξει τον άξονα Ε65, αλλά την Ιόνια οδό, η οποία είναι ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος, αλλά ως διαδρομή είναι πιο ακριβή. Ακυρώνονται, ουσιαστικά, σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση του άξονα Ε65.
Δηλαδή η προωθούμενη από το Υπουργείο λύση επιμηκύνει αναιτιολόγητα την απόσταση προς τα Ιωάννινα, επιβαρύνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης. Εάν προστεθούν οι επιπλέον δαπάνες για διόδια, καύσιμα και συντήρηση των οχημάτων (για τα επιπλέον χιλιόμετρα), προκύπτει σαφώς ότι η προωθούμενη χάραξη είναι επαχθής για Ηπειρώτες και Θεσσαλούς.
Θεώρησα χρέος μου να μελετήσω τη χάραξη του βόρειου τμήματος του Ε65. Με έμπειρους μηχανικούς συνεργάτες μου, επεξεργαστήκαμε μία εναλλακτική λύση (συνημμένη οριζοντιογραφία), στην οποία παρουσιάζονται επίσης η προωθούμενη από το Υπουργείο λύση και η αρχικά μελετημένη χάραξη από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εναλλακτική μας λύση είναι τεχνικά τεκμηριωμένη και κατά πολύ συντομότερη απ’ ότι η προωθούμενη από το Υπουργείο.
Έχει δε, επιπλέον, η πρόταση το μεγάλο πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει τη ζώνη μόνιμης παρουσίας της αρκούδας, οπότε η περιβαλλοντική αδειοδότησή της είναι απλή.
Πρότεινα την υιοθέτηση αυτής της τεκμηριωμένης λύσης, η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα όχι μόνο των Γιαννιωτών, αλλά και της βορειο-δυτικής Ελλάδας, καθώς:
- Συντομεύει τη διαδρομή Καλαμπάκα – Ιωάννινα κατά 26 – 28 χλμ, ανάλογα με την οριστικοποιημένη όδευση.
- Θα διευκολύνει τα μέγιστα όσους κινούνται από τους Νομούς της Ηπείρου, της Κέρκυρας, καθώς και από Αλβανία, προς Θεσσαλία/Αττική (και αντίστροφα), διότι μικραίνει σημαντικά την απόσταση.
- Δεν επηρεάζει την κίνηση από Δυτική Μακεδονία προς Θεσσαλία/Αττική, καθώς η αύξηση του μήκους του δρόμου είναι αμελητέα, της τάξης των 7 χλμ.
- Δεν έχει ουσιαστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς παρακάμπτει ευαίσθητες οικολογικά περιοχές.
- Το εκτιμώμενο κόστος της δεν ξεπερνάει το αντίστοιχο της προωθούμενης από το Υπουργείο λύσης.
Επιτυγχάνονται δε: - Ικανοποιητική γεωμετρία του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 με γεωμετρικά χαρακτηριστικά καλύτερα της Εγνατίας οδού.
- Ευνοϊκότερες γεωτεχνικές συνθήκες στη ζώνη διέλευσης.
- Πλήρης αξιοποίηση των απαλλοτριώσεων που έχουν συντελεστεί για τον Ε65.
- Τέλος, δίνονται ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης για πολλούς οικισμούς του Ν. Τρικάλων (Μεγάλη Κερασιά, Ορθοβούνι, Τρυγώνα, Πεύκη, Κορυδαλλός, Παναγιά), με την ολοκλήρωση του έργου.
Ενημέρωσα όλους του Φορείς, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την πρότασή μου. Υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση παραχωρησιούχου/Υπ. Υποδομών. Όταν το έργο κατασκευασθεί και τεθεί σε λειτουργία, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Γιαννιώτες θα καταλάβουν το σοβαρό λάθος που έγινε στην τελική χάραξη.
Περίοδος 2019 – 2023
Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κέρδισε καθαρά με ποσοστό 39,85% και σχημάτισε αυτοδύναμη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκλέχτηκα Βουλευτής, για 7η φορά, και ανέλαβα καθήκοντα Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θέση στην οποία διατήρησα μέχρι το 2023. Παράλληλα, ήμουν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος, Υδατικών πόρων και ΔΕΚΟ.
Η τετραετία 2019-2023 σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς, αλλεπάλληλες κρίσεις: - κρίση μεταναστών στον Έβρο, στις αρχές της τετραετίας,
- κρίση πανδημίας Covid_19, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις,
- κρίση ενεργειακή, τον τελευταίο 1½ χρόνο, κυρίως εξ αιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, με συνέπεια την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και στην εθνική οικονομία.
Στα προαναφερόμενα πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη ένταση στα Ελληνο-τουρκικά, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση προώθησε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για να μετριάσει τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων. Υπολογίζονται σε 50 δις ευρώ περίπου οι ενισχύσεις για να αντέξουν οι πολίτες και να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και η εθνική οικονομία. Στα 10,6 δις ευρώ ανήλθε το κόστος των μέτρων για την ενεργειακή και την υγειονομική κρίση μόνο το 2022, με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου.
Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκαν πάνω από 40 νομοσχέδια Ενδεικτικά αναφέρω:
«Κύρωση της από 24.12.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών… και άλλες διατάξεις» (Φεβρ. 2020).
«Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, … και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», (Δεκ. 2020).
«Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης… και άλλες διατάξεις», (22.03.2022).
«Σύμβαση παραχώρησης άδειας λειτουργίας επιχείρησης καζίνο στον Μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου για την εκ νέου λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις τροποποιήσεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, (28.06.2022).
«Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», (Μάρτιος 2023).
Κρατικοί Προϋπολογισμοί των ετών 2020, 2021, 2022 και 2023.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος
Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσα 235 Ερωτήσεις και Αναφορές, για θέματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφέροντος όχι μόνο για τον Ν. Ιωαννίνων αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Επιγραμματικά, παραθέτω, ανά κατηγορία:
Για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού:
Σε αγρότες, πτηνοτρόφους, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τη πανδημία.
Στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων.
Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία:
Τους φακέλους Μεγάλων Έργων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στα οποία αναμένεται να ενταχθούν τα έργα, ώστε να αρχίσουν να παράγουν δαπάνες.
Την προετοιμασία για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στον αναπτυξιακό νόμο, για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
Για φορολογικές ρυθμίσεις – Συνταξιοδοτικά ζητήματα:
Τις καθυστερήσεις στην απόδοση των επικουρικών συντάξεων.
Τη ρύθμιση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων παρελθόντων φορολογικών ετών, λόγω της άδικης, μέχρι πρόσφατα, εφαρμογής των συντελεστών αξιοποίησης οικοπέδων (Σ.Α.Ο.), της Τιμής Ζώνης και του συντελεστή Οικοπέδου (Σ.Ο.) στην Αμφιθέα, κάτι που επιτεύχθηκε με τη διόρθωση του μέχρι πρότινος λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του συντελεστή. Συγκεκριμένα, στον Ν.5036/2023 ενσωματώθηκε τροπολογία, την οποία προετοιμάσαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, με την οποία διορθώνεται αναδρομικά ο ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους Αμφιθέας και επιστρέφονται στους δικαιούχους αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά φόρου.
Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στον Δήμο Ζίτσας.
Τη διεύρυνση δυνατότητας ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για τους ιδιοκτήτες ακινήτου σε παραδοσιακούς οικισμούς.
Για θέματα υγειονομικής περίθαλψης:
Την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό.
Την ίδρυση παραρτήματος ΕΚΑΒ στα Πράμαντα Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και κλιμακίου ΕΚΑΒ στον Δήμο Μετσόβου.
Για ρυθμίσεις που αφορούν τη Διοίκηση:
Τη μη διακοπή λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς, σε Παρακάλαμο και Κόνιτσα.
Την καταβολή επιδόματος παραμεθόριων περιοχών στους αστυνομικούς που υπηρετούν στα σύνορα της χώρας.
Την ένταξη της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου στο πρόγραμμα «Διατηρώ κατ’ οίκον».
Την ένταξη των μη μόνιμων κατοίκων στην επιδότηση παροχής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στις «Λευκές Περιοχές».
Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Για τα έργα υποδομής και μεταφορών – Πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα:
Τη χάραξη και χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 (Τρίκαλα – Εγνατία οδός).
Την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακκαβιά.
Την ολοκλήρωση των μελετών και τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα.
Την οριοθέτηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
Την ένταξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο στις άγονες αεροπορικές γραμμές. Η σχετική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, σε επίπεδο ΕΕ, με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της εκχώρησης το καλοκαίρι 2023.
Για την αγροτική ανάπτυξη:
Διαφύλαξη της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ.
Αύξηση του προϋπολογισμού του Μέτρου 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), για την ενίσχυση των βιολογικών πρακτικών στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, ώστε να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι παραγωγοί.
Στήριξη των κτηνο-πτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, μέσω καταβολής της ενίσχυσης του 2% στους δικαιούχους.
Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, μέσω του Β’ πυλώνα της ΚΑΠ.
Επανεξέταση από το Υπ. Ανάπτυξης της δυνατότητας ένταξης της συμβατικής εκτροφής πουλερικών για παραγωγή αυγών ή κρέατος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Για θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού:
Μετατροπή του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Δήμου Κόνιτσας σε θεματικό ΔΙΕΚ, βάσει τεκμηριωμένης πρότασης.
Συνέχιση της λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς ως μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας.
Μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησής τους των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, από δύο σε ένα έτος.
Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη στον κλάδο Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης των αποφοίτων παλαιότερων ετών, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα:
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μετείχα σε πολλές συναντήσεις εργασίας:
Στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου (ECON), με αντικείμενο τις πολιτικές της ζώνης του ευρώ και τις ειδικές, ανά κράτος-μέλος, συστάσεις, (24.09.2019).
Συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπεία Βουλευτών και Γερουσιαστών της Αυστραλίας, (03.10.2019).
Στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2020. Είχα συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής κ. V. Dombrovskis, με τον κ. Μ. Barnier, επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit και τον Επίτροπο Οικονομικών κ. P. Gentiloni για θέματα πράσινης οικονομίας και τους τρόπους αξιοποίησης των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Είχα επίσης συνεργασία με την κα Al. Margerit, διευθύντρια του Επιτρόπου Gentiloni, τους P. Meucci, στέλεχος του Ευρ. Κοινοβουλίου και G. Zinzani, διευθυντή του Proximity GECT, με τους οποίους συζήτησα την προώθηση της συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Ιταλικών Φορέων της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (GECT) που έχουμε ιδρύσει, σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος, (17-19.02.2020).
Συνεργασία με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας κ.κ. K. Ernst και M. Heider αντίστοιχα, για τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ το β’ εξάμηνο 2020, που συνοψίζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην προώθηση των ΑΠΕ, την προώθηση της χρήσης υδρογόνου, (10.09.2020).
Συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπεία Κινέζων Βουλευτών της Επαρχίας Shanxi της κεντρικής Κίνας, η οποία έχει πληθυσμό 40 εκ. κατοίκους και αποτελεί ενεργειακό της κέντρο της χώρας, (12.12.2020).
Συνεργασία στο πλαίσιο της «Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε.», στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2022», με την κα R. Metsola, Πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου, Ér. Woerth, Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Βουλής και Cl. Raynal, Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Γερουσίας, με θέμα τους Ιδίους Πόρους της Ε.Ε., (15 – 16.03.2022).
Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Ed. Shalsi, με αντικείμενο διμερή οικονομικά θέματα, (16.03.2022).
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Αλβανικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον κ. T. Balla, Πρόεδρο της Κ.Ο. του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τη βελτίωση της ελληνοαλβανικής συνεργασίας. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Ed. Shalsi, ο κ. A. Pellumbi, Πρόεδρος της Επιτροπής για το εμπόριο και το περιβάλλον, (21.03.2022).
Συνάντηση των Προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής με αντιπροσωπεία της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη βρετανική αντιπροσωπεία μετείχαν οι Βουλευτές κα K. Bradley και κύριοι C. Bryant, D. Twigg, A. MacNeil. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μετάβαση στη μετά-Brexit εποχή, οι πιέσεις στο μεταναστευτικό, (11.05.2022).
Συμμετοχή στη συνάντηση εργασίας με θέμα τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και ειδικότερα στις αερομεταφορές, στο εμπόριο και στον τουρισμό, από τη δέσμη μέτρων «Fit-for-55» της Ε.Ε. για την προστασία του κλίματος. Στη συζήτηση μετείχε αντιπροσωπεία του γερμανικού Ομίλου Lufthansa, με επικεφαλής τον υπεύθυνο περιφερειακής πολιτικής του Ομίλου, κ. von Schnurbein, (25.05.2022).
Στην Πράγα, στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ, με θέμα «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης». Στις εργασίες της Διάσκεψης μετείχαν Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας κρατών της ΕΕ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, κ. Dombrovskis, (10 – 11.10.2022).
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης κ. N. Phu Cuong. Οι δύο πλευρές εστίασαν σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, (06.12.2022).
Συνάντηση με αντιπροσωπεία Ισπανών Βουλευτών και Γερουσιαστών, με επικεφαλής την κα S. Sumelzo Jordán, Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής για θέματα Ε.Ε. του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και Γερουσίας. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν το εμπόριο, οι επενδύσεις, θέματα τουρισμού και προτάσεις περαιτέρω συνεργασίας των δύο κρατών και η μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε., (12.01.2023).
Συμμετοχή μου στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, που συνδιοργάνωσαν το Ευρ. Κοινοβούλιο και η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε. Στη Διάσκεψη μετείχαν οι: R. Metsola, Πρόεδρος του Ε.Κ., ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής V. Dombrovskis, ο Επίτροπος Οικονομικών κ. P. Gentiloni, οι κ. O. Karas και M. Fernandes Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Συντονιστής της Επιτροπής του ΕΚ για τον προϋπολογισμό αντίστοιχα, Ευρωβουλευτές και Πρόεδροι Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων εθνικών Κοινοβουλίων, (27 – 28.02.2023).
Κατατεθείσες Προτάσεις
Χωροταξικός – Πολεοδομικός σχεδιασμός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων
Το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι θα αναθέσει, μέσω του ΤΕΕ, μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) σε Δήμους όλης της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζω ότι προ τριετίας είχα καταθέσει δημοσίως πρόταση εφαρμογής ενιαίου χωρικού σχεδιασμού του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Δυστυχώς, δεν προχώρησε τίποτα σχετικό. Η εκπόνηση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Επιπλέον, για να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό ένα ΤΠΣ, απαιτείται μετά την έγκρισή του, εκπόνηση Ρυμοτομικού Σχεδίου και Πράξης Εφαρμογής, όπου εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του ΤΠΣ. Επειδή καμία μελέτη ΤΠΣ δεν έχει ανατεθεί, πρότεινα κατ’ επανάληψη να κινηθούν δύο θέματα μείζονος σημασίας για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που προβλέπονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο και μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα από αυτό. Αυτά είναι:
Η απόδοση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, για να μετατραπεί σε Πάρκο πρασίνου/πολιτισμού και διοικητικό κέντρο.
Η χωροθέτηση και ανάπτυξη Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Αυτές οι δύο παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες προς ένταξη και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο ολόκληρο το λεκανοπέδιο στον οικονομικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό τομέα. Ειδικότερα:
Απόδοση στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη
Το θέμα της μεταφοράς του στρατοπέδου Βελισσαρίου και της αξιοποίησης της έκτασής του, απασχολεί την τοπική κοινότητα των Ιωαννίνων επί δεκαετίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας έχω ασχοληθεί επανειλημμένα με το συγκεκριμένο ζήτημα, ασκώντας όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ήδη από το 2001 είχα καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σχετικά με μεταφορά του στρατοπέδου. Σε απάντησή του, ο τότε ΥΠΕΘΑ Απ. Τσοχατζόπουλος, σημείωνε πως είχε αποφασισθεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, πλην όμως οι προτεινόμενες εκτάσεις σε Καποδιστριακούς, τότε, Δήμους του Ν. Ιωαννίνων δεν πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει το Υπουργείο, με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει η ευθύνη στον Δήμο Ιωαννιτών για υπόδειξη νέου χώρου.
Τον Σεπτέμβριο 2003, κατέθεσα εκ νέου Ερώτηση προς το ΥΠΕΘΑ, με τον Υπουργό Γ. Παπαντωνίου να εκφράζεται θετικά στην απάντησή του για τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, για λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικιστικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Σε συνεργασία του αρμοδίου Υπουργείου με τον Δήμο Ιωαννιτών είχε αποφασισθεί η αποδέσμευση έκτασης του στρατοπέδου για τη διάνοιξη της Κενάν Μεσαρέ, δίχως κάποια εξέλιξη για το θέμα της μετεγκατάστασής του.
Το 2010 και το 2012 κατέθεσα νέες Ερωτήσεις προς το ΥΠΕΘΑ, όπως έχει προαναφερθεί.
Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχω επανειλημμένα επαναφέρει το θέμα μέσω επιστολών μου προς όλους τους αρμοδίους, τελευταία δε και προς τον Πρωθυπουργό.
Παραμένει πάγια θέση μου, η μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στο πλαίσιο του Ν. 2745/1999, η αξιοποίηση της έκτασής του στο σύνολό της προς όφελος της πόλης, ειδικότερα δε για να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις διοικητικής φύσης, που απαιτούν οι περιφερειακές/διαπεριφερειακές Υπηρεσίες της πόλης (Μέγαρο Περιφέρειας, Διοικητήριο Αστυνομίας, κ.ά), εγκαταστάσεις υποδοχής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και υποστήριξης καλών τεχνών, με ενσωμάτωση των ιδιαίτερης αξίας κτηρίων της τέως στρατιωτικής διοίκησης.
Είναι πολύ θετική η πρόσφατη εξαγγελία (05/04/2023) του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη περί αποδόσεως του χώρου του Στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων.
Τεχνόπολη Ιωαννίνων
Η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα:
o Προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων (2009), πλησίον του κόμβου Πεδινής – Πανεπιστημίου.
o Περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009), βάσει της κατεύθυνσης του Ρυθμιστικού.
o Περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018), στην προτεινόμενη από το Ρυθμιστικό θέση.
Επαναλαμβάνω ότι:
o Ο τρόπος δημιουργίας Τεχνόπολης προβλέπεται ρητά στη νομοθεσία: Ν. 2545/1997 περί βιομηχανικών περιοχών και Ν. 4982/2022 «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενιαίο …». Θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως Data Centers, κλπ.
o Η νομοθεσία (Ν. 4982/2022) ορίζει ότι για τη δημιουργία Τεχνόπολης απαιτείται η σύσταση Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξής της. Τον Φορέα θα συστήσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σε συνεργασία με Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, κ.α. Από τη σύσταση του Φορέα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η οριοθέτηση και η πολεοδόμηση της Τεχνόπολης και όχι αντίστροφα, ακολουθώντας τα βήματα πετυχημένων ευρωπαϊκών Τεχνοπόλεων, ώστε να δοθεί η σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο.
Όλα αυτά τα έχω κοινοποιήσει αρμοδίως (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επιμελητήρια, Υπουργεία). Επιπλέον, έχω προτείνει στη Βουλή τόσο στις 30.07.2021, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στις 12.10.2022 στην αρμόδια Επιτροπή επί του σχεδίου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, να ενταχθεί η Τεχνόπολη Ιωαννίνων ως επένδυση στον 40 άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, “Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός”.
Αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου, καθώς ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ένταξή της σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να ενταχθεί στις άγονες αεροπορικές γραμμές, σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Η ΑΠΑ ολοκλήρωσε τη μελέτη και κίνησε τη διαδικασία επιλογής αεροπορικών εταιρειών για την εκμετάλλευση της αεροπορικής γραμμής, καθορίζοντας ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις, σύμφωνα με τον Ευρ. Κανονισμό 1008/2008. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής.
Για το θέμα είχα στενή συνεργασία, από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι σήμερα, με το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, τον Αερολιμενάρχη Ιωαννίνων, τον Υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή και τον Διοικητή της ΑΠΑ. Παράλληλα έφερα επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας σειρά Αναφορών και Ερωτήσεων (υπ’ αρ. 1386/2022, 1505/2022, 7691/2022, 776/2022) προς το Υπ. Μεταφορών, προκειμένου να ενημερώνομαι για την πορεία της σχετικής μελέτης.
Ψηφιακή μεταρρύθμιση στα δημόσια έργα
Στις 13 Οκτωβρίου 2020 κατέθεσα πρόταση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών Κ. Καραμανλή και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα δημόσια έργα. Ειδικότερα πρότεινα τα εξής:
Η βιομηχανία δημοσίων έργων αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε στο χείλος μιας ψηφιακής επανάστασης, με γνώμονα τις τεχνολογίες πληροφοριών νέας γενιάς, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το cloud computing, τα μεγάλου όγκου δεδομένα, τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) και την παραγωγή κατασκευαστικών σχεδίων σε πολλαπλές διαστάσεις (3D, 4D, 5D, κλπ.). Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι η ψηφιοποίηση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να προσθέσει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η Διοίκηση Ομοσπονδιακών Οδών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση οικονομικών πόρων κατά 6% και χρόνου κατά 40 έως 60%!
Καθώς ξεκινάει η εφαρμογή των προγραμμάτων και δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρότασή μου για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα δημόσια έργα, που περιλαμβάνει Αρχές και Μέτρα γενικής υποστήριξης (όπως συνδυασμένη χρήση επιμέρους τεχνολογιών: τρισδιάστατα κατασκευαστικά μοντέλα, μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modelling, BIM), νέφη σημείων (point clouds), είναι εφαρμόσιμη και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα προαναφερθέντα προγράμματα, με πολύ σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.
Συνεργασία με ευρωπαϊκούς/εθνικούς φορείς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας Proximity GECT
Το 2022 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Proximity GECT, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Casentinesi Forest National Park (Italy), της ROMAGNA ACQUE S.p.A. (Italy) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), για την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου δράσης για τις ορεινές περιοχές Ηπείρου και Basilicata/Emilia Romagna. Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αφορούν τη διαχείριση Εθνικών Πάρκων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, τη διαχείριση του νερού, την ψηφιοποίηση, την προστασία του δασικού πλούτου από πυρκαγιές, την προσαρμογή των υποδομών στην κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και κατάρτιση ομάδων των τοπικών κοινωνιών. Η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για τις περιοχές των Εθνικών Πάρκων αφορά και στην προετοιμασία από κοινού προγραμμάτων, έργων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ (2021-2027), της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, Προγραμμάτων ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg).
Διαχείριση υδάτινων πόρων – Προστασία οικοσυστήματος Παμβώτιδας
Η λίμνη Παμβώτιδα και το οικοσύστημά της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα σε θέματα ρύπανσης από αστικά και γεωργικά απόβλητα, ευτροφισμού, απόληψης μεγάλου όγκου νερού για άρδευση του κάμπου του λεκανοπεδίου. Είναι ενδεικτικό ότι η στάθμη της Παμβώτιδας, τον Δεκέμβριο 2021 λόγω ανομβρίας, βρισκόταν 1 μ. κάτω από τη μέση στάθμη της(!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημά της.
Σοβαρότατα είναι και τα προβλήματα υδροδότησης της πόλης των Ιωαννίνων και οικισμών του λεκανοπεδίου (Ελεούσας, Μανωλιάσας, Αγ. Μαρίνας, Λογγάδων, Αμπελειάς, Επισκοπικού, κ.α.), τα οποία είναι συχνά και σοβαρά, οξύνονται δε κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Οξυμένα προβλήματα ύδρευσης αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι του νομού μας, με σοβαρότερα εκείνα του Δήμου Κόνιτσας.
Με ημίμετρα, όπως η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων, είναι βέβαιο ότι δεν λύνονται τα προβλήματα. Είναι αναγκαίο να “περάσουμε” από τα λόγια στις πράξεις, πόσω μάλλον που η κλιματική αλλαγή επιτείνει τα προβλήματα. Στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο σχετικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που εκπονεί το Υπ. Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027. Παράλληλα, βρίσκεται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από δέκα χρόνια, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Παμβώτιδας. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έκδοσή του.
Εφαρμογή του προγράμματος «1% για την Τέχνη»
Από το 2014 έχω καταθέσει στους συναρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών και Υποδομών πρόταση εφαρμογής του προγράμματος «1% για την Τέχνη» και έχω συνεργαστεί με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα «1% για την Τέχνη» αφορά τη χρηματοδότηση δημιουργίας και τοποθέτησης έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών. Ειδικότερα, εκ του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής κάθε νέου δημόσιου κτιρίου, ποσοστό 1% πρέπει να διατίθεται για την τέχνη. Σκοπός του προγράμματος είναι να θέσει καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες), σε διαδικασία σχεδιασμού και να εμπλουτίσει τα δημόσια κτίρια με έργα τέχνης. Στη διαδικασία εμπλέκονται επίσης πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κλπ. Με αυτό τον τρόπο η τέχνη συνδέεται με τον σχεδιασμό των πόλεων και τον δημόσιο χώρο, οι καλλιτέχνες ενισχύονται στην ανάδειξη του έργου τους. Παράλληλα, ωφελούνται τα δημόσια κτίρια, ο δημόσιος χώρος, οι πόλεις. Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται επιτυχώς σε Ευρώπη (Γαλλία, Κύπρος, κ.α.) και ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες.
Η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με είχε ενημερώσει (έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 711662/2021) ότι: «Η εφαρμογή στην πράξη της εν λόγω ρύθμισης καθίσταται αναγκαία, δεδομένου ότι θα κινητοποιούσε μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού. Το Υπουργείο… προετοιμάζει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος “1% για την Τέχνη” και την αισθητική ανανέωση αστικών περιοχών και δημοσίων χώρων». Μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία.
Οριοθέτηση και διαφύλαξη γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) αποτελεί υποχρέωση του κράτους που απορρέει από το Σύνταγμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία οριοθέτησής της. Στη ΓΓΥΠ απαγορευόταν, αρχικά, η άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας πλην της γεωργικής εκμετάλλευσης, εκτός εάν επρόκειτο για στρατιωτικά έργα ή μεγάλα δημόσια αναπτυξιακά έργα. Έκτοτε, αυτή η γη έχει αλλάξει πολλές φορές χρήση, καθώς η σχετική νομοθεσία γίνεται διαρκώς ηπιότερη σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξή της.
Ρυθμίσεις όπως ο Ν. 3851/2010, ο οποίος επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκών) στη ΓΓΥΠ, οδηγούν σε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση και σε συρρίκνωση, ή οριστική απώλεια, παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων. Επιπλέον, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επέλθει πολύ σημαντικές μεταβολές, όπως η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τη γεωργική γη. Απαιτείται συνεπώς η λήψη προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξή της.
Η πρότασή μου αφορά στην καθολική προστασία της ΓΓΥΠ, διότι αποτελεί φυσικό πόρο μη ανανεώσιμο και επιβάλλεται να διαφυλαχθεί στο σύνολό της. Προτείνονται νομοθετικά μέτρα διαφύλαξής της, βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας, ώστε αυτή να είναι διαθέσιμη εσαεί.
Συγκεκριμένα, προτείνεται να:
- Εκδοθεί η Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων της ΓΓΥΠ.
- Διαγραφούν οι παρεκκλίσεις που προβλέπονται για την ΓΓΥΠ στο Άρθρο 14 (Αγροτική χρήση) του ΠΔ 59/2018 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης».
- Απαγορευτεί εφεξής η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ΓΓΥΠ.
- Διαγραφούν το άρθρο 1, παρ. 9 του Ν. 4146/2013 και το άρθρο 16, παρ. 1 του Ν. 4164/2013.
Στους στόχους των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), αναφέρεται ότι αυτά πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Η κατεύθυνση είναι σωστή, αλλά δεν αρκεί. Προτείνεται να προβλέπεται στις μελέτες ΤΠΣ η οριοθέτηση της ΓΓΥΠ, ώστε αυτή να περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα έγκρισής τους.
Την πρότασή μου ανέπτυξα σε Συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
Ολοκληρωμένη προστασία και αειφόρος χρήση του εδάφους
Έχω καταθέσει στη Βουλή (το 2014 και το 2023) πρόταση για την ολοκληρωμένη προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους, στο πλαίσιο αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, ώστε αυτό να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα όλες τις λειτουργίες του. Η ολοκληρωμένη εδαφική προστασία από απειλές όπως η συμπίεση, η διάβρωση, η απομείωση των οργανικών υλών του, η αλάτωση και η οξίνιση, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη και της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Η πρόταση έχει εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαβιβάστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στο αρμόδιο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο πρέπει να την υιοθετήσει, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Η πρόταση έχει επίσης εκδοθεί σε βιβλίο, από τις εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, το 2014.
Πρόταση επαναφοράς του μαθήματος της Γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στις Πανελλαδικές εξετάσεις
«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω» αναφερόταν στην προμετωπίδα της Ακαδημίας του Πλάτωνα, ο οποίος προφανώς δεν εννοούσε ότι απαγορευόταν η είσοδος σε όποιον δεν γνώριζε γεωμετρία, αλλά ότι ζητούσε από τους συνομιλητές του να έχουν αναλυτικό και επαγωγικό τρόπο σκέψης, αυστηρότητα στην κρίση τους και στη διατύπωση συμπερασμάτων.
Στη σύγχρονη κοινωνία το εκπαιδευτικό μας σύστημα, παρόλο που παρέχει μεγάλο όγκο πληροφορίας, υστερεί στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μαθαίνουν μεν πολλά στα Μαθηματικά, όμως εν πολλοίς η γνώση τους στερείται θεμελίωσης, αποδείξεων και εν τέλει αυστηρότητας που μόνον η Γεωμετρία μπορεί να τους προσφέρει.
Η υποβάθμιση του μαθήματος της Γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας είναι ανεξήγητη. Τα τελευταία χρόνια, ενώ η Γεωμετρία έχει επανέλθει διεθνώς σε κεντρική θέση στα Μαθηματικά, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον χώρο των θετικών επιστημών, στο Ελληνικό Λύκειο οι μαθητές τη διδάσκονται απλώς στην Α’ και Β’ Λυκείου, χωρίς να εξετάζονται σε αυτή, ενώ στη Γ’ Λυκείου η Γεωμετρία δεν διδάσκεται καν, ούτε αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις!
Είναι απορίας άξιο πως σπουδάζουν τα νέα παιδιά και γίνονται Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Ναυπηγοί Μηχανικοί, Μαθηματικοί, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος την τόσο απαραίτητη στην έρευνα της ψηφιακής τεχνολογίας, Γεωμετρία.
Σπουδαίοι Έλληνες που διαπρέπουν σε φημισμένα Πολυτεχνεία του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και φωτισμένοι καθηγητές Μαθηματικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν σε αλλαγές του προγράμματος των διδασκόμενων και εξεταζόμενων μαθημάτων, ώστε να περιληφθεί σε αυτά η Γεωμετρία.
Ενώνω τη φωνή μου με αυτούς τους επιστήμονες, που καλούν τους αρμόδιους να δώσουν έμφαση στη διδασκαλία των αποδείξεων και στην καλλιέργεια της φαντασίας, όπως διδάσκει η Γεωμετρία και όχι μόνο στους υπολογισμούς, όπως γίνεται σήμερα.
Η τάση της αποκατάστασης πλέον είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στις χώρες όπου η διδασκαλία της Γεωμετρίας είχε ατονήσει παλαιότερα, ενώ στις χώρες όπου η θέση της κλασσικής Γεωμετρίας είναι σταθερή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως η Ρωσία και η Κίνα, το επίπεδο των αποφοίτων είναι πολύ υψηλό.
Πρότεινα, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, να επαναφέρει την εξέταση του μαθήματος της Γεωμετρίας στην Α’ και Β’ Λυκείου και τη διδασκαλία της στη Γ’ Λυκείου. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει η Γεωμετρία να προστεθεί στα εξεταζόμενα, πανελλαδικά, μαθήματα. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μου απάντησε ότι η συζήτηση για το σχετικό θέμα «βρίσκεται σε εξέλιξη», (έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 8494/2020).
Εκδόσεις
Τις θέσεις και προτάσεις που έχω αναπτύξει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής και υπουργικής θητείας μου τις έχω καταγράψει σε βιβλία. Συγκεκριμένα, έχω εκδώσει τα βιβλία:
- Από το Ορεινό Έδρανο – Εισηγήσεις και Προτάσεις κατά την διάρκεια της Κοινοβουλευτικής μου θητείας, Εκδόσεις Συνέργια, 2001.
- Β’ και Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: Μύθοι και Πραγματικότητα, 2001.
- Πρόταση για την αναθεώρηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την κατανομή των Αποθεματικών Επίδοσης και Προγραμματισμού, Εκδόσεις Συνέργια, 2003.
- Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί: Φυσική Επιλογή και Ανθρώπινη Παρέμβαση, Εκδόσεις Κριτική, 2009.
- Διεθνείς αντιπαραθέσεις και συγκλίσεις για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Οι θέσεις της Ελλάδας την πενταετία 2004-2009, Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2011.
- Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Ηπείρου. Με γνώμονα την αειφορία, Εκδόσεις ΤΕΕ, 2012.
- Ολοκληρωμένη προστασία και αειφόρος χρήση του εδάφους. Μία πρόταση, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2014.
• Έχω μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο του ΟΟΣΑ με τίτλο Mieux comprendre nos villes. Le rôle des indicateurs urbains.
Επίλογος
Σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής και υπουργικής θητείας μου εργάστηκα σκληρά, πιστός στις Αρχές, τις Αξίες και την Ιδεολογία της μεγάλης φιλελεύθερης Παράταξης, της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, καθώς έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο, τίμησα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Γνώμονάς μου ήταν πάντοτε η Διαφάνεια και η διαφύλαξη του Δημοσίου συμφέροντος.
Υπάρχουν θέματα που αφορούν τον Ν. Ιωαννίνων και την Ήπειρο, όπως ενδεικτικά η υλοποίηση των οδικών αξόνων Ιωάννινα – Κακαβιά, Καλπάκι – Κόνιτσα, Ιόνια οδός – Πρέβεζα, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (με προτεραιότητα στο ΤΠΣ Ιωαννίνων), η έκδοση ΠΔ της Παμβώτιδας και η αναβάθμιση του οικοσυστήματός της, για τα οποία απαιτείται άμεση επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Συνεχίζω να τα παρακολουθώ και να παρεμβαίνω.
Ευχαριστώ τους Πρωθυπουργούς, κυρίους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη τους και τη συνεργασία μας. Ευχαριστώ τους Υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκα στενά, ιδίως τον Γ. Σουφλιά και τον Κ. Χατζηδάκη, όλους τους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, τους εκπροσώπους τοπικών Αρχών και Φορέων, ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας στις Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες που με εμπιστεύθηκαν.
Ευχαριστώ του συνεργάτες μου στη Βουλή και στα Υπουργεία.
Ευχαριστώ θερμά την οικογένειά μου, που με στήριξε πάντα, σε καλές και δύσκολες στιγμές.
Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα εμπιστευτούν και πάλι τη μεγάλη Παράταξή μας, ώστε να συνεχίσει το έργο της. Θα αγωνιστώ γι’ αυτό με όλες μου τις δυνάμεις.
Ευχαριστώ θερμά και όλους εσάς για την πολύχρονη, αγαστή συνεργασία μας!”