Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ιωαννιτών» δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται με τηλεδιάσκεψη για να προστατευθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και την ίδια στιγμή στην πόλη να λειτουργούν όλα κανονικά.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων η Ο. Τσουμάνη σημείωσε: «Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προσπαθεί να κρύψει τις κόντρες των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν οδηγήσει στην πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε στην Ήπειρο. Προσπαθεί να κρύψει ότι και η ίδια στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα μαζί με την Περιφέρεια. Αυτό εξυπηρετεί η συζήτηση για διχασμό των Δημάρχων και δήθεν κόντρας με το δεύτερο βαθμό της τοπικής διοίκησης.
Οι αντιθέσεις Περιφέρειας-ΦΟΔΣΑ δεν είναι ούτε νομικές ούτε πολιτικές. Αφού υπάρχει πολιτική συμφωνία για την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των ΣΜΑ οι νομικές διαστάσεις μπορούν να γεφυρωθούν σε δευτερόλεπτα. Αυτές που δημιουργούν το πρόβλημα είναι οι διαφορές επιχειρηματικών ομίλων και γύρω από αυτές «πέφτουν κορμιά» και μπλοκάρουν οι διαγωνισμοί ο ένας μετά τον άλλο.
Ο αριθμός και οι αντιπρόσωποι που «εκλέγονται» από τον κάθε δήμο στον ΑΣΔΣΑ γίνονται από νόμους που το ΚΚΕ δεν ψήφισε στη Βουλή. Την εφαρμογή τους καταψηφίζουν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στα συμβούλια. Όμως κανένας εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ στους Υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς Υπουργείων της κυβέρνησης για το θέμα παρά το γεγονός ότι πολύ συχνά συναντιούνται. Ο ισχυρισμός ότι τα Γιάννενα παράγουν τα περισσότερα σκουπίδια και δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον ΑΣΔΣΑ είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική όσο δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση.
Σε σχέση με τα τιμολόγια που πληρώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στον ΑΣΔΣΑ και τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι δεν ξέρει τι πληρώνει, η Όλυ Τσουμάνη σχολίασε ότι τα τιμολόγια είναι πραγματικά δυσθεώρητα. Το κόστος του ΑΣΔΣΑ είναι αυτό που περιγράφει η τιμολογιακή πολιτική, την οποία ψήφισε η Δημοτική Αρχή. Μάλιστα ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε διορθώσεις στον σχέδιο του ΑΣΔΣΑ, η διοίκηση του φορέα τις δέχτηκε και η Δημοτική Αρχή ψήφισε κανονικά. Πότε δεν ήξερε τι ψήφιζε; Τότε ή τώρα;
Στην τιμολογιακή πολιτική ενσωματώνεται η ανταποδοτική λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων και η επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό. Αυτοί οι δύο πυλώνες αποτελούν την βάση για τα ακριβά τιμολόγια. Και κανένα υπάλληλο να μην είχε ο ΑΣΔΣΑ πάλι τα τιμολόγια θα ήταν δυσθεώρητα. Το μόνο που αποδεικνύει η δημοτική αρχή με τις δηλώσεις για υπέρογκες χρεώσεις εξαιτίας της μισθοδοσίας, είναι η εχθρότητα για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στα υπόλοιπα θέματα η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωση σχολίασε την ανάθεση από τη ΔΕΥΑΙ σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης τον έλεγχο των πιστοποιητικών για 1100€. Αυτές οι χρεώσεις είναι πρόκληση. Η ΔΕΥΑΙ οφείλει τουλάχιστον να αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις για προσλήψεις εξαιτίας της πανδημίας και να προσλάβει προσωπικό
Στη συνέχεια, η Ο.Τσουμάνη κατήγγειλε την απόφαση της ΔΕΥΑΙ να δοθεί σε ιδιωτική εταιρία ο έλεγχος των υδρομετρητών για 72.000€. «Σα να μην φτάνει η εξωφρενική τιμή για την υπηρεσία, θα γίνει η καταμέτρηση για πρώτη φορά μετά από χρόνια και θα αναζητηθούν αναδρομικά χρήματα φυσικά με προσαυξήσεις σε εργατικά λαϊκά νοικοκυριά που δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα λάθη της διοίκησης. Δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα παρέμβουν και θα οργανώσουν τον αγώνα των κατοίκων να μην χρεωθούν τα λάθη της διοίκησης»
Τέλος, ρώτησε τη Δημοτική Αρχή τι προτίθεται να κάνει για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των Κάτω Μαρμάρων για την αντιμετώπιση στοιχειωδών προβλημάτων της εγκαταλειμμένης περιοχής που ζουν.