Ως Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να διαδραματίζεται ένα ακόμη «επεισόδιο» στο επτάχρονο «σήριαλ» της στέγασης των Ειδικών Σχολείων του ΣΑΠ (Σχολεία Ανάπηρων Παιδιών) που σήμερα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ ΕΛΕΠΑΠ. Πρωταγωνιστές είναι το Υπουργείο Παιδείας, η Δημοτική, αλλά και η Περιφερειακή αρχή.
Το ζήτημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών και γονέων μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου, ότι για μια ακόμη φορά το έργο έχει «βαλτώσει» και ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από το φθινόπωρο, η ημερομηνία αποπεράτωσης των εργασιών στο παλιό Χατζηκώστα παραμένει άγνωστη.
Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα προέκυψε το 2015, όταν η διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ αποφάσισε να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο το Δημόσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο ΣΑΠ. Η κινητοποίηση τότε – αλλά και τα επόμενα χρόνια – των γονέων, απέτρεψε μεν την έξωση των σχολείων, αλλά οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων επιδεινώθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό.
Στις αρχές Νοέμβρη οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Νίκος Παπαναστάσης έφεραν το ζήτημα στη Βουλή, με ερώτηση που κατάθεσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «στο Σχολείου Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων (Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) ο πληθυσμός των παιδιών διπλασιάστηκε. Ο διπλασιασμός του μαθητικού πληθυσμού εφέτος, σε συνδυασμό με το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, που στην πλειοψηφία τους έχουν πολλαπλές αναπηρίες. Το σχολείο αυτό περιμένει μάταια από το 2015, τη μεταστέγασή του σε νέο χώρο.»
Ερωτούσαν την Υπουργό Παιδείας μεταξύ άλλων:
• «Τι μέτρα θα παρθούν για την αποσυμφόρηση των τάξεων των Ειδικών Σχολείων στα Ιωάννινα έτσι ώστε η λειτουργία τους να μην εγκυμονεί κινδύνους στους μαθητές και το προσωπικό.
• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών στο κτήριο που κατασκευάζεται για να μεταστεγαστούν τα Ειδικά Σχολεία του ΣΑΠ. Κατά πόσο θα διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την λειτουργία του σχολείου με όλους τους παιδαγωγικούς όρους.
• Τι μέτρα θα πάρει ώστε να απαιτηθούν και διατεθούν χώροι στο υπάρχον κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ, μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση στο νέο σχολείο.»
Η απάντηση του Υπουργείου που ήρθε δυο μήνες μετά ήταν η εξής: «… η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων …Ο ρόλος του Υ.ΠΑΙ.Θ. σε σχέση με τη σχολική στέγη είναι επιτελικός και περιορίζεται στην εκπόνηση και έγκριση κτηριολογικών προγραμμάτων, με τα οποία προσδιορίζονται οι απαιτούμενοι χώροι ως προς το μέγεθος, το είδος και τον αριθμό τους. Τα κτηριολογικά προγράμματα εκπονούνται κατόπιν σχετικού αιτήματος του αρμόδιου δήμου. Κατόπιν αναζήτησης στο αρχείο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν βρέθηκε σχετικό αίτημα από τον Δήμο Ιωαννιτών για εκπόνηση κτηριολογικού προγράμματος.»
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζαν και γνωρίζουν το πρόβλημα «σφυρίζουν αδιάφορα» απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των μαθητών της ειδικής αγωγής.
Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που για τέσσερα χρόνια κωλυσιεργούσε, μη δίνοντας λύση στο πρόβλημα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τους γονείς ως «ψεύτες» και «όργανα πολιτικής προπαγάνδας», ήρθε η σημερινή Δημοτική Αρχή που δυόμισι χρόνια τώρα ακολουθεί την ίδια παρελκυστική τακτική για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, τη στιγμή που δαπανά πόρους και φαιά ουσία ειδικών συνεργατών και εργαζόμενων για ζητήματα όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με χρήματα που θα έφτιαχναν 5 σχολεία ΣΑΠ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2020 μέσω προγραμματικής σύμβασης να «ξελασπώσει» το Δήμο Ιωαννιτών αναλαμβάνοντας την ευθύνη τοποθέτησης προκατασκευασμένων οικίσκων για το σχολείο ΣΑΠ, μετά από δύο χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει το έργο, σε αντίθεση με τις εργολαβίες που φτιάχνει πριν καν υπογραφούν όπως είχε κάνει στην περίπτωση του δρόμου για το ΣΜΑ Καραϊσκάκη.
Η εικόνα των 30 ατόμων σε 60τμ σε ένα σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες στην εποχή που η πανδημία καλπάζει, δεν τιμά την πόλη μας. Αποδεικνύει ότι τόσο η Δημοτική όσο και η Περιφερειακή αρχή έχουν προτεραιότητες μόνο τους τομείς στους οποίους επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και είναι κερδοφόροι για τους ίδιους.
Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών οφείλουν να πάρουν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί ταχύτατα το έργο και να μεταστεγαστεί το σχολείο. Οφείλουν να ασχοληθούν συνολικότερα με τα εκπαιδευτικά προβλήματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, δίνοντας λύση στα οξυμένα προβλήματα υποδομών των Ειδικών Σχολείων της πόλης
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του ΣΑΠ να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπή σχολική στέγη για τα παιδιά τους. Είναι κάτι που το δικαιούνται και κανένας δεν θα τους το χαρίσει.
Ως ΚΚΕ θα είμαστε συμπαραστάτες σ’ αυτόν τον αγώνα, κάτι που έχουμε πράξει με συνέπεια μέχρι σήμερα.