«Το ΕΣΥ βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ», τόνισε μεταξύ των άλλων ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας ως ειδικός αγορητής επί του θέματος, και υπεύθυνος του ΚΤΕ Υγείας.
Σημείωσε επίσης ότι το ΕΣΥ, έτσι όπως το οραματίστηκε και υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ πριν από 40 χρόνια ακριβώς, σήμερα έχει αποδομηθεί πλήρως. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για μη ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες του πληθυσμού. Αντιθέτως το μόνο που ακούγεται, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ι. Τσίμαρης, είναι «Υποσχέσεις για προσλήψεις, υποσχέσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ , χωρίς αντίκρισμα».
Κατήγγειλε εξ’ αρχής την Κυβέρνηση για «έλλειψη ετοιμότητας» και για «κυβερνητική ανεπάρκεια» σημειώνοντας πως αποκαλύφθηκε το τελευταίο διάστημα με το πιο σκληρό πρόσωπο για τους Έλληνες πολίτες η αναποτελεσματικότητα του «Επιτελικού Κράτους».
Τόνισε ότι το προσωπικό στήριξε με αυταπάρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτή τη στιγμή αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και τις σύγχρονες προκλήσεις, λόγω των προβλημάτων της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και κακοδιοίκησης.
Υποστήριξε επίσης ότι η λύση για την κάλυψη των εφημεριών στους Ιατρούς είναι η άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, η θέσπιση κινήτρων, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η αποζημίωση όλων των εφημεριών και η ξεχωριστή φορολόγησή τους. Αυτά τα μέτρα μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν.
Για τη «Σύσταση της Ενιαίας Λίστας των Χειρουργείων» τόνισε ότι «σχεδόν το ένα τέταρτο των χειρουργείων που διενεργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι επείγοντα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία το 40%-50% των χειρουργείων έγιναν στο πλαίσιο του «επείγοντος» –άρα εκτός λίστας–, ποσοστό που είναι αδικαιολόγητα υψηλό» και διερωτάται αν τελικά «η σύσταση της Ενιαίας λίστας χειρουργείων μπορεί να είναι λύση στην ανωτέρω ζοφερή κατάσταση».
Σημειώνει ενδεικτικά: «Υπάρχει μελέτη η οποία τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει βελτίωση από την εφαρμογή της; Η διαχείριση της λίστας θα πρέπει να γίνεται από τις μονάδες υγείας όπου θα εφαρμόζεται. Και θέλουμε αυτό να καταγραφεί στο νομοσχέδιο. Τα δεδομένα θα κοινοποιούνται στην ΗΔΙΚΑ αμέσως με την εισαγωγή του ασθενή στην λίστα. Η κοινοποίηση θα εξασφαλίζει την διαύγεια της διαδικασίας. Τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες του ασθενή. Το υπουργείο θα εποπτεύει τη διακίνηση της λίστας ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα παρεμβαίνει όταν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις».
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων, επανέλαβε με έμφαση ότι, «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ», «τα κενά σε προσωπικό, τα οποία κάθε χρόνο εντείνονται με τις συνταξιοδοτήσεις, και η απουσία επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων που έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν όλες οι αίθουσες χειρουργείου στα νοσοκομεία. Η ΕΙΝΑΠ έχει υπολογίσει ότι το ποσοστό των κλειστών χειρουργικών αιθουσών μόνο στο Λεκανοπέδιο «προσεγγίζει το 30%».
«Είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή η διαιώνιση του προβλήματος», έτσι ώστε, όπως δήλωσε σε forum μόλις προχθές ο Υφυπουργός Υγείας επί λέξη «θα αξιοποιήσουμε διοικητικά και οργανωτικά όλους τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα». Μια δήλωση που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και στα χειρουργεία.
Η Σύσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων είναι απαραίτητη στην Ελληνική αγορά αλλά διευκρίνισε ότι έρχεται προς ρύθμιση με καθυστέρηση και αφού οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι και πάλι φέτος προ των πυλών. «Μόλις χθες εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών κατήγγειλαν τις σπασμωδικές ενέργειες, που έγιναν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και έδωσαν στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο λόγος της αιφνίδιας παραίτησης-παύσης του Προέδρου του ΕΟΦ σήμερα το πρωί;»
Σε σχέση με το Εποπτικό Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, και σε σχέση με την ιδιότητα του Προέδρου, εισάγεται η δυνατότητα σε συνταξιούχο ανώτερο δικαστικό λειτουργό να καλύψει τη θέση, προσθέτοντας στα γνωστικά αντικείμενα το αστικό ή το οικογενειακό δίκαιο . Πώς τεκμαίρεται η γνωστική επάρκεια όταν θα κληθεί να λάβει σχετικές αποφάσεις μια τέτοια επιλογή;
Καυτηρίασε την μικροπολιτική της Κυβέρνησης στο ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων , η οποία έχει παγιώσει την τακτική της παράτασης των συμβάσεων κρυπτόμενη πίσω από την ταμπέλα της πανδημίας η οποία σύμφωνα με την κήρυξη από τον ΠΟΥ δε υφίσταται αλλά έχουμε περάσει σε ενδημική πλέον κατάσταση. Τόνισε: «Κρατάτε δέσμιους χιλιάδες συμβασιούχους για να εξυπηρετείτε τα κομματικά σας συμφέροντα. Όσον αφορά στους ειδικευομένους νοσηλευτές έθεσε τα εξής ζητήματα : «Πως προτίθεται το Υπουργείο να διασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων και αν προτίθεται να μοριοδοτήσει την ληφθείσα ειδικότητά τους.»
Τέλος όσον αφορά στις εκ νέου παρατάσεις στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων υποστήριξε «δεν συναινούμε στην πρακτική των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων των διοικήσεων των Νοσοκομείων . Πάγια παραμένει η θέση του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων και των δημόσιων οργανισμών μέσω διεθνών διαγωνισμών 5ετούς θητείας»
«Το επιτελικό κράτος της ΝΔ, αποδεικνύεται κάθε μέρα, ανεπαρκές και επικίνδυνο για τους πολίτες».