Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του ΚΤΕ Υγείας κ.Ιωάννης Τσίμαρης σχετικά με την άνιση αντιμετώπιση των γιατρών ΙΔΑΧ της 6ης ΥΠΕ, όσον αφορά στην αποζημίωση που δικαιούνται λόγω συνταξιοδότησης.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι όσοι γιατροί είχαν προσληφθεί με τον Ν. 3918/2011 από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, με καθεστώς εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να μεταβάλλουν το εργασιακό τους καθεστώς, εργασιακή σχέση που εξακολούθησε να υφίσταται και στη συνέχεια , όταν με τον Ν. 4238/2014 μεταφέρθηκαν στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (ΥΠΕ). Ο κ.Τσίμαρης συμπεραίνει συνεπώς ότι οι εν λόγω γιατροί διατηρούν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το εργασιακό τους καθεστώς κάτι που ενισχύεται και με την υπ’ αριθμ. 535/2020 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει στη συνέχεια, βάσει του Π.Δ. 410/1988 προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό αυτό μεταξύ άλλων και λόγω συνταξιοδότησης. Παρόλο όμως που η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κανονικά σε γιατρούς της χώρας δε συμβαίνει το ίδιο στην 6η ΥΠΕ η οποία αρνείται συστηματικά να την καταβάλλει στους δικαιούχους.
Ο κ.Τσίμαρης υπογραμμίζει με έμφαση ότι παρόλες τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη από το βήμα της Βουλής για την επίλυση του θέματος, το ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτά τον Υπουργό:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο σας προκειμένου και η 6η ΥΠΕ να καταβάλει στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την αποζημίωση που δικαιούνται βάσει του άρθρου 55 του Π.Δ. 410/1988;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την οριστική αποκατάσταση της αδικίας που βιώνουν οι γιατροί της 6ης ΥΠΕ;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Θέμα: «Άνιση αντιμετώπιση των γιατρών ΙΔΑΧ της 6ης ΥΠΕ, όσον αφορά στην αποζημίωση που δικαιούνται λόγω συνταξιοδότησης»
Κύριε Υπουργέ
Με τον Ν. 3918/2011, οι γιατροί οι οποίοι είχαν προσληφθεί από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, με καθεστώς εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να μεταβάλλουν το εργασιακό τους καθεστώς.
Στη συνέχεια με τον Ν. 4238/2014 μεταφέρθηκαν στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (ΥΠΕ), με την ίδια εργασιακή σχέση, ως ΙΔΑΧ, σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Επομένως οι εν λόγω γιατροί διατηρούν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το εργασιακό τους καθεστώς ως ΙΔΑΧ, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 535/2020 απόφασή του.
Ταυτοχρόνως στο Π.Δ. 410/1988 που ρυθμίζει ζητήματα προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οργανικές θέσεις στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ και στα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό αυτό μεταξύ άλλων και λόγω συνταξιοδότησης.
Ενώ λοιπόν η αποζημίωση καταβάλλεται κανονικά στους γιατρούς της χώρας, τούτο δεν συμβαίνει στην 6η ΥΠΕ η οποία αρνείται συστηματικά να την καταβάλλει στους δικαιούχους.
Σε τοποθέτηση του τέως Υπουργού Υγείας κυρίου Πλεύρη στις 31.03.2023 στη Βουλή, σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 2489/24.02.2023 Επίκαιρης Ερώτησης, υπήρξε διαβεβαίωση ότι έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας κατευθύνσεις για την επίλυση του θέματος.
Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού το θέμα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.
Επειδή άλλες ΥΠΕ της χώρας αποζημιώνουν κανονικά τους δικαιούχους τους,
Επειδή οι δικαιούχοι της 6ης ΥΠΕ βιώνουν την άνιση μεταχείριση μεταξύ των συναδέλφων τους άλλων ΥΠΕ,
Ερωτάσθε κε Υπουργέ,
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο σας προκειμένου και η 6η ΥΠΕ να καταβάλει στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την αποζημίωση που δικαιούνται βάσει του άρθρου 55 του Π.Δ. 410/1988;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την οριστική αποκατάσταση της αδικίας που βιώνουν οι γιατροί της 6ης ΥΠΕ;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Π. Τσίμαρης