Με επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κωνσταντίνος Γάτσιος, έχοντας την ευκαιρία να αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο με τις διοικήσεις τους και να συναντήσει εργαζόμενους.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες, ήταν και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ανδρέα Δημητρίου, τον γενικό διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα και άλλα μέλη της διοίκησης, έχοντας την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους διοίκησης και στη νέα Βιομηχανία Επεξεργασίας Κοτόπουλου, η «Νιτσιάκος ΑΒΕΕ», όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Νιτσιάκο, καθώς και η εταιρεία εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού «Χήτος ΑΒΕΕ», όπου ο Άλκης Χήτος τον ξενάγησε στη μεγαλύτερη και ταχύτερη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη, με δυναμικότητα περί τις 81.000 φιάλες μισού λίτρου ανά ώρα.
Τα θέματα που τέθηκαν στον Κ. Γάτσιο κατά την επίσκεψή του στις παραγωγικές μονάδες, είχαν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και το υψηλό κόστος ενέργειας. Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανέλυσε τις προτάσεις του κόμματος, που περιλαμβάνουν τον έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων), καθώς και του κόστους ενέργειας καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο του ΕΦΚ, όπως και την υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών με προτεραιότητα τις ομάδες παραγωγών και τις ενεργειακές κοινότητες, καθώς και υποστήριξη σχεδίων παραγωγής ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.
Ένα πρόσθετο ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές από τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής, έχει να κάνει με την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, που εξυπηρετούν τις εμπορευματικές μεταφορές από και προς τον Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα. Όπως επισημάνθηκε, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις οδικές υποδομές στην περιοχή της Ηπείρου (Ιωάννινα- Κακαβιά, βόρειο τμήμα Ε65, σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό), η απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης και η έλλειψη ενός μεγάλου εμπορικού λιμανιού εκτοξεύει το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών, ενώ αυξάνει και το κόστος προώθησης των παραγόμενων προϊόντων στην αγορά. «Σε εποχές δύσκολες για τις επιχειρήσεις, που το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευτεί και οι λειτουργικές δαπάνες εκτινάχθηκαν λόγω του κόστους της ενέργειας, με την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον βάρη, λόγω της ανεπάρκειας των υποδομών και της μεγάλης απόστασης από τις μεγάλες αγορές. Είναι καθήκον της πολιτείας να λάβει εκείνα τα μέτρα, που θα συμβάλλουν στο να εκκινούν όλες οι επιχειρήσεις από την ίδια αφετηρία, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει στέρεη περιφερειακή ανάπτυξη και θα συνεχιστεί η υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων σε περιοχές πέριξ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για επιδότηση του μεταφορικού κόστους και είναι καιρός πλέον να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, που έχουν να προσφέρουν στην εθνική οικονομία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη να υπάρξει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός για μεταφορικές υποδομές, ώστε να σταματήσουν οι περιφέρειες της χώρας να χωρίζονται σε κατηγορίες.
Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Κατά την επίσκεψή του στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, είχε συνεργασία με τον πρόεδρο Κώστα Ζωνίδη, τον εντεταλμένο εκτελεστικό σύμβουλο Βασίλη Τσουκανέλη και τον προϊστάμενο λογιστηρίου Χρήστο Κολιοπάνο, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία της Τράπεζας, η οποία, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, έχει ισχυροποιηθεί και αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα ανάπτυξης της Ηπείρου.
Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Τράπεζας Ηπείρου και γενικότερα των συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών αποτελεί πολιτικό ζήτημα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να υπάρξει πολυπολικότητα στο τραπεζικό σύστημα και όχι υπερσυγκέντρωση, που δημιουργεί ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Και ο δεύτερος γιατί μπορούν να υπηρετήσουν την περιφερειακή ανάπτυξη, έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία και γνωρίζοντας τις τοπικές ανάγκες. Για να μπορέσουν, ωστόσο, να επιτελέσουν τον ρόλο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Κ. Γάτσιος στο τέλος της συνάντησης, η οποία θα επαναληφθεί μετά τις εκλογές, καθώς ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανταποκρίθηκε στο αίτημα να βοηθήσει με τις δυνάμεις του στην ενδυνάμωση της τράπεζας.