Η πιο σημαντική απένταξη χρηματοδότησης έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ήπειρο αποτελεί αναμφίβολα, αυτή που αφορά την επέκταση-ανέγερση νέου ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ. Στο νοσοκομείο υποδοχής επειγόντων περιστατικών από όλη την Ήπειρο λόγω της ύπαρξης μοναδικών κλινικών όπως αγγειοχειρουργικής, νευροχειρουργική, καρδιοχειρουργικής, ογκολογικής, το ΤΕΠ το οποίο δέχεται από 400 έως 700 ασθενείς σε κάθε εφημερία και αντιμετώπισε συνολικά 70.000 ασθενείς το 2023, είναι τόσο μικρό σε έκταση ώστε να βρίσκεται αυτή τη στιγμή «σπασμένο» χωροταξικά σε 7 κομμάτια με τμήματα του διασκορπισμένα σε όλο το νοσοκομείο: ΤΕΠ εσωτερικό, ΤΕΠ covid σε κοντέινερ σε εξωτερικό χώρο, Οφθαλμολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό, Ψυχιατρικό, αξονικός τομογράφος.
Οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των τμημάτων του ΤΕΠ προκαλούνε μεγάλες καθυστερήσεις και επισφαλείς συνθήκες αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, ακόμη και με διασωληνώσεις στο διάδρομο του νοσοκομείου. Η ανάγκη ύπαρξης 4 σταθμών ανάνηψης για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση τραυματιών από τροχαία, σήμερα δεν καλύπτεται καθώς υπάρχει μόνο ένας σταθμός ανάνηψηςoποίος με πατέντες έχει επεκταθεί για να φτιαχτούνε άλλοι 2 σταθμοί και δεν νοείται ίδρυση Κέντρου Τραύματος στο ΠΓΝΙ χωρίς να υπάρχουν επαρκείς σταθμοί ανάνηψης και όλος ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε εννιαίο χώρο του ΤΕΠ.
Ο χρόνος τελικά που χάνεται, οδηγώντας σε συνθήκες χάους στην διαχείριση περιστατικών, καθιστά τα 5 λεπτά συντόμευσης της προσέγγισης ασθενοφόρου στο ΤΕΠ μέσω της νέας οδού Νιάρχου, δώρο-άδωρο και ακυρώνει τον πρωταρχικό στόχο κατασκευής του δρόμου που η περιφερειακή αρχή διατείνεται ότι ήταν η αμεσότερη χρονικά αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που μεταφέρονται στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ.
Πριν 1,5 χρόνο η ίδια η υφυπουργός Υγείας κ. Γκάγκα κατά την επίσκεψή της στο ΠΓΝΙ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αντιμετώπισε με έκπληξη την απουσία χώρων στο ΤΕΠ αλλά και την στενότητα των υπαρχόντων χώρων, εκκινώντας την συζήτηση για επιτακτική ανάγκη μεγάλης επέκτασης του ΤΕΠ. Πρίν 1 χρόνο παρουσιάστηκε στο ΔΣ του ΠΓΝΙ η ρυθμιστική μελέτη για το νέο ΤΕΠ, η οποία προβλέπει 2 ορόφους των 1200τ.μ (20x 60 m) έκαστος και υπόγειο 900 τμ, οι οποίοι προστίθενται στα μόλις 1200 τ.μ. του υπάρχοντος ΤΕΠ, εκτιμώμενου κόστους 22 εκατ. ευρώ. Το νέο ΤΕΠ θα συγκεντρώσει όλα τα ιατρεία-ιατρικές ειδικότητες και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στον ίδιο εννιαίο χώρο, διαχωρισμό των ασθενών με λοιμώδη- μεταδιδόμενα νοσήματα ( πχ covid) από εκείνους που δεν έχουν, θα εξασφαλίσει χώρους αναμονής χιλιάδωνασθενών εσωτερικούς και όχι στο κρύο ή τη ζέστη όπως σήμερα, θα εξασφαλίσει χώρο βραχείας νοσηλείας για το παιδιατρικό ΤΕΠ που σήμερα δεν υπάρχει!, εξασφαλίζοντας επίσης και αποθήκες υλικού που δεν υπάρχουν και γραφεία ιατρών-νοσηλευτών που δεν υπάρχουν καθιστώντας σήμερα τριτοκοσμική την εικόνα του υπάρχοντος ΤΕΠ.
Η επέκταση-ανέγερση νέου ΤΕΠ αποτελεί όρο όχι για βελτίωση της λειτουργίας του υπάρχοντος αλλά για εκκίνηση λειτουργίας του ως ΤΕΠ το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε συνθήκες πραγματικού χάους.
Ένα τέτοιο κανονικό ΤΕΠ για τις ανάγκες ενός 3οβάθμιου νοσοκομείου με 850 κλίνες , απαιτεί ταυτόχρονα την ελάχιστη κάλυψη των αναγκών του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό μεταφράζεται σε 25 γιατρούς του αυτοτελούς ΤΕΠ, όταν σήμερα υπηρετούνε μόλις 7 (παθολόγοι, καρδιολόγοι,γενικοί ιατροί) στις 12 προβλεπόμενες θέσεις του απαρχαιωμένου οργανισμού του 2012, με κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων ήτοι παθολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών, ορθοπεδικών, αναισθησιολόγων. Αυτό μεταφράζεται σε ανάγκη διατήρησης των 10 ειδικευμένων νοσηλευτών που εργάζονται με 18μηνη παράταση μετά την λήξη της ειδικότητάς της εντατικολογίας, να παραμείνουν στις θέσεις τους και όχι να απολυθούνε τέλος Φεβρουαρίου, δημιουργώντας τεράστιο κενό και πρόβλημα στη λειτουργία του ΤΕΠ.
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή,
σε ποιες συντονισμένες, επίμονες και μακρόπνοες ενέργειες θα προβεί, ώστε να γίνει κύριος στόχος και προτεραιότητα η εξασφάλιση χρηματοδότησης και ανέγερσης του νέου ΤΕΠ με την κατάλληλη στελέχωση, με άμεσο στόχο να μην απολυθούνε οι ειδικευμένοι νοσηλευτές του στο τέλος Φεβρουαρίου. Διασφαλίζοντας έτσι ότι ο στόχος σωτηρίας ανθρώπινων ζωώνμε μείωση της θνητότητας και των αναπηριών που προκαλούνται από τα οδικά ατυχήματα αλλά και από όλα τα επείγοντα συμβάντα που απειλούνε τις ζωές των Ηπειρωτών επιτυγχάνεται και αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι από ένα ακατάλληλο ΤΕΠ, όπως το υπάρχων.