Κλιμάκιο της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη με την Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργο Πρέντζα περιόδευσε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το κλιμάκιο συνομίλησε με το διοικητικό προσωπικό όπου ανάμεσα στα άλλα οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους με την πρόθεση του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου να προχωρήσουν ακόμα πιο επιτακτικά μια σειρά αλλαγές όπως τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, τις διαγραφές φοιτητών και ιδιαίτερα για την αλλαγή στο οργανόγραμμα που θα φέρει περικοπή θέσεων εργασίας.
Ο Γιώργος Πρέντζας τόνισε μεταξύ άλλων ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή του πανεπιστήμιου με τις επιχειρήσεις, πράγμα που συμβαίνει και με «διαμεσολαβητή» την Περιφέρεια, τόσο το Πανεπιστήμιο θα μετατρέπεται σε επιχείρηση. Αυτό επηρεάζει βέβαια το για πιο σκοπό, με ποιον τρόπο και για ποιον γίνεται η έρευνα, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου, το προσωπικό του, που μειώνεται στο όνομα της μείωσης του κόστους.
Τόνισε ότι την ίδια στιγμή που με 3 εκ. ευρώ χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μέσα από το πρόγραμμα Περιφέρεια Αριστείας, στήνεται ο υπερυπολογιστής «Διώνη», που θα παρέχει υπηρεσίες cloud σε τοπικούς επιχειρηματίες, δεν υπάρχει ούτε ευρώ για την φοιτητική μέριμνα, τις υποδομές του Πανεπιστημίου, ακόμα και την προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων.
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ, στο Πανεπιστήμιο. Η συζήτηση ανέδειξε ότι όσο το ίδιο το Πανεπιστήμιου, τα προγράμματα σπουδών και η έρευνα συνδέεται με τις επιχειρήσεις, η λειτουργεία του θα «ρυθμίζεται» με βάση τις ανάγκες της αγοράς κάνοντάς το βαθιά ταξικό.
Στην συνέχεια ο Γ. Πρέντζας αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση μπροστά στις περιφερειακές εκλογές υπογράμμισε την ταύτιση όλων των άλλων ψηφοδελτίων πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου που αποκαλύπτεται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας όπου ομονοούν. Γι΄ αυτό και τώρα στα τηλεοπτικά πάνελ ψάχνουν να βρουν όποιες μικροδιαφορές έχουν τόνισε. Στο βασικό, δηλαδή, πως μια σειρά υπηρεσίες της Περιφέρειας θα δοθούν σε εργολάβους, τι και πως πληρώνεται σε επιχειρηματίες συμφωνούν απολύτως! Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια αποφασίζει ποια έργα θα βάλει μπροστά, θα πάρουν προτεραιότητα όπως το τεχνολογικό πάρκο για το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα αλλά χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών πληροφορικής αξιοποιώντας και το πανεπιστήμιο. Αντίθετα δεν υλοποιεί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που είναι στην αρμοδιότητα της.
Τόνισε με έμφαση ότι αυτό που έγινε στην Θεσσαλία αναδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι τελικά οι Περιφερειακές αρχές δεν κρατάνε επιμέρους τμήματα της ζωής μας στα χέρια τους αλλά την ίδια μας την ζωή. Έτσι, εδώ στα Γιάννενα και γενικά στην Ήπειρο παρά το ότι έχει γίνει από το 2017 έλεγχος επικινδυνότητας σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, για τα οποία όμως δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, ούτε έχει γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος σε λεκάνες απορροής, στην ροή και την συμπεριφορά των ποταμών, ώστε να γίνουν και τα κατάλληλα έργα υποδομής, παρέμβασης και συντήρησης. Με τα ίδια κριτήρια στήνονται κόμβοι για τους οποίους δαπανούνται εκατομμύρια εύρω, όπως η Νιάρχου, που δαπανήθηκαν 35 εκ. ευρώ αλλά δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική στήριξη των υποδομών του Πανεπιστημίου.
Η συζήτηση, τέλειωσε με κάλεσμα να συμβάλουν όλοι ώστε το ρεύμα αμφισβήτησης που εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές να δυναμώσει με ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλες τις κάλπες.