Μια δική του ερμηνεία έδωσε ο Δημήτρης Βίτσας αναφορικά με την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους λόγους για τους οποίους αυτή επήλθε.
Μετά τη δήλωσή του πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευθύνη» για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων πως ανάμεσα στα πολλά αίτια, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο εγκλεισμός επί μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Καταρχήν υπάρχει η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Θα έλεγε κανένας ότι έχει την ουσία της αυτοκριτικής, αν το ψάξεις όμως, θα βγουν και άλλα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας και στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας, του εγκλεισμού. Λέω εγώ ένα παράδειγμα τώρα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ερωτηθείς με ποιον τρόπο διαδραμάτισε ρόλο ο εγκλεισμός στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας τόνισε πως «μπορεί να έπαιξε με έναν απλοϊκό τρόπο. Βίωσε μία άλλη λογική όλος ο πληθυσμός, οπότε η λέξη σταθερότητα, η σταθερή κυβέρνηση, στην οποία επένδυσε η Νέα Δημοκρατία, περνούσε πολύ πιο εύκολα».
Μερικά από τα σχόλιά του αναφέρουν:
«… Αυτό που αποφασίστηκε στη χθεσινή ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η αναλυτική συζήτηση για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος να γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μέσα σε 4-5 ημέρες, μόνο αρχικά συμπεράσματα μπορεί κάποιος να βγάλει και όχι ασφαλή. Για παράδειγμα, ενώ θεωρούσαμε ότι η ΄΄βουβαμάρα΄΄ της κοινωνίας προεκλογικά, είχε να κάνει με την προετοιμασία για αποδοκιμασία της ΝΔ, τελικά αποδείχτηκε ότι απευθύνονταν σε εμάς.
Υπήρξε όμως η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και η συζήτηση στο εκτελεστικό γραφείο του κόμματος που έχει την ουσία της αυτοκριτικής και κάποιων πρώτων συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, δεν εκτιμήσαμε όσο έπρεπε τη διαμόρφωση συμπεριφορών του πληθυσμού ,που προήλθαν από τις συνθήκες εγκλεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ πιο εύκολα περνούσε η ιδέα της σταθερής κυβέρνησης που ευαγγελίζονταν η ΝΔ , από τη δημιουργία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με βάση και τις σταθερές αρνήσεις των υπολοίπων δημοκρατικών δυνάμεων.
Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται μια συλλογική συζήτηση πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις. Δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ΄΄ελέφαντας΄΄ στο δωμάτιο. Αντίθετα, τα τελευταία 15 χρόνια που είναι στην προεδρεία του κόμματος, επέδρασε πολύ θετικά για την Αριστερά, για την κοινωνία και επιπλέον πήρε ένα κόμμα από το 4% και το έκανε κυβέρνηση . Ο κύκλος του καθένα μας στην πολιτική ζωή, παραμένει ανοικτός ή κλείνει, ανάλογα με αυτά που έχει να προσφέρει στην κοινωνία και στο κόμμα του. Το βασικό ζήτημα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να χαράξει τα βήματα της επόμενης περιόδου.
Μια που μιλάμε για το υποθετικό σενάριο της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα μας θέλω να τονίσω ότι άλλοι πολιτικοί στα 49 τους χρόνια ξεκινούν την πολιτική τους διαδρομή, ως εκ τούτου , παρόλο που είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο, νομίζω ότι έχει ακόμα να προσφέρει πολλά.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21η Μαΐου, ήταν μήνυμα προς όλους αυτούς που ξαφνικά επέλεξαν να συζητούν για τα ζητήματα του 2015 με βάση και την προσπάθεια που έκανε η ΝΔ γι’ αυτό, νομίζοντας ότι είμαστε χρονικά εκεί και όχι στο 2023.
Ο πολιτικός χώρος που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ΄΄Κέντρο΄΄, είναι μια κατηγορία ανθρώπων που θέλουν σταθερότητα, θέλουν συγκεκριμένες προτάσεις, είναι δημοκράτες άνθρωποι και κερδίζονται με αριστερές λύσεις.
Εξάλλου, τι σημαίνει ΄΄κεντρώες΄΄λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας;
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, είναι μια αριστερή και όχι μια κεντρώα πρόταση…»