Συζητώντας για τον προϋπολογισμό του 2022, χρειάζεται να δούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο συζητάμε.
Περιορίζεται το σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και επομένως και η χρηματοδότηση των τεχνικών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους.
Διατηρείτε η υποχρέωση των Δήμων να συγκεντρώνουν τα διαθέσιμα πλεονάσματα στον ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου (προς αφαίμαξη από τους δανειστές, όταν το αποφασίσουν).
Συνεχίζεται να είναι σε ισχύ η υποχρέωση των ΟΤΑ για πλεονάσματα, τα οποία βέβαια θα προκύπτουν μόνο από την αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Μέσα σε μια γενική εικόνα πρόθεσης ιδιωτικοποιήσεων τομέων του Δήμου, καθήλωσης μισθών και ημερομισθίων, επέκταση και καθιέρωση της κακοπληρωμένης προσωρινής δουλειάς, έρχεται ο προϋπολογισμός να καθιερώσει την πολιτική – οικονομική κατάσταση που ζούμε.
Μιλώντας για τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού, δηλαδή για τα κριτήρια με τα οποία καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, αλλά κυρίως και με γνώμονα το αν οι πολίτες του Δήμου θα έδειχναν ή όχι ενδιαφέρον για τη συζήτησή μας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Τι βαθμό επίδρασης έχει ένας προϋπολογισμός στα μεγάλα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα. Δηλαδή, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με θέσεις εργασίας και όχι με ψευτοπρογράμματα περί ανεργίας;
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που οξύνονται καθημερινά;
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των δημοσίων, κοινωνικών αγαθών προς όφελος των λαϊκών αναγκών;
Ποια είναι η πραγματικότητα:
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή είναι προϋπολογισμός λιτότητας και περικοπών. Δεν υπάρχει ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση για τον Δήμο.
Είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος και ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου κι αυτή τη λογική ακολουθείτε κατά γράμμα.
Το ποσοστό των πάσης φύσεως τελών, φόρων κλπ. που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά υψηλό.
Από την διοίκηση γίνεται αποδεκτή ουσιαστικά, αν δεν ενθαρρύνεται κιόλας, η μείωση των λειτουργικών εξόδων με την συνεχή μείωση του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, που έχει επιβληθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Εμείς προτείνουμε και διεκδικούμε λοιπόν, μια συνολική διαφορετική λογική για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική του Δήμου και πώς μπορεί να απαντάει στις σημερινές βασικές κοινωνικές ανάγκες.
Στη βάση αυτή, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» βάζουμε στην κοινωνία της πόλης των Ιωαννίνων και επιδιώκουμε να αποτελέσουν στόχοι πάλης του κινήματος, οι παρακάτω.
• Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε.
• Όχι στις αυξήσεις των τελών και φόρων, αλλά δραστική μείωση αυτών.
• Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί.
• Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών.
• Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
• Άρνηση της όποιας επιτήρησης Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. Να διαγραφεί το δημόσιο χρέος.
Με βάση τα παραπάνω, θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2022, διότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει τους δημότες μόνο σαν υποκείμενα φορολόγησης και μόνο, δεν μπορεί να έχει τη συγκατάβαση, την ανοχή ή τη στήριξη κάποιου Δημοτικού συμβούλου. Ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να ισοσκελίσει από τη μια τις ανάγκες των πολιτών για εργασία, για ανέγερση νέων σχολείων, νέων νηπιαγωγείων, χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης και από την άλλη την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας που ζουν στην πόλη μας.