Η πρόταση της Δημοτικής αρχής (παρατάξεις Ελισάφ – Γκόντα – Μπαρτζώκα) για αύξηση των ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού) είναι κοινωνικά άδικη γιατί με τους συντελεστές που προτείνει, στην πραγματικά υποχρεώνει τους πολλούς, τους φτωχούς, τους κατοίκους, να πληρώνουν τα τέλη που κανονικά αντιστοιχούν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η δημοτική αρχή δύο χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει στην ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και παράλληλα αναθέτοντας την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη (με κόστος 825.000 ευρώ!!) έχει αυξήσει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έχει την ίδια λογική του δυσβάσταχτου κόστους ζωής για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τους άπορους, τους ΑμεΑ του Δήμου μας. Την ίδια ώρα που στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία αύξηση των τελών, έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση με ουσιαστική μείωση των συντελεστών στα λαϊκά στρώματα. Η φορομπηξία του Δήμου με τα δημοτικά τέλη συνεχίζεται κανονικά και οι Δημότες έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτόν τον βραχνά, όπως και τους υψηλούς λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης, αλλά και γενικότερα φόρους και χαράτσια που προέρχονται διαχρονικά από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων (κυβέρνηση Ν.Δ., κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).
Επίσης, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και περιβαλλοντικά άδικη γιατί, τσουβαλιάζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε ένα συντελεστή εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με των κατοικιών, δεν δίνει κανένα κίνητρο για μια πραγματική μείωση των απορριμμάτων. Είναι πρόχειρη και ατεκμηρίωτη γιατί ουσιαστικά ορίζει όλους τους συντελεστές στην τύχη, χωρίς να δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο για το πόσα απορρίμματα παράγει κάθε χρήση, παρότι σύμφωνα με το νόμο οι συντελεστές θα πρέπει να βασίζονται και σε τέτοιες εκτιμήσεις. Η κατανομή των τελών μεταφέρει συνειδητά το κόστος από τις μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων στα νοικοκυριά και στους μικροεπαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους.
Τέλος, δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός ότι η ικανοποίηση βασικών αναγκών (όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός) αποτελεί ζήτημα του Δήμου, το οποίο λύνεται μέσω των ανταποδοτικών τελών και απουσιάζει πλήρως η λογική ενίσχυσης και στήριξης από το ίδιο το κράτος (π.χ. με γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό). Εδώ και καιρό υπάρχει η λογική της απαλλαγής διάφορων κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος και της μεταφοράς της ευθύνης τους στου Δήμους. Μια λογική που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση κι άλλων ουσιαστικών κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς οι Δήμοι θα δηλώσουν ανεπάρκεια (οικονομική ή από προσωπικό) για να τις παρέχουν.
Επομένως, η καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης ήταν μονόδρομος!