«Το αποτέλεσμα των πολιτικών της Περιφερειακής Αρχής, αποτυπώνεται στη σημερινή εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου: Η Ήπειρος είναι μια Περιφέρεια που χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της σε πολλούς τομείς: μια Περιφέρεια που έχει κάνει πολλά βήματα για την εξωστρέφεια της, που αναπτύσσεται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς».
Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης συνόψισε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον απολογισμό πεπραγμένων του 2022, για να περιγράψει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του την κεντρική επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής: «Για μας υπάρχει ένας κεντρικός στόχος: Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Να έχουμε μια παραγωγική Περιφέρεια με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη. Να ζούμε καλύτερα σήμερα, αλλά να κτίζουμε συνεχώς για το μέλλον για τις νέες γενιές, για να έχουμε την Ήπειρο που μας αξίζει».
Ο Περιφερειάρχης, όπως και οι Αντιπεριφερειάρχες που τοποθετήθηκαν αναφέρθηκαν αναλυτικά σε έργα και δράσεις που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια του 2022, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν στη χρηματοδότηση, αρχικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μεγάλων αλλά και μικρών έργων σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, ώστε ακόμη και οι λιγοστοί κάτοικοι χωριών να μην αισθάνονται «ξεχασμένοι», αλλά και όσοι θέλουν να επιστρέψουν να βρίσκουν το «δρόμο ανοικτό». «Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και όλες οι Περιφέρειες της χώρας κινούνται και λειτουργούν βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου. Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε το Κράτος, ούτε να καλύψουν και όλες τις ανάγκες των φορέων. Η Περιφέρεια ούτε νομοθετεί, ούτε έχει και δικό της ταμείο. Εμείς απολογούμαστε για ο, τι εμπίπτει στο θεσμικό πλαίσιο της Περιφέρειας», εξήγησε ο Περιφερειάρχης πριν περάσει σε συνοπτική παρουσίαση του απολογισμού κατά τομέα της Περιφέρειας για το 2022.
Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι:
Σε επίπεδο έργων και δράσεων οι συνολικές πληρωμές κατά το 2022 ανήλθαν σε 122,8 ευρώ, από τα οποία τα 31,4 εκ. είναι από αμιγείς εθνικούς πόρους και τα 91,4 εκ. ευρώ είναι από συγχρηματοδοτούμενα. Το πλήθος των έργων που είναι σε εξέλιξη ανέχονται συνολικά σε 428 που εκτείνονται σε όλη την Περιφέρεια, αφορά άμεσα ή έμμεσα χιλιάδες πολίτες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν από τις πρώτες που έσπευσε να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσοντας σε πρώτο στάδιο οδικά έργα ύψους 24 εκ. ευρώ. Επίσης ενέταξε το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Καινοτομίας (στο 50%), το Ιμαρέτ, το Κάστρο της Κιάφας, το Τζαμί Καλούτσανης, το Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων Πρέβεζας. Έργα καθημερινότητας, αλλά και έργα εμβληματικά, που κάποια από αυτά, όπως οι κόμβοι ήδη κατασκευάζονται.
Στο ΕΣΠΑ η απορρόφηση ανήλθε στο 93,4% επί του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος, με τις συνολικές εντάξεις να ανέρχονται σε 5.421.
Παράλληλα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ηπείρου, προετοίμασε το νέο Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε και θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην Ήπειρο 426 εκ. ευρώ. Κονδύλια που αφορούν υποδομές, περιβαλλοντικές δράσεις, κοινωνικά προγράμματα, στήριξη επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος σε επιμέρους έργα ανέφερε ότι:
Συνεχίστηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται μεταξύ άλλων τα έργα: Λεωφόρος Νιάρχου, Παράκαμψη Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης, Είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας, σύγχρονοι και ασφαλείς οδικοί κόμβοι και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Συνεχίστηκαν επίσης πολύ μεγάλα έργα σε προϋπολογισμό, όπως οι διανομαρχιακές συνδέσεις Άρτας- Ευρυτανίας και Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας.
Κορυφαίο ασφαλώς έργο, το οποίο αφορά την Ήπειρο και στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η Περιφέρεια είναι η ολοκλήρωση των μελετών για το δρόμο Γιάννενα- Κακαβιά που ήδη δημοπρατήθηκε.
Παραλάβαμε τις μελέτες για τους άλλους δύο οδικούς άξονες, Ιόνια – Πρέβεζα και Πάργα- Μεσοπόταμος, για να τις ωριμάσουμε ώστε να τις εντάξουμε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Προχώρησαν και ολοκληρώνονται δύο ακόμη κεντρικοί οδικοί άξονες: Τύρια- Σιστρούνι- όρια Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας και Ιόνια Οδός- Πηγάδια.
Στην Πρέβεζα, ήδη δημοπρατήθηκε το Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων με προϋπολογισμό περίπου 4 εκ. ευρώ.
Στην Άρτα είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τους οδοφωτισμούς της Περιφέρειας και των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας και ήδη έχει υπογραφεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο της Πρέβεζας.
Για τον τομέα του Πολιτισμού/Αθλητισμού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
Δημοπρατήθηκε το Ιμαρέτ, συνεχίζονται άλλα έργα, εκπονήθηκε μελέτη για το Ιστορικό χώρο του Σουλίου, εκπονείται η μελέτη αποκατάστασης του βυζαντινού μνημείου Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας.
Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό και αθλητικό κέντρο
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων πέρασε εξ ολοκλήρου στην ευθύνη της Περιφέρειας.
Για τα έργα στον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των ΤΟΕΒ Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας. Στις δύο τελευταίες προσκλήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης η Περιφέρεια ενέταξε 16 έργα με το συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 27,8 εκ. ευρώ. Ήδη αρκετά έχουν δημοπρατηθεί και άλλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη δημοπράτησή τους.
Συνεχίστηκαν τα έργα βελτίωση των υποδομών και πρόσβασης προς παραγωγικές μονάδες.
Προετοιμάστηκαν οι διαδικασίες για τους Διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης και πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπενθύμισε τη δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας για να μη γίνει εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στην περιοχή των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαγιάδα.
Ανατέθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του αγροκτήματος Κατσικά.
Στήριξη της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων
Η Περιφέρεια Ηπείρου, είπε ο Περιφερειάρχης, συνέχισε την πολιτική στήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι:
Η Περιφέρεια συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων (8 τον αριθμό), στηρίζοντας την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων. Επίσης διοργάνωσε εκδηλώσεις προβολής των τοπικών προϊόντων σε Αθήνα και Ήπειρο, με τις εκδηλώσεις «Κερνάμε Ήπειρο».
Για τα έργα Περιβάλλοντος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
Προχώρησαν και βαίνουν προς ολοκλήρωση τα περισσότερα έργα βιολογικών καθαρισμών στο παραλιακό μέτωπο.
Εντάχθηκαν προς υλοποίηση νέα έργα, όπως της Κόνιτσας και του Καναλλακίου, ενώ προγραμματίζονται και ανάλογα στις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές Αρίστης και Πάπιγκου.
Στη διάρκεια του 2022 η Περιφέρεια Ηπείρου «αποχώρησε» από τη διαχείριση των απορριμμάτων και όπως ανέφερε δικαιώθηκε σε όλους τους χειρισμούς που είχαν γίνει μέχρι την ημέρα προώθησης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Στηρίξαμε πολλές από τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ως Περιφερειακή Αρχή, είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως δεν μπορούμε να μην εξετάζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μεγάλα έργα των ΑΠΕ στο περιβάλλον και στις δραστηριότητες ορισμένων περιοχών. Κι εκεί ήμασταν και θα είμαστε αντίθετοι.
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και πιστεύουμε ότι είναι καιρός η Ελλάδα να γίνει κόμβος αγωγών φυσικού αερίου, ώστε να επωφεληθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ηπείρου.
Για τον τομέα του Τουρισμού, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
Μετά τον αναγκαστικό – λόγω της πανδημίας- περιορισμό των τουριστικών εκθέσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε εκτεταμένη προβολή στη διάρκεια του 2022, σε αγορές- στόχους, αλλά και σε άλλες χώρες που ήδη προϋπήρχαν στο πρόγραμμά της.
Οι πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για νέες πτήσεις είχαν θετική κατάληξη, καθώς στο μεν Άκτιο οι πτήσεις τσάρτερ αυξήθηκαν, ενώ στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων το 2023 προστέθηκαν νέες πτήσεις από Ισραήλ, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες.
Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός και για νέα «τουριστικά προϊόντα», όπως ο περιπατητικός τουρισμός, μέσω Δικτύου Μονοπατιών στην ορεινή κυρίως Ήπειρο.
Για τους τομείς Παιδείας- Υγείας , μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:
Συνεχίστηκαν τα προγράμματα έρευνας του Πανεπιστημίου που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια το ενίσχυσε για κάλυψη της δαπάνης στέγασης φοιτητών του.
Για τα νοσοκομεία εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι 2 περίπου εκ. ευρώ για εξοπλισμό μέσω του Interreg, με κάποιους διαγωνισμούς να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και κάποιους άλλους να είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον αυτών διατέθηκαν 4 εκ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας.
Η Περιφέρεια ανέλαβε – καίτοι εκτός αρμοδιότητας της- να βελτιώσει τις υποδομές του νοσοκομείου Πρέβεζας, διαθέτοντας από πόρους της 845.000 ευρώ.
Βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ιαματικών πηγών Πρέβεζας, Καβάσιλων και Αμάραντου, ενώ έχουν προηγηθεί οι παρεμβάσεις στα Ιαματικά Χανόπουλου Άρτας.
Για την Επιχειρηματικότητα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
Συνεχίζεται η υλοποίηση εκατοντάδων επενδυτικών σχεδίων, ενώ ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για την αποζημίωση των 4000 και πλέον επιχειρήσεων για τον Covid. Όλες αυτές οι επενδύσεις διατήρησαν ή και δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας.
Το μεγάλο έργο είναι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το οποίο θα στεγάσει επιχειρήσεις που ήδη είναι εγκαταστημένες στην Ήπειρο και άλλες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ένα τμήμα του θα δοθεί σε μεμονωμένους επιστήμονες.
«Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, θέσεις καλοπληρωμένες και βέβαια επιτυγχάνεται στην πράξη η διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την Αντιπλημμυρική προστασία, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι:
Υπάρχουν σε εξέλιξη παρεμβάσεις σε όλες τις Π.Ε.. Μεταξύ άλλων, στην Άρτα στο ρέμα Μπούση, στην Πρέβεζα στο ρέμα Τούση Πάργας, στη Θεσπρωτία στον Ξηροπόταμο, μέσω προγραμματικής με το Δήμο Ηγουμενίτσας. Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εκπονείται η μελέτη για το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων.
Αν και δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, καθαρίστηκαν πολλά ποτάμια από τα ξερά πλατάνια, για να προστατευθούν περιουσίες και καλλιέργειες.
Σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια ήταν παρούσα σε ο, τιδήποτε απαιτήθηκε. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρξε και μέριμνα ώστε να μη μείνουν χωρίς νερό κτηνοτροφικές μονάδες.
Ακόμη ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια δίνει καθημερινά εξετάσεις, στη μεταφορά χιλιάδων μαθητών στα σχολεία και στην εξυπηρέτηση μαθητών, αναφέρθηκε στην προετοιμασία για τα νέα διοικητήρια σε Πρέβεζα και Άρτα, στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει στην παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών και στην σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα για αξιοποίηση από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού του στρατοπέδου Αθανασιάδη Πρέβεζας.
• Η Ειδική Συνεδρίαση συνεχίστηκε με απολογισμό από τους χωρικούς και θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, τοποθετήσεις των επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων και Περιφερειακών Συμβούλων.