Tο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ πραγματοποιεί καμπάνια με σύνθημα ¨πάμε μαζί¨ για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ το 2023 υποστήριξε σε τρείς Περιφέρειες (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων) 1110 άτομα (γονείς και εξαρτημένοι). Από αυτά τα 277 ναρκωτικά, 253 αλκοόλ, τζόγο/διαδίκτυο και 580 γονείς, αδέλφια, σύντροφοι.
Οι τρεις Κινητές Μονάδες στις τρεις Περιφέρειες πραγματοποίησαν 405 εξορμήσεις και ήρθαν σε επαφή με επιπλέον 352 εξαρτημένους και υλοποιήσαν δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε 6789 άτομα.
Το προφίλ των 110 άτομα για τα ναρκωτικά (Γιάννενα) είναι ως εξής: Άνδρες 86,4%, γυναίκες 13,6%. Μέση ηλικία προσέλευσης τα 33,4 έτη.
Συνθήκη διαβίωσης: με γονείς το 54,5%
Ξένη υπηκοότητα: το 8,2%
Εργασιακή κατάσταση: Άνεργοι – περιστασιακά εργαζόμενοι το 53,7%,
Ουσία έναρξης χρήσης: Κάνναβη το 77,4%
Κύρια ουσία κατάχρησης: Ηρωίνη 22,9%
Κοκαΐνη 24,8%
Κάνναβη 34,9%
Σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας : το 36%
Προβλήματα σωματικής υγείας: το 34,5%
Νομικά θέματα: Καταδίκη το 40%
Φυλάκιση το 21,6%
Νομική εκκρεμότητα το 42,6%
Επίσης υποστηρίχτηκαν και 110 άνθρωποι με εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιγνίδια.
Ενώ στις αρχές του 2000 οι 9 στους 10 που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ανέφεραν ως κύριες ουσίες χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή, σήμερα η αναλογία είναι μόλις 1 στους 3. Έτσι το 2023 η κάνναβη και τα συνθετικά κανναβοειδή αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης από το 34,9%, η ηρωίνη και τα οπιοειδή από το 22,9% , κοκαΐνη στο 24,8%. Στους έφηβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτομα.
Συνεπώς, η πρόκληση του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, υφίσταται μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχετικά με το είδος των παράνομων ουσιών, αλλά και τη ραγδαία ανάπτυξη των νόμιμων εξαρτήσεων. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για την ανάπτυξη περαιτέρω υπηρεσιών και προσαρμογή των ήδη υπαρχουσών, ώστε ο φορέας να ανταποκρίνεται επαρκώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και να υποστηρίζει αποτελεσματικά το σύνολο του πληθυσμού.
Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε ότι στην περιοχή μας χρειάζεται να δείξουμε μετά από 17 χρόνια παρουσίας ότι ως κοινωνία διαθέτουμε την κεκτημένη εμπειρία και ωριμότητα ώστε να εστιάζουμε:
Στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες
Στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα
Στη θεραπευτική υποστήριξη και όχι στην καταστολή
Στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στις ηθικολογικές κρίσεις
Στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη και όχι στο στιγματισμό και στην περιθωριοποίηση
Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται για αυτό «πάμε μαζί» για δημόσιες, δωρεάν προσβάσιμες σε όλους και ποιοτικές υπηρεσίες, πρόληψη και θεραπεία που σέβονται τις ανάγκες τη φωνή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών.
«πάμε μαζί» για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Η καμπάνια «πάμε μαζί» πλαισιώνεται από ανοιχτές εκδηλώσεις του Προγράμματος στις τρεις Περιφέρειες (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων). Συγκεκριμένα έγιναν και γίνονται εκδηλώσεις σε Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, που υποστηρίζονται από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ των οποίων οι πράξεις αλλά και οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 31.12.2024. Εκφράστηκε η αγωνία για την συνέχισή τους στο πολύτιμο έργο που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα στις 19.30 στην Περιφέρεια για να «Περπατήσουμε μαζί» μέχρι το Θεατράκι στην Σκάλα όπου θα ακολουθήσει συναυλία με δύο τοπικά συγκροτήματα.