Την πορεία των εργασιών διαμόρφωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, για τη δημιουργία του λεγόμενου ανοιχτού κέντρου εμπορίου ή αλλιώς open mall του Δήμου Ιωαννιτών, επέβλεψαν το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου από πλευράς του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ως γνωστόν, συνυπέβαλε την πρόταση ένταξης για την χρηματοδότηση του έργου, επί της διοίκησης του προηγούμενου προέδρου κ. Γιάννη Μήτση, όπως επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών προτάθηκε και εντάχθηκε το συγκεκριμένο έργο. Η συνέχεια της διοίκησης άλλωστε είναι δεδομένη προϋπόθεση για να προχωρούν τα μεγάλα έργα.
Με την ελπίδα και φανερή την αγωνία, ότι το έργο αυτό θα γίνει για το καλό της αγοράς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δημητρίου τόνισε σε δηλώσεις του πως το έργο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει το δικό του διακριτό κατασκευαστικό κομμάτι. Έχει συγκεκριμένα να επισκευάσει έναν μεγάλο αριθμό προσόψεων στην οδό Ανεξαρτησίας και στις καθέτους οδούς και έχουν αρχίσει οι επιμετρήσεις για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Όπως τόνισε ερωτηθείς ο κ. Δημητρίου, όλη η γκάμα απόψεων, καλών και κακών έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα από τους επιχειρηματίες της περιοχής για το συγκεκριμένο έργο και ο κ. Δημητρίου έδειξε να συμμερίζεται την αγωνία όλων για το πως θα εξελιχθεί το έργο προς το καλό της επιχειρηματικότητας και για να μην προκληθεί δυσλειτουργία στην αγορά.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του έργου, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως τα αρχικά κονδύλια του κεντρικού προγράμματος του Υπουργείου κόπηκαν και πως έπρεπε να είναι τουλάχιστον τα διπλάσια και για περισσότερες περιοχές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι πιθανό αν άλλα έργα open mall στην υπόλοιπη χώρα αποτύχουν, να περισσέψουν χρήματα στα έργα που έχουν προχωρήσει όπως είναι αυτό των Ιωαννίνων και τότε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.
Ο Σπύρος Μπέκας, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, ανέφερε πως και το κομμάτι του Επιμελητηρίου προχωρά με τις επιμετρήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στα καταστήματα της περιοχής παρέμβασης. Το έργο του Επιμελητηρίου είναι κατ’ αρχάς, να ορίσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε κάθε κατάστημα και ο κ. Μπέκας προέβλεψε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν τελειώσει οι επιμετρήσεις και μέχρι το Δεκεμβρίου μπορεί να έχει δημοπρατηθεί το έργο. Σημείωσε επίσης πως όταν ξεκίνησε η ωρίμανση του έργου το 2018, λειτουργούσαν στην περιοχή σχεδόν τα μισά καταστήματα από όσα λειτουργούν σήμερα. Αν γινόταν με τα σημερινά δεδομένα θα είχαμε διπλάσιες προτάσεις, σημείωσε και γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του έργου.
Τέλος, ο Γιώργος Αντωνίου, τεχνικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο συγκεκριμένο έργο, αναφέρθηκε στη δέσμη των τριών μέτρων που θα υλοποιήσει το Επιμελητήριο. Πέραν των παρεμβάσεων στις προσόψεις, για μια ομοιόμορφη αγορά, προβλέπεται ταυτόχρονα να γίνει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, και όπως είπε, θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά θα δοθούν δωρεάν ψηφιακά εργαλεία στους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες. Η τρίτη παρέμβαση είναι εκδηλώσεις και δράσεις προβολής του έργου, κορωνίδα της όλης διαδικασίας.
Αρχικά το έργο ξεκίνησε με 114 επιχειρήσεις που είχε εγκριθεί ως το κατώφλι που ήταν το ελάχιστο απαιτούμενο. Σήμερα συμμετέχουν 130 επιχειρήσεις και γίνεται προσπάθεια να χωρέσουν και άλλες. Κατά τις επιμετρήσεις, μελετάται μία προς μία κάθε πρόσοψη ξεχωριστά αλλά αποτελούν όλες μαζί ένα ενιαίο έργο και υπάρχει συνεργασία με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Οι βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων είναι οι πινακίδες, πέτρες και καθαρίσματα, βαψίματα και μικρότερες παρεμβάσεις όπως στις υδρορροές.