Με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Διοίκησης του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις 19 Μαίου, οφείλουμε να θυμηθούμε τον απαξιωτικό ρόλο που είχαν δημιουργήσει για το Τμήμα μας οι άλλες δύο παρατάξεις που διεκδικούν και πάλι τη συμμετοχή τους στη Διοίκηση του Τμήματος στις επερχόμενες εκλογές.
Σε εκείνο το αρνητικό κλίμα για το ΤΕΕ στην περιοχή μας, καταθέσαμε ένα πλήρες όραμα για το νέο ρόλο που θέλουμε να δώσουμε στο Τμήμα μας. Ζητήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο εξωστρεφές ΤΕΕ που θα έχει λόγο στην κοινωνία και θα προλαβαίνει τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο του Μηχανικού. Παρά το γεγονός ότι καταφέραμε να ψηφιστούμε από το 42% των συναδέλφων, εντούτις καταφέραμε να διοικήσουμε μόλις το δεύτερο μισό της θητείας, μιας και οι προϋποθέσεις της απλής αναλογικής απαιτούσαν μεγαλύτερες συγκλίσεις για τη δημιουργία διοίκησης.
Μόλις αναλάβαμε προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τις εξωτερικές συνθήκες που διαμορφώνονται και πως θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τον κυρίαρχο ρόλο που αναλογεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο, σε μια εποχή όπου πλέον είχαμε ξεπεράσει το σκόπελο των δύσκολων μνημονιακών χρόνων. Διαπιστώσαμε ότι είναι πλέον εμφανή τα σημάδια της ανάπτυξης, όπως αυτή εκφράζεται και με την συνεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ, και βασικός στυλοβάτης για τη δημιουργία της ανάπτυξης ενέχει ο ρόλος του Μηχανικού. Πλέον ο κλάδος του Μηχανικού αποτελεί κυρίαρχο ρόλο σχεδόν σε κάθε διοικητική πράξη, μετά και την αναγνώριση των 13 βασικών ειδικοτήτων, κατόπιν συνεχών πρωτοβουλιών του προέδρου του ΤΕΕ και συντοπίτη μας, Γιώργου Στασινού.
Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις εξωτερικές συνθήκες δημιουργήσαμε μια στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Κεντρικού ΤΕΕ, ώστε να συμμετέχουμε σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον εθνικό σχεδιασμό των δράσεων. Για παράδειγμα τώρα που το ΤΕΕ έχει αναλάβει την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.), κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Σχεδιασμών της περιοχής μας, με σαφές αποτύπωμα στην ισόρροπη ανάπτυξή της, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, το Τμήμα μας θα έχει σημαίνοντα ρόλο. Αυτήν την περίοδο έχουν δημοπρατηθεί και υλοποιούνται σοβαροί Πολεοδομικοί Σχεδιασμοί τόσο για την πόλη μας, όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο.
Πέραν αυτών το Τμήμα μας, στα πλαίσια της εξωστρέφειας ανέλαβε σημαντικές δράσεις σε όλα τα τοπικά δρώμενα. Συγκεκριμένα συμμετέχει ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωάννιτων στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης της πόλης μας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην χώρα μας το θεσμό του Μηχανικού της Γειτονιάς. Δράση με την οποία θα συμβάλλουμε στην ανάπλαση γειτονιών και περιοχών της πόλης μας, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος τους και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της. Για την παραπάνω δράση έχουμε ήδη πάρει βραβείο εύφημης μνείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας σημαντικά τον εξωστρεφή ρόλο του Τμήματος μας.
Ταυτόχρονα έχουμε επιτύχει μια στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων, στοχεύοντας στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα αναδεικνύοντας τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας και προτείνοντας συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης.
Για όλα τα παραπάνω πραγματοποιήσαμε ημερίδες σε συνεργασία και με την Πολυτεχνική Σχολή για την ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού χώρου του Σουλίου καθώς και για άλλα μνημεία της περιοχής μας, για την προσαρμογή των παραδοσιακών υλικών στη σύγχρονη δόμηση, για τις αναπλάσεις του Δημόσιου χώρου των πόλεων, για τους προσεισμικούς ελέγχους στα Δημόσια κτίρια, αλλά και για την προώθηση της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας, καθώς και για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.
Στόχος μας είναι να πετύχουμε τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας, ενισχύοντας τόσο το θεσμό της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και του ΤΕΕ. Ταυτόχρονα επιτύχαμε το Τμήμα μας να αποτελέσει Εξεταστικό Κέντρο για την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, ισχυροποιώντας τη θέση του φορέα μας, αλλά ενισχύοντας ταυτόχρονα και το κύρος της Πολυτεχνικής Σχολής.
Καταθέσαμε προτάσεις για όλα τα καίρια θέματα που αφορούν την περιοχή μας όπως για παράδειγμα τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών Natura, το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των ποταμών αλλά και για τη θωράκιση της Αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας, την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που ταλανίζει την πόλη των Ιωαννίνων και για την ένταξη της περιοχής του Ζαγορίου στον κατάλογο της Unesco.
Επίσης τιμήσαμε διακεκριμένους συναδέλφους για το έργο τους, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Συνάδελφοι όπως ο Θανάσης Ζυγούρης, ο Μιχάλης Αράπογλου, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, η Ελένη Παγκρατίου και ο Βασίλης Χαρίσης, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον τόπο και έδωσαν το έναυσμα στους νέους συναδέλφους να ακολουθήσουν το δρόμο της δημιουργίας που εκείνοι έχουν χαράξει.
Παράλληλα επιδιώκουμε και έχουμε καταθέσει προτάσεις για τη συμμετοχή μας σε διάφορα διακρατικά προγράμματα Interreg κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα για να εκπονήσουμε πιο ολοκληρωμένες προτάσεις για καίρια θέματα της περιοχής μας, για πρώτη φορά στην ιστορία του Τμήματος, συμβάλλοντας παράλληλα και στον εξορθολογισμό των αμοιβών των Μηχανικών.
Σε μια περίοδο μόλις δύο ετών καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και εξωστρεφές ΤΕΕ Ηπείρου, το οποίο λαμβάνει άμεσα όλα τα ερεθίσματα της τοπικής κοινωνίας και καταθέτει προτάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Λευκάδας. Δεσμευόμαστε δε, να οργανώσουμε τη λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών, οι οποίες υπολειτουργούν, έτσι ώστε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να έχει λόγο στα τοπικά της δρώμενα και να αντιμετωπίζονται τα θέματα της Ηπείρου με ενιαίο τρόπο για την ισόρροπη ανάπτυξη της, διαφυλάσσοντας πλήρως το περιβαλλοντικό της απόθεμα.
Στις εκλογές της 19 Μαΐου ζητάμε την στήριξη των συναδέλφων για να συνεχίσουμε αυτήν την εξωστρεφή πορεία, με στόχο να ολοκληρωθούν όλοι οι Πολεοδομικοί Σχεδιασμοί της περιοχής μας, να ενταχθούμε σε περισσότερα διακρατικά προγράμματα και άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα εισφέρουν άμεσο εισόδημα στους συναδέλφους Μηχανικούς. Ζητάμε τη δυναμική στήριξη των συνάδελφων, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ισχυρού Τεχνικού Επιμελητηρίου με σύγχρονο λόγο και απόψεις, μακριά από την απαξίωση που το διακατείχε τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο την αναβάθμιση του ρόλου των Μηχανικών.
Με τιμή
Ιωάννης Τσίγκρος
Πολιτικός Μηχανικός
Επικεφαλής της παράταξης
«Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»
Πρόεδρος Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Η.