Διαδικτυακή ημερίδα με στόχο την ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος, διοργάνωσε το πρωί της Πέμπτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου συμμετέχει ενεργά και στηρίζει την προσπάθεια για την αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί στο εξής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικίες 12-17 ετών, και αυτή ακριβώς ήταν και η στόχευση της σημερινής ημερίδας, μέσω της συνεργασίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Την ανάγκη του εμβολιασμού του πληθυσμού άλλωστε, υπηρετούσε και η πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Π.Ε.Δ. Ηπείρου τον περασμένο Δεκέμβριο, και η τότε αντίστοιχη εκδήλωση σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας.
Την ενημέρωση στη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής ημερίδας έκανε ο κ. Λάζαρος Καρνέσης, Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Δ/ντης της 4ης Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Μητέρα». Μεταξύ των άλλων, ο κ. Καρνέσης τόνισε την ανάγκη του εμβολιασμού και στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, επικίνδυνα οι νοσήσεις που οδηγούν σε νοσηλεία ή και σε διασωλήνωση. Υπογράμμισε επίσης πως τα εμβόλια mRNA που προορίζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών, είναι απολύτως ασφαλή και δεν έχουν καταγραφεί ως σήμερα σοβαρές παρενέργειες σε εμβολιασθέντες. Απολύτως τεκμηριωμένη είναι και η επιστημονική διαβεβαίωση πως το εμβόλιο mRNA δεν μεταλλάσσει και δεν αλληλεπιδρά σε καμία περίπτωση με το ανθρώπινο DNA, ενώ ούτε μακροπρόθεσμες συνέπειες έχουν καταγραφεί στον ανθρώπινο οργανισμό από τον εμβολιασμό.
Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι μέσω του αέρα. Στις στέρεες επιφάνειες μπορεί να επιβιώσει για λίγο ο ιός αλλά αυτός ο κίνδυνος ξεπερνιέται ή εκμηδενίζεται με το σωστό πλύσιμο των χεριών και με τη συχνή χρήση αντισηπτικών. Αυτά τα βασικά προληπτικά μέτρα προφυλάσσουν από τη μετάδοση της νόσου, χωρίς αυτό να καθιστά μη απαραίτητες τις απολυμάνσεις σχολικών τάξεων ή και άλλων χώρων κατά περίπτωση, ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Καρνέσης.
Στο άνοιγμα της ημερίδας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή γνωρίζουμε πόσο ισχυρός είναι ο ρόλος της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία και αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δύσκολα ένας έφηβος αυτής της ηλικίας θα πάρει την απόφαση και θα πείσει τους γονείς του για να του δώσουν την απαιτούμενη συναίνεση για να εμβολιαστεί, γιατί προϋποτίθεται ως απαιτούμενη η συναίνεση των γονέων ή των κηδεμόνων για τη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, απευθυνόμαστε κατά βάση στους γονείς. Τους προτρέπω να εμπιστευτούμε την επιστήμη, να προβληματιζόμαστε καλοπροαίρετα και να θέτουμε ερωτήματα στους ειδικούς, όπως σήμερα, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε κλειστά τα αυτιά και τα μάτια μας στις επικίνδυνες σειρήνες και στους διάφορους “επιστημολογούντες”, τα κίνητρα των οποίων αντεμβολιαστικών φωνών πρέπει να μας προβληματίσουν επίσης».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κάλεσε τους συναδέλφους του Δημάρχους να καταβάλουν μία προσπάθεια ακόμα για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ώστε όπως είπε, τα Χριστούγεννα να μας βρουν ζωντανούς και υγιείς, μαζί με τις οικογένειές μας. Το μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στο σύντομο χαιρετισμό του, υποστήριξε πως απαιτείται ακόμα περισσότερη ενημέρωση του κοινού για τον εμβολιασμό, αφήνοντας τους ειδικούς να μιλήσουν και μόνο αυτούς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή ημερίδα στο σύνδεσμο: https://youtu.be/_n-9qw_iZ7E