Μεγάλα σχέδια για τον ορεινό τουρισμό των Ιωαννίνων έχουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού και τα παρουσίασαν το Σάββατο, στο Μικρό Πάπιγκο, σε μια όχι τυχαία ημέρα. Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε ο Γιαννιώτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για να ανακοινώσει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον τουρισμό και το περιβάλλον της Ηπείρου.
Έχοντας στο πλευρό του την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος – τους γενικούς γραμματείς Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση και Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου – όπως η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μαρία Παπαδοπούλου.
Τους επίσημους φιλοξενούμενους του Γιαννιώτη Υφυπουργού, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς μίλησε για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και το άνοιγμα δρόμων για την πράσινη οικονομία. Ανακοίνωσε την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας φέρει τις υπογραφές των Υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης «Διανέοσις» και θα έχει ως αντικείμενο τον θεματικό τουρισμό δηλαδή τον οικοτουρισμό. Με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού δημιουργείται προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς.
Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά το Γεωπάρκο Βίκου Αώου και την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Η Ελλάδα έχει 5 Γεωπάρκα, ένα εκ των οποίων είναι το Γεωπάρκο Βίκου Αώου. Με χρηματοδότηση από το εν λόγω μνημόνιο, δημιουργείται προοπτική για την προστασία, την ανάδειξη και τη δυναμική της περιοχής στηριζόμενη σε επιστημονικές βάσεις.
Μέρος του οικοτουρισμού είναι η διάνοιξη, διατήρηση και χάραξη καινούργιων μονοπατιών. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξασφαλιστεί ένα ποσό τεράστιο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς, 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας με έργα διατήρησης πεζούλων, ξερολιθιών που αποτελούν ένα μικρό οικοσύστημα η κάθε πεζούλα.
Τέλος, ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε εκτός ορεινού όγκου πως ετοιμάζεται ένα σχέδιο με όνομα «Πόλεις του Ψαριού»: τα Γιάννενα είναι η πόλη της πέστροφας, η Άρτα η πόλη του χαβιαριού, η Ηγουμενίτσα η πόλη της γαρίδας και η Πρέβεζα η πόλη του χελιού. Το εν λόγω σχέδιο θα προωθήσει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τεσσάρων πόλεων της Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να προωθηθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των πόλεων της Ηπείρου.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως είναι σήμερα μία μέρα που αναδεικνύεται τι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπόλοιπες 364 μέρες. Το περιβάλλον και ο τουρισμό της Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε πιο δημοφιλή πράγματα στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε πως τις εκπαιδευτικές εκδρομές θα στηρίξει το Υπουργείο Τουρισμού και με αυτές θα δέσει και τα δύο μνημόνια, τις δύο συμφωνίες τονίζοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο Παιδείας. Για τον ορεινό τουρισμό το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εντάξει προϋπολογισμό και για τα χιονοδρομικά κέντρα και τα καταφύγια και τα μονοπάτια, ύψους 46 εκατ. ευρώ προβλέποντας παράλληλα εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού. Είπε συγκεκριμένα η κ. Ζαχαράκη πως στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης από το τέλος του 2021 εμπροσθοβαρώς σχεδιάζεται η επιμόρφωση 20.000 άνεργων και εποχικά εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού και σε θεματικές ενότητες όπου μία υποενότητα θα είναι ο οικοτουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θα πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα.
Επίσης, για τη γαστρονομία στο Ταμείο Ανάκαμψης θα προβλεφθεί κονδύλι 14 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός Θεματικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού σε μια λογική όχι κατάτμησης του τουριστικού προϊόντος αλλά ολιστικής εμπειρίας.
Τέλος, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωση πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού πιο ευέλικτο, ύψους 100 εκατ. ευρώ για 368.000 vouchers – πέρσι αξιοποιήθηκαν 46.000 voucher – και συγκεκριμένα στις 2-10 Ιουνίου θα κληθούν να κάνουν την αίτηση οι πάροχοι και προς το τέλος Ιουνίου θα μπουν και νέοι δικαιούχοι.
Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα χαιρέτισαν την παρουσίαση και τις εξαγγελίες των δύο Υφυπουργών, ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης εξήρε το «φρέσκο λόγο» που δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει, αναφερόμενος στους δύο Υφυπουργούς, Αμυρά και Ζαχαράκη.
Τέλος, η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ μίλησε για τα πρώτα βήματα του νέου Οργανισμού που ενώνει υπό την ίδια στέγη του Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και ευχαρίστησε τη «Διανέοσις» για τη χρηματοδότηση της μεγάλης έρευνας που θα τρέξει στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου συνεργασίας.