Το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, κατά την 3η τακτική συνεδρίαση του (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025 και ώρα 13:30), αναφορικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, με την υπ. αρ. 7/2025 (ΑΔΑ: Ρ7ΛΝΟΚΖ3-ΣΑ4) απόφασή του, εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς για την κατάργηση στρατιωτικών μονάδων και το κλείσιμο στρατοπέδων, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες ιδίως στα γεωγραφικά όρια των επιμεθόριων Δήμων της Ηπείρου (Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας) αλλά στο Δήμο Αρταίων. Παράλληλα εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλουν οι οικείοι Δήμοι, για τη διατήρηση των μονάδων αυτών.
Θεωρούμε ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων συμβάλλει αποφασιστικά στην εμπέδωση υψηλού αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους της Ηπείρου, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες τοπικής και περιφερειακής οικονομικής βιωσιμότητας, κυρίως στις επιμεθόριες περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν για δεκαετίες αποτελεσματικά, προφυλάσσοντας τα σύνορα της χώρας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ε.Ε., με ευρύτερες περιοχές οι οποίες δεν διακρίνονται για την σταθερότητά τους, ενώ παράλληλα σε αυτές εμφανίζεται οξυμένο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Είναι στρατιωτικές μονάδες με ένδοξη και ηρωική ιστορία, αλλά και μεγάλες θυσίες κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, καθώς και με αποφασιστική συμβολή στην επιτυχή έκβασή του. Συνεπώς, η αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας της έχει μεταξύ άλλων ισχυρό συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν δυναμικά το έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από φυσικές καταστροφές. Το ενδεχόμενο κλείσιμο των μονάδων αυτών θα αποστερήσει τις κοινές προσπάθειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από πολύτιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, σε μια περίοδο όπου οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι απολύτως ορατές και στην περιοχή μας.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν τελικά αποφασιστεί η αλλαγή του χαρακτήρα, κάποιου στρατοπέδου, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίησή του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ανάπτυξης των περιοχών.
Από τα προαναφερόμενα, καθίσταται σαφές ότι το ενδεχόμενο κατάργησης των μονάδων και κλεισίματος των αντίστοιχων στρατοπέδων θα προκαλέσει μείζονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και οξύτατα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε επιτακτικά να διατηρηθούν σε λειτουργία οι συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες, εντός των υπαρχόντων στρατοπέδων, με παράλληλη ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και εξοπλισμό, για να επιτελέσουν με αποτελεσματικότητα το εθνικό και κοινωνικό τους καθήκον.