Από τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία της στην περιοχή των Ιωαννίνων, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.
Στη «ΔΩΔΩΝΗ» η Υφυπουργός είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας που αυτές τις μέρες εγκρίνει το νέο τετραετές σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης και ενημερώθηκε για την πορεία της εταιρείας, μετά και την πρόσφατη αλλαγή στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε στις δηλώσεις της τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και εξήρε την προσφορά της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η ελληνική κτηνοτροφία όπως είπε, είναι για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και το ΥΠΑΑΤ ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγροτοδιατροφικού τομέα που συνολικά 36 χρόνια μετά, κατέγραψε εν μέσω πανδημικής κρίσης, θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. «Αυτό είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας του τι μπορεί να εισφέρει στην εθνική οικονομία ο αγροδιατροφικός τομέας, γι’ αυτό και μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, από όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση και μέχρις ότου αυτή η κυβέρνηση θα είναι στα πράγματα, είναι να δώσουμε όλα τα κίνητρα και τις δυνατότητες προκειμένου ο τομέας αυτός να ανακάμψει» σημείωσε.
Μιλώντας για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων της Ελλάδας που θέλει αυτή η κυβέρνηση: «μια επιχείρηση που προσελκύει τα ξένα κεφάλαια, η οποία δραστηριοποιείται σε ακριτική περιοχή, στην ελληνική περιφέρεια, επιχείρηση που έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα λόγω του ότι δίνει δουλειά στους κτηνοτρόφους μας, στην περιφέρεια και προσφέρει θέσεις εργασίας και το κυριότερο μια επιχείρηση που παράγει προϊόντα ΠΟΠ και δη τον ελληνικό χρυσό της χώρας μας, την ελληνική φέτα». Κατά την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι διακηρυγμένη η βούληση του Πρωθυπουργού για την προάσπιση των ελληνικων προϊόντων και την πάταξη της μάστιγας των ελληνοποιήσεων, στόχους που όπως τόνισε η κ. Αραμπατζή η σημερινή κυβέρνηση μετουσιώνει σε πράξη, με τον ψηφισμένο αυστηρότερο όπως είπε, νόμο που έχει έλθει ποτέ στη βουλή, ποινικοποιώντας το αδίκημα των αθέμιτων πρακτικών και τις ελληνοποιήσεις που πλήττουν μια ασυναγώνιστη εθνική μπράντα, όπως η ελληνική φέτα. «Για πρώτη φορά συνεδριάζουν οι επιτροπές για την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που κάνουν αθέμιτες πρακτικές και το μήνυμα είναι ένα: προάσπιση της νομιμότητας, του έλληνα παραγωγού, του υγιούς επιχειρηματικού συμφέροντος, έλεγχοι, πρόστιμα, ενίσχυση του κλάδου ούτως ώστε να κατακτήσουμε τις αγορές. Τα ελληνικά προϊόντα ευτυχώς γνωρίζουν μεγάλες αυξήσεις στις αγορές του εξωτερικού και αυτό είναι μια ιστορική ευκαιρία και δε θα αφήσουμε να πάει χαμένη» τόνισε.
Η ποινή για τη «νοθευμένη» φέτα
Ερωτηθείσα για την πρόσφατη επιβολή υψηλού προστίμου σε ελληνική επιχείρηση της Θεσσαλίας που εξάγει στη Γερμανία φέτα, η οποία βρέθηκε να παράγεται από αγελαδινό γάλα κατά παράβαση του ΠΟΠ, η κ. Αραμπατζή τόνσιε πως η ποινή που επιβλήθηκε, το πρόστιμο των 260.000 ευρώ, ήταν κατ’ αρχάς πρόστιμο που αυτού του ύψους και γενικώς πρόστιμο, είχε να επιβληθεί χρόνια πολλά στη χώρα μας. Δεν υπάρχει πρόσφατο άλλο παράδειγμα ανατρέχοντας στο παρελθόν, όπως είπε.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ωστόσο τόνισε ότι αντιμετωπίστηκε με το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ως ταβάνι προστίμου τις 300.000 ευρώ, και δεν υπήρχαν τα χαρακτηριστικά της υποτροπής ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος Βορίδη και άρα το πρόστιμο να ισούται με την αξία που αποκόμισε η παρανομούσα εταιρεία από την αθέμιτη πρακτική.
Πολιτική βούληση του Υπουργείου ωστόσο είναι, τόνισε η Υφυπουργός, όλες αυτές οι υποθέσεις των αθέμιτων πρακτικών που έφτασαν στο ΥΠΑΑΤ εδώ και χρόνια, να ξεστοκαριστούν και να αρχίσουν με ταχείες διαδικασίες να εκδικάζονται, «και ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του…».
Ο Γιάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της Υφυπουργού, που έτυχε να συμπίπτει με την επίσκεψη του προέδρου της «ΔΩΔΩΝΗ» Michael O’Νeel για το τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας. «Σίγουρα μας απασχολούν τα προβλήματα της αγοράς και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη φέτα γιατί η αγορά έχει αρχίσει και βλέπει διαφορετικά την κατάσταση μετά το νόμο Βορίδη που εφαρμόζεται μόνο στους καθ’ υποτροπή παραβάτες» σημείωσε ο κ. Βιτάλης. «Σαν κατασκευαστής μας ενδιαφέρει ότι άρχισε και κινείται το σύστημα, αισιοδοξώ για μια ισορροπία στην αγορά» πρόσθεσε ο κ. Βιτάλης, πρόεδρος επίσης, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.