Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο σε όλες τις κλίμακες. Η τροπολογία είναι πλήρως κοστολογημένη. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για όλα τα έτη μέχρι και το 2028 , συνεπώς δεν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα. Χώρες που βίωσαν ανάλογη οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, εφάρμοσαν αναστολή καταβολής των δώρων μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πριν τα επαναφέρουν. Αντίθετα, ενώ η χώρα μας έχει βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης της μισθολογικής απώλειας των δημοσίων υπαλλήλων.
Η διατήρηση της κατάργησής τους επί 13 χρόνια μετά την νομοθέτηση του Ν.4093/2012 στερείται παντελώς δημοσιονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και συνταγματικής νομιμοποίησης. Ταυτόχρονα η περικοπή των δώρων στο Δημόσιο αντίκειται και στη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2041/2022/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ απαντά σε μια δεδομένη κοινωνική ανάγκη. Τα δώρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων και δεν συνιστούν δωρεά ή φιλοδώρημα, αλλά δικαίωμα που απορρέει από την εργασία τους.
Τώρα είναι η ώρα, αυτά τα χρήματα που στερήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, να γυρίσουν πίσω. Είμαστε τελευταίοι σε αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Τι άλλο πια χρειάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ για να αλλάξει τις προτεραιότητές της και να στηρίξει τους εργαζόμενους και συνολικά την κοινωνία όταν τα τελευταία τριάμισι χρόνια οι τιμές στα προϊόντα κα τις υπηρεσίες ανεβαίνουν διαρκώς και τα εισοδήματα των πολιτών δεν φτάνουν για να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες τους.
Επιπρόσθετα η καταβολή των δώρων θα έχει, όπως όλοι γνωρίζουμε, σημαντική επίδραση στην ενίσχυση των τοπικών οικονομίων αλλά και της εθνικής οικονομίας στο σύνολό της.
Στη σημερινή συγκυρία, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για την παρακράτηση τμήματος των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων του Δημοσίου, ειδικά μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και με δεδομένο ότι οι διαδοχικές περικοπές που επεβλήθησαν είχαν προσωρινό χαρακτήρα.