Την τελική απόφαση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου αναμένει ο Δήμος Ιωαννιτών ώστε να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε ότι μόλις ο Δήμος λάβει την απόφαση αυτή θα κληθούν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων για διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση και στη συνέχεια η συζήτηση θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Η παραχώρηση του παλιού πανεπιστημίου ολοκληρώθηκε. Υπήρξε καθοριστική η παρέμβαση του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου τον ευχαρίστησα. Επίσης βοήθησαν σημαντικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός, ο συμπατριώτης μας πρόεδρος της εταιρείας Αντώνης Μπέζας και η βουλευτής Μαρία Κεφάλα» ανέφερε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι ο πιο δύσκολος δρόμος είναι η αξιοποίηση του χώρου αυτού.
«Για την αξιοποίηση του χώρου αυτού δεν χωρούν μικροψυχίες. Το κτίριο θα ανήκει στους πολίτες και όχι στον δήμαρχο ή την δημοτική αρχή. Όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Περιμένουμε το τελικό κείμενο της απόφασης το οποίο θα συζητήσουμε με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και στη συνέχεια θα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο» ανέφερε ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζοντας ότι στην προσπάθεια που θα γίνει θα έχει διακριτό ρόλο το Πανεπιστήμιο.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί πλέον ο φάκελος για το ΚΕΠΑΒΙ ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων όπως και μία πρώτη επεξεργασία προτάσεων για νέο διοικητικό κέντρο από τις υπηρεσίες του Δήμου.
«Είναι μία επιτυχία της Δημοτικής Αρχής ότι το κτίριο της Δομπόλη ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών. Η διεκδίκηση ήταν στη σωστή κατεύθυνση και το αποτέλεσμα επιτυχές», ανέφερε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας για να συμπληρώσει ωστόσο ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίησή του.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή όφειλε να έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του κτιρίου είναι ωστόσο στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για συζήτηση και διάλογο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι το γεγονός ότι δόθηκε το κτίριο είναι θετικό. Θεώρησε ωστόσο ότι είναι λανθασμένη η επιλογή να μετατραπεί σε δημαρχείο.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο το Πανεπιστήμιο και υποστήριξε ότι θέση της παράταξής του είναι η αξιοποίηση για πολιτιστική χρήση.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας σημείωσε ότι η παραχώρηση του κτιρίου είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη.
«Η κατάσταση που είχε περιέλθει το κτίριο αποτελούσε προσβολή για την πόλη. Πρόκειται για μία αναμφισβήτητη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής. Δεν χρειάζεται να ερίζουμε για την αξιοποίησή του. Μέσα από την συζήτηση θα καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση. Η παράταξή μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Λαική Αγορά αποτελεί την ιδανικότερη λύση για το δημαρχείο», ανέφερε ο κ. Γκόντας.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας θεώρησε πολύ σημαντική εξέλιξη την παραχώρηση του κτιρίου και συμπλήρωσε πως μέσα από τον διάλογο θα βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την πόλη.
Για τις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης
Την επιθυμία του Προεδρείου και της Δημοτικής Αρχής να επανέλθουν οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μετέφερε ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα για την τηλεδιάσκεψη.
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις μπορούν να γίνουν και δια ζώσης όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο το οποίο δεν απαγορεύει την σύγκλιση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μάλιστα ανέφερε ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία με τις παρατάξεις και η πλειοψηφία των μελών του σώματος, κρίνοντας όλα τα δεδομένα, θεώρησε ότι είναι πιο ασφαλής, για υγειονομικούς λόγους, η τηλεδιάσκεψη.
«Δεν υπήρχε καμία μεθόδευση και δεν δέχομαι καμία αμφισβήτηση της δημοκρατικής μου ευαισθησίας» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου συμπληρώνοντας ότι η τηλεδιάσκεψη δεν στερεί, ούτε μειώνει τον διάλογο.
Η κ. Καλογιάννη έκανε γνωστό στο σώμα ότι η παράταξή της ζήτησε την συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και συμπλήρωσε πως όσο υπάρχουν αυξημένα κρούσματα θα πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει. «Οφείλουμε ο καθένας χωριστά να προχωρήσουμε και να συνδράμουμε στον εμβολιασμό. Κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιαστεί και για όσο διάστημα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι προτιμότερο να συνεδριάζουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρέπει όλοι μαζί να πειστούμε και να πείσουμε όλους τους υπόλοιπους» τόνισε.
Εξέφρασε δε την ελπίδα το Δημοτικό Συμβούλιο να επανέλθει σύντομα στις δια ζώσης συνεδριάσεις.
Η ειδική συνεδρίαση
Νωρίτερα, σε ειδική συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την έκθεση πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής.
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, έλαβε 640 αποφάσεις. Οι 615 ελήφθησαν ομόφωνα κάτι που οφείλεται στην καλή συνεργασία των μελών της καθώς και στην καλή προετοιμασία που γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Διευκρίνισε δε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων αυτών είναι διοικητικού χαρακτήρα.
«Χαίρομαι για το καλό κλίμα που επικρατεί στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Η Οικονομική Επιτροπή λειτουργεί στη βάση του θεσμικού πλαισίου που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν το αποφάσισε η Δημοτική Αρχή. Το ίδιο εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους της χώρας» ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει ισχυροποιηθεί σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου.