Η Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας αφού έλαβε γνώση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την εγκατάσταση τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 24 MW στις θέσεις “Γουρούνι”, “Λούτσα”, “Χοιρονήσι 1”, “Χοιρονήσι 2”, Δ.Ε. Συβότων, Δήμου Ηγουμενίτσας, εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της σε αυτή την επενδυτική πρωτοβουλία εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών σταθμών για τους παρακάτω λόγους:
Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Υποβάθμιση φυσικού τοπίου – τουριστική αλλοίωση
Τα Σύβοτα, η Πλαταριά και τα παράλια της Θεσπρωτίας συνιστούν το “πρόσωπο” του νομού στον ποιοτικό τουρισμό. Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών (με ανεμογεννήτριες ύψους 255μ.) στην περιοχή θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το παρθένο τοπίο, ορατό από θαλάσσιες διαδρομές, τουριστικές μονάδες, ακόμα και από την απέναντι Λευκίμμη.
Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία:
Έρευνα του Πανεπιστημίου Exeter (2020) διαπιστώνει μείωση τουριστικής ζήτησης έως και 20% σε περιοχές με οπτική όχληση από Α/Γ.
Έκθεση του European Parliament Research Service (2022) τονίζει ότι τουριστικές περιοχές με υψηλή φυσική και πολιτισμική αξία πρέπει να εξαιρούνται από την ενεργειακή εκβιομηχάνιση, ιδίως χωρίς κοινωνική συναίνεση.
Επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας – Οικολογική διατάραξη
Το έργο απαιτεί:
241 στρ. επεμβάσεων,
60.469 m³ εκσκαφές,
2.869 μέτρα νέων ή βελτιωμένων δρόμων,
2.000 m³ μπετόν για θεμελιώσεις.
Η εγκατάσταση γίνεται εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην πανίδα, τη χλωρίδα, αλλά και την κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής. Επιπλέον, τα ανεμολογικά δεδομένα της περιοχής είναι ελλιπή, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του έργου.
Κοινωνική αντίδραση και απουσία διαφάνειας
Η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανοικτές παρουσιάσεις. Οι τοπικοί θεσμοί, οι σύλλογοι, αλλά και οι απλοί πολίτες οφείλουν να σταθούν ενωμένοι και ενεργοί απέναντι στην ενεργειακή υποβάθμιση της περιοχής.
Πολιτική και οικονομική διάσταση – Επιλεκτική «πράσινη» μετάβαση
Παρά την εθνική στόχευση για ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει ήδη υπερκαλύψει τον στόχο 42,5% για το 2030, φτάνοντας το 58,1% στο ενεργειακό μείγμα του 2024 (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ). Η επιπλέον εγκατάσταση Α/Γ δεν υπηρετεί περιβαλλοντικό σκοπό, αλλά ιδιωτικά συμφέροντα με κρατική υποστήριξη και επιδοτήσεις, χωρίς ενεργειακό όφελος για την τοπική κοινωνία.
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας, με εκ του νόμου αρμοδιότητα την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών, των εξαγωγών και κάθε κλάδου της οικονομίας, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής:
εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προτεινόμενη εγκατάσταση και τοποθετείται αρνητικά επί της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).
Αντιτίθεται σθεναρά στην εγκατάσταση του ΑΣΠΗΕ στη Δ.Ε. Συβότων και τις λοιπές περιοχές της μελέτης.
Υποστηρίζει την αειφόρο τουριστική και αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής, αντί της βιομηχανικής χρήσης γης χωρίς κοινωνική συναίνεση και
Καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση με κατάθεση γραπτών απόψεων, αλλά και να διεκδικήσουν συλλογικά το μέλλον του τόπου μας.