Μέσα σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και πολλούς δημοτικούς συμβούλους να συγκρατούν με δυσκολία τα δάκρυά τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για την απόδοση τιμής στον εκλιπόντα Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και για την έκδοση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου στη μνήμη του.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο με φωτογραφίες του Δημάρχου και ακολούθως ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου. βαθιά συγκινημένος άρχισε με δυσκολία να διαβάζει το αποχαιρετιστήριο σημείωμα τονίζοντας πως η πόλη μας κατά απόλυτα δυστυχή συγκυρία σήμερα που γιορτάζει την απελευθέρωσή της, θρηνεί σύμπασα την απώλεια ενός γνήσιου τέκνου της. Ανέτρεξε στις εκλογές λέγοντας πως η πόλη των Ιωαννίνων απέδειξε πως διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις και εξέλεξη τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο παίρνοντας μια παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Ο Μ. Ελισάφ σύμφωνα με τον πρόεδρο, θεωρούσε το αξίωμα του Δημάρχου την ύψιστη τιμή και η επιλογή του να διεκδικήσει το συγκεκριμένο αξίωμα ήταν επιλογή προσφοράς και χρέους για την πόλη. “Ο Δήμαρχός μας είναι μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και η εκλογή του ήταν παγκόσμιας σημασίας που ανέδειξε την πόλη μας στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων” σημείωσε ο πρόεδρος. Και συνέχισε λέγοντας πως η πόλη μας απέκτησε κύρος και πολιτική οντότητα και μπορεί να συνομιλεί σε ανώτερα και ανώτατα επίπεδα με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Με την εκλογή Ελισάφ, είπε ο κ. Παπαγεωργίου η πόλη έχει αποστεί του επαρχιωτισμού που δημιούργησε το μετεμφυλιακό κράτος και το υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας για να αναδειχθεί σε σημαντική πόλη των Δυτικών Βαλκανίων, σε πόλη ποθητή, όπως είπε χαρακτηριστικά, όπως στα χρόνια της απελευθέρωσης όταν αποτελούσε τον πόθο της πατρίδας η πόλη των Ιωαννίνων, η Κωνσταντινούπολη κτλ.
“Ως την τελευταία στιγμή ήταν παρών δεν θέλησε ποτέ να είναι ένας Ελ Σιντ, είχε διαύγεια πνεύματος και καθοδηγούσε συνεργάτες και υποθέσεις του Δήμου” συνέχισε για το Δήμαρχο ο κ. Παπαγεωργίου. Ζήτησε από το σώμα δουλειά, ενότητα, συνεργασία, ενότητα και σχέδιο για να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, τα Γιάννενα να γίνουν μητρόπολη των Δυτικών Βαλκανίων. Ζήτησε επίσης να στηρίξουμε όλη τη ρωμανιώτικη κοινότητα των Εβραίων.
Ο κ. Παπαγεωργίου με δυσκολία άρθρωσε τις τελευταίες λέξεις του μηνύματός του λέγοντας: “Αγαπημένες φίλε Μωυσή Ελισάφ, σε παρακαλώ να μην εγκαταλείψεις την πόλη και να επιλέξεις να πάρει τη μορφή ενός φωτεινού άστρου, να στέκεσαι πάνω από την αγαπημένη πόλη και λίμνη και να εμπνέεις και να αντανακλάς σε όλους το φως της προσωπικότητάς σου”.
Τα μηνύματα των επικεφαλής
Ο Θωμάς Μπέγκας από τη μείζονα αντιπολίτευση, εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια της παράταξής του, λέγοντας πως ο εκλιπών άφησε το έντονο αποτύπωμά του σε αυτή την πόλη με την δραστηριοποίηση σε τρεις τομείς: γιατρός, αυτοδιοικητικός και επικεφαλής της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων.
“Εκτιμούσαμε και σεβόμαστε την προσωπικότητα του άλλου” κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Με δάκρυα στα μάτια οι δύο γυναίκες επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου… Η Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε πως ο Μ. Ελισάφ άφησε ισχυρό αποτύπωμα και παρακαταθήκη σε όλους θάνατος. Συγκλονίζει ο θάνατός του, είπε και κατέληξε: “Αν κάποια στιγμή τον πίκρανα με την πολιτική μας αντιπαράθεση, ζητώ συγγνώμη”.
Η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, εξέφρασε συμπαράσταση στην κ. Πάτρα, τη σύζυγο του Δημάρχου με τον οποίο τη συνέδεε πολυετής οικογενειακή φιλία και αφηγήθηκε δυο μικρές ιστορίες. Πριν από 25 χρόνια ο Δήμαρχος έλεγε στην Όλυ Τσουμάνη να μην οργανωθεί στην ΚΝΕ αλλά οι δυο τους είχαν ως το τέλος μια τίμια πολιτική αντιπαράθεση. Μέχρι τις τελευταίες μέρες του ο Δήμαρχος ως γιατρός είχε την έγνοια της μητέρας της Όλυς.
Ο Λάζαρος Νάτσης ευχήθηκε συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου και την Ισραηλιτική κοινότητα. “Βήμα βήμα έχτισε αυτό που περιγράψατε οι προλαλήσαντες, η πόλη μας με σταθερά βήματα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των στόχων της” σημείωσε και αποχαιρέτισε το Δήμαρχο: «Γεια σας Δήμαρχε, γεια σου Μωυσή».
Ο Χρήστος Πατσιούρας χαρακτήρισε σημαντικό άνθρωπο, σημαντικό επιστήμονα, σημαντικό ακαδημαϊκό και ενεργό πολίτη, σημαντικό άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Μ. Ελισάφ ευχόμενος η πόλη να συνεχίσει στους υψηλούς στόχους της.
Ο Νίκος Γκόντας πολύ συγκινημένος δήλωσε: “Η σκιά απώλειας του πρώτου πολίτη της πόλης μας απλώνεται πέρα από τα όρια της αγαπημένης του πόλης, πέρα από τα όρια της Ελλάδας και κυριολεκτικά αγγίζει όλη την ιατρική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως ο ίδιος παιδί δύο γονιών διασωθέντων από το ολοκαύτωμα, υπήρξε η ίδια η ιστορία της πόλης”.
Ο Άρης Μπαρτζώκας τέλος, ανέφερε πως με το Μωυσή Ελισάφ συνδέθηκε σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: πρώτον στην κατηγορία των πανεπιστημιακών δασκάλων, το έργο του η ερευνητική δραστηριότητα ξεφεύγει από τα όρια της Ελλάδος και της Ευρώπης με δείκτες απήχησης που είναι δυσπρόσιτοι από τους άλλους επιστήμονες. “Δεύτερον τον γνώρισα ως γιατρό, όταν ασθένησα επέμενα να κάνουμε όλες τις εξετάσεις και συνέχιζε να δίνει συμβουλές και μετά την ίαση. Τρίτον στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” για την οποία ο κ. Μπαρτώκας συνέκρινε το Μ. Ελισάφ με τον Κ. Καραμανλή καθώς ως Δήμαρχος γνώριζε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σε κάθε τομέα του Δήμου, πρώτος άνοιγε Δημαρχείο και τελευταίος έφευγε. “Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που μας έδειξε στο δρόμο της αρετής, τοις κείνου ρήμασι πειθόμενοι” κατέληξε ο κ. Μπαρτζώκας.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και με την ανάγνωση και έγκριση του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.
Παναγιώτης Μπούρχας