Την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 3,6% στο 5,9% ανακοίνωσε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια της έκθεσης και την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς.
Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στους νέους Έλληνες που σημειολογικά είχαν καθίσει στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως υλοποιούνται από την κυβέρνηση πολιτικές ανάσχεσης και αναστροφής του brain drain. Αναφέρθηκε ξανά στους νέους λίγο αργότερα, λέγοντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης θα περιστρέφονται γύρω από αυτούς και οι εξαγγελίες που έγιναν αφορούσαν σε μεγάλο κομμάτι στους νέους.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τη νεολαία με κατευθύνσεις την ισότητα των ευκαιριών, την συμμετοχή στη γνώση, την εξωστρέφεια και τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτική δράση.
Αναλυτικά: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. 1000 ευρώ ετησίως για τις σπουδές σε Πανεπιστήμιο και ΙΕΚ.
Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από 1/1/2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data για τους νέους κάτω των 29 ετών.
Το νέο επικουρικό ταμείο ασφάλισης θα εξασφαλίζει το ατομικό, συνταξιοδοτικό κουμπαρά των νέων ανέφερε.
Απολογισμός και νέα Ραφάλ
Πριν το τέλος του έτους θα πετούν στον ελληνικό ουρανό και θα γίνουν 24 τα 18 Ραφάλ που είχε εξαγγείλει πριν ένα χρόνο ο ίδιος. “Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής μας ήταν μήνες μεγάλων προκλήσεων, η ατομική ανθεκτικότητα και η υπομονή των πολιτών συναντήθηκαν με την κρατική φροντίδα και υπάρχει η ρεαλιστική ελπίδα της βελτίωσης της κατάστασης της χώρας”, τόνισε μεταξύ άλλων.
Για τον απολογισμό διετίας είπε πως οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού, στο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης, οι παράνομες ροές μεταναστών σχεδόν μηδενίστηκαν, συμμαχίες παγιώθηκαν και όλα αυτά συντελέστηκαν ενώ ο πλανήτης δέχονταν την επίθεση του κορωνοϊού από τον οποίο είχαμε λιγότερες απώλειες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας και ακολούθως το εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία” πέτυχε.
Το αποτέλεσμα της πολιτικής αποτυπώνεται σε στοιχεία όπως τα 35 δισ. αύξησης καταθέσεων, στην υποχώρηση της ανεργίας ως 2 μονάδες, τα έσοδα του τουρισμού ξεπερνούν τους αρχικούς στόχους, πρόοδος στα κόκκινα δάνεια που μειώνονται δραστικά και στις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα και τέλος στο δείκτη του οικονομικού κλίματος που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της 20ετίας.
Ο στόχος της αναθεώρησης της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας από το 3,6% στο 5,9% ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ. Ανάπτυξη για όλες και όλους, μεγάλες επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών προχωρούν, οι παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ δηλώνουν την ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Για το ψηφιακό κράτος μιλούν οι αριθμοί των υπηρεσιών που παρέχονται πλέον με ένα κλικ και ένα χαμόγελο… όπως σημείωσε, αναφέροντας τις 1.256 ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που μας εξυπηρετούν καθημερινά.
Οι ανακοινώσεις για ακρίβεια και επιχειρήσεις
“Tο είπαμε, το κάναμε, η Ελλάδα αλλάζει” πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες, αυτό σημαίνει η ανάπτυξη για όλους που υπηρετώ με συνέπεια” τόνισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, πριν ξεκινήσει να ανακοινώνει μια σειρά από μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αλλά και αλλαγές στη φορολογία και όχι μόνο.
Πλάι στις παροχές στους νέους, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας από τις αρχές του 2022 μειώνεται στο 10% αντί 12%-20% που πλήρωναν όλοι οι Έλληνες ως σήμερα.
Από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές σε ακίνητη περιουσία αξίας ως και 800.000 ευρώ. “Αρκετά πλήρωσαν τα νοικοκυριά το ίδιο τους το βιος” σημείωσε.
Δέσμη μέτρων που αφορά την κοινωνία:
- και το 2022 απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
- συνεχίζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με 3% ακόμα
Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανακοίνωσε τα εξής:
- ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος από το 24% πέφτει σε 22% σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2021, και μειώνεται στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου
- σχεδιάζονται υπερεκπτώσεις για πράσινες επενδύσεις
- μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο θα πληρώνουν φόρο μόνο 15,5% και το μέτρο αυτό θα ισχύσει για 3 χρόνια για ποσό ως 1 εκατ. ευρώ
- τουλάχιστον ως τον Ιούνιο θα συνεχίσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια, κινηματογράφους, καφέ, τουρισμό και σινεμά, και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού
- μειώνεται ως και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει πόρους
- επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες το πρόγραμμα “Γέφυρα” όπως και το πρόγραμμα “Συνεργασία”
- ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται με δίκαιο τρόπο πάνω στο νέο τρόπο φορολόγησης αντικειμενικών αξιών, τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ότι το 2021 και ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του
Μια πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις περιλαμβάνει τα εξής:
- πρώτον, στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές,
- δεύτερον, αυστηρότατος έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας
- τρίτον, παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν ευθέως τα νοικοκυριά κάθε νοικοκυριού, ειδικά στις αυξήσεις του ρεύματος. Συγκροτείται ένα ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν στο ταμείο 150 εκατ. ευρώ. Έτσι θα απομειωθούν οι όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Η περίοδος ως το τέλος του έτους πρόκειται να καλυφθεί σε πρώτη φάση και η επιχορήγηση θα φαίνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος.
- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% που θα αρχίσει να καταβάλλεται από το Δεκέμβριο.
Για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ανακοίνωσε για τον ΦΠΑ των ζωοτροφών πως πέφτει στο 6%.
Τέλος, το Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα ελάμβαναν κανονικά.
Για υγεία και παιδεία
Έκανε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφορές στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Μίλησε για τον τομέα της υγείας που θέλει καλύτερη πρωτοβάθμια υγεία, καλύτερα νοσοκομεία και φθηνότερα φάρμακα. Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥ, επέκταση των γενοσήμων φαρμάκων, εκσυγχονισμός των νοσοκομείων και βελτίωση των Κέντρων Υγείας, έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, είναι ορισμένα μέτρα που σχεδιάζονται. Ακολούθως μίλησε για τις καινοτομίες των τελευταίων νομοθετημάτων του Υπουργείου Παιδείας, με την εισαγωγή της ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο και την καθιέρωση του διαφορετικού βιβλίου σε κάθε σχολείο.
Η Θεσσαλονίκη είχε την τιμητική της ως είθισται, με εξαγγελίες έργων και τέλος, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε με έμφαση πως η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει εξαιτίας της πανδημίας. “Η ευθύνη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας, συνεπώς η λύση είναι στο χέρι μας, εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε” κατέληξε για τον εμβολιασμό ο κ. Μητσοτάκης.