Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, συνοδευόμενη από δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης, παραβρέθηκε στην 1η εναρκτήρια συνάντηση – παρουσίαση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) Δήμου Ιωαννιτών και κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο, κρίσιμες παραμέτρους σχεδιασμού που αφορούν τον Δήμο μας και οι οποίες μπορούν να καθοριστούν-διευκρινιστούν μέσα από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα τόνισε:
Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και του λεκανοπεδίου, έχει δεχτεί έντονες πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση, κ.λ.π.
Από την άλλη, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα να διαφυλαχτούν και να προστατευθούν περαιτέρω περιοχές που συμβάλλουν είτε στην ποιότητα ζωής των δημοτών (όπως περιοχές που γειτνιάζουν τη λίμνη) είτε στην διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς (όπως το ιστορικό κέντρο Ιωαννίνων) είτε στην υγεία του τοπικού πληθυσμού (όπως η περιοχή της Κρύας στην οποία χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις του πόσιμου νερού του δήμου μας).
Η παράταξή μας ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του υποβάθρου που θα προκύψει από τη θεσμοθέτηση του Τ.Π.Σ. για τον τρόπο λειτουργίας και την εξέλιξη του τόπου μας, παραθέτει ακολούθως και επιγραμματικά θέματα που θεωρεί κρίσιμα για τον Δήμο μας.
Λίμνη Παμβώτιδα
Θεσμοθέτηση Π.Δ.
Ενσωμάτωση στο παραλίμνιο μέτωπο (χερσαίο και υδάτινο με πλωτές υποδομές) των ήπιων δραστηριοτήτων που προκύπτουν από τη μελέτη: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάπλαση περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας» της Περιφέρεις Ηπείρου και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Στρατόπεδο Βελισσαρίου
Καθώς χωροθετείται στον «πυκνό αστικό ιστό» της πόλης και αποτελεί κρίσιμο τοπόσημο λόγω μεγέθους, να ενταχθεί το σύνολο της έκτασής του στον σχεδιασμό προς όφελος του Δήμου, με χρήσεις όπως είχαν καθοριστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και με στόχο να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στους δημότες.
Χρήσεις γης
Να υπάρξει στενή συνεργασία και με τις όμορες Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης, για να αποφευχθούν, τυχόν μελλοντικές, ασυμβατότητες στις χρήσεις.
Να οριστούν με σαφήνεια και συγκεκριμένα οι χρήσεις γης, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά οι πολλές και συχνές «σημειακές τροποποιήσεις» που σήμερα παρατηρούνται και οι οποίες, τελικά, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του εκάστοτε σχεδιασμού.
Να συγκεκριμενοποιηθούν οι επιτρεπτέες υποδομές για τις αθλητικές δραστηριότητες που είτε ήδη υπάρχουν είτε πρόκειται να αναπτυχθούν, όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχηση, motocross, κλειστό ξιφασκίας, κλπ. και να καθοριστούν οι ζώνες στις οποίες θα χωροθετούνται.
Να καθοριστούν οι χώροι εγκατάστασης και εξυπηρέτησης των επιβατικών μεταφορών (τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία υπεραστικού ΚΤΕΛ, κλπ)
Να διασφαλιστεί ως επιτρεπτέα κάθε είδους υποδομή που διασφαλίζει την απρόσκοπτη διέλευση των δικτύων φυσικού αερίου, τραμ, σιδηρόδρομου, κλπ
Να καθοριστεί ζώνη (ή ζώνες) υποδοχής για τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων που αντίκεινται στις επιτρεπτές χρήσεις και να τεθούν σαφή χρονικά όρια για τη μετεγκατάστασή τους, χωρίς περαιτέρω χρονικές παρατάσεις.
Χωροθέτηση – οριοθέτηση της «Τεχνόπολης», η οποία προβλέπεται και στο αναθεωρημένο, από το 2018, Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Ηπείρου, προς αποφυγή χωροθετήσεων ομοειδών δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές που δεν προβλέπονται από κανένα Χωροταξικό σχεδιασμό (πχ Πάρκο Τεχνολογίας Ηπείρου).
Αποχαρακτηρισμός των οικισμών της Δ.Ε. Περάματος, ως παραδοσιακοί, από το Π.Δ. Ζαγορίου
Αποσαφήνιση εγκεκριμένων ορίων κάποιων οριοθετημένων οικισμών, π.χ. Μάζια, Λογγάδες, Δροσοχώρι, Λιγκιάδες, Πλάτανος Χαροκοπίου.
Επεκτάσεις οικισμών με κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους
Παράδειγμα, η Δ.Ε. Ανατολής, αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά και οικιστικά και έχοντας ενσωματωθεί λειτουργικά στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων, δημιουργεί νέες ανάγκες πολεοδόμησης και χωροταξικής τακτοποίησης προς τον νότο (Μπάφρα, Νεοκαισάρεια).
Κλείνοντας, η Τατιάνα Καλογιάννη ζήτησε από τον ανάδοχο-μελετητή του Τ.Π.Σ. Ιωαννίνων, να έχει στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς, ώστε να συνδιαμορφωθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του Δήμου μας, που θα ικανοποιεί τις αρχές του 2050 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), την κλιματική ουδετερότητα, τις βιώσιμες μεταφορές, το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα και τη βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη οικονομία, με σεβασμό στον συνδημότη και στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, καθως και με τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Τέλος, τόνισε: «Προσκαλούμε και προτρέπουμε κάθε αρχή, φορέα και πολίτη να είναι ενεργοί, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν διαρκώς σε κάθε σχετική διαβούλευση και συνεννόηση με τους μελετητές, μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών, ώστε να προκύψει το συντομότερο δυνατόν το βασικό και κύριο υπόβαθρο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για την επόμενη μέρα. Ο Δήμος μας πρέπει να αποκτήσει μία πυξίδα. Χωρίς σχέδιο δεν μπορείς να διεκδικήσεις το μέλλον που δικαιούσαι».