Τα σοβαρά προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια Πανεπιστήμια αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπείας της Νέας Αριστεράς και της ΠΟΣΔΕΠ. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι βουλεύτριες Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ιωάννης Σεϊμένης (ΕΚΠΑ), ο γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης (ΑΠΘ), ο ταμίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και το μέλος Χρήστος Μαντάς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Δημόσια χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επιτακτική ανάγκη αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, οι προσλήψεις νέου προσωπικού και η αναβάθμιση των υποδομών, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 παραμένει χαμηλός και αντιαναπτυξιακός για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Όπως τονίστηκε, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δυσχεραίνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Θεσμικό πλαίσιο
Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε η αναγκαία κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει ο Νόμος 4957/2022 (Κεραμέως), επιβάλλοντας ένα συγκεντρωτικό, αντιδημοκρατικό και δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης στα δημόσια πανεπιστήμια.
Συνταγματική προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ στο ΣτΕ κατά των διατάξεων που επιτρέπουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ως Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Υπογραμμίστηκε πως ο σχετικός νόμος της κυβέρνησης παραβιάζει το Σύνταγμα, με την ΠΟΣΔΕΠ να δεσμεύεται για τη συνταγματική προστασία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αντίθεση στις διαγραφές φοιτητών
Η ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε την αντίθεσή της στις διαγραφές φοιτητών που υπερβαίνουν τα έτη φοίτησης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Οι διαγραφές, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, ενισχύουν τον αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παραγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν την ολοκλήρωση των σπουδών.
Μισθοί και εργασιακές συνθήκες
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η αποκατάσταση των μισθών των μελών ΔΕΠ, με τις αποδοχές να παραμένουν στα επίπεδα του 2003. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, «οι τρέχουσες απολαβές δεν ανταποκρίνονται στη σημασία του πανεπιστημιακού έργου, ούτε ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Ερευνητική αριστεία και κυβερνητική αδιαφάνεια
Συζητήθηκαν επίσης τα σοβαρά προβλήματα με την αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας». Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει πως η διαδικασία αξιολόγησης παρουσίασε σημαντικά προβλήματα, με πανομοιότυπες και ανεπαρκώς τεκμηριωμένες εκθέσεις, ελλείψεις στην κριτική και σοβαρές υποψίες προσχηματικής αξιολόγησης.
Η Νέα Αριστερά στο πλευρό των δημόσιων ΑΕΙ
Οι βουλεύτριες Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου υπογράμμισαν τη δέσμευση της Νέας Αριστεράς στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και μίλησαν για συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης των ΑΕΙ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφεραν, η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία ενός παράλληλου και ανταγωνιστικού ιδιωτικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης, όπως και στην πλήρη εμπορευματοποίηση της έρευνας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή δέσμευση για ενίσχυση του διαλόγου και προώθηση των αιτημάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών και δράσεων υποστήριξης στα αρμόδια υπουργεία.