Συνάντηση με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Μεξικού είχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την Μεξικάνικηαντιπροσωπεία αποτελούσαν οΠρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεξικού κ. Mario Alberto Rodriguez Carrillo, η Αντιπρόεδρος κα Susana Prieto Terrazas και τέσσερις Βουλευτές. Στη συνάντηση μετείχε, επίσης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βουλευτής Χανίων κ. Βασίλειος Διγαλάκης.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού, οι διμερείς επενδύσεις και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Σταύρος Καλογιάννης, στην εισήγηση του, ανέφερε:
«Καλωσορίζω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τους συναδέλφους από το Μεξικό, μία μεγάλη χώρα με 130 εκατ. πληθυσμό. Η Ελλάδα και το Μεξικό είναι δύο χώρες με σπουδαία Ιστορία και Πολιτισμό. Όμως οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές κινούνται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, καθώς το 2021 η αξία τους διαμορφώθηκε σε 143,2 εκ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία.
Είναι θετικό ότι για το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 171,5 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 43% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Κύριες ελληνικές εξαγωγές προς το Μεξικόείναι οι πλαστικές ύλες, τα οικοδομικά υλικά καιτα φρούτα, ενώοι κυριότερεςεισαγωγές στη χώρα μας από το Μεξικό είναι η μπίρα, ηαιθυλική αλκοόλη, οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, αλλά και τα όσπρια.Οι σημαντικότερες από τις ελληνικές επενδύσεις στο Μεξικό αφορούν τις εταιρείες INTRACOM (τηλεπικοινωνίες), SARANTIS (καλλυντικά), ΕΛΒΑΚ (κονσερβοποιία) καιAlchimicaBuildingChemicals (χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο).
Και ο Σταύρος Καλογιάννης κατέληξε: «Θέλουμε να διευρύνουμεσημαντικά τη διμερή συνεργασίαμας, προς όφελος των δύο πλευρών, σετομείς όπως η ενέργεια, ιδίως οι ΑΠΕ,οι υπηρεσίες υγείας, ο τουρισμός, η φαρμακοβιομηχανία, η ναυτιλία, τα δομικά υλικά και η αμυντική βιομηχανία. Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνέβαλε ουσιαστικά η δημιουργία ενός Ελληνο-μεξικάνικου Επιμελητηρίου.Θα συνεργαστούμε με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Πρεσβείες σε Αθήνα και Μεξικό για την προώθησή του».