Οι βάσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής “συμμαχίας” μεταξύ των έξι ελληνικών δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των “100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων” προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς, δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς πόρους για την υλοποίηση των έργων που θα τους οδηγήσουν πιο κοντά στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030 μπήκαν σήμερα στα Γιάννενα, όπου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Θώμα Μπέγκα, συναντήθηκαν εκπρόσωποι και των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ιωάννινων, Καλαμάτας, Κοζάνης και Τρίκαλων.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπέγκας, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των δήμων σημείωσε ότι η συμμετοχή όλων σε αυτό το φιλόδοξο και πρωτοποριακό πρόγραμμα αναδεικνύει τη δέσμευσή τους να πρωτοπορήσουν στις λύσεις για την κλιματική αλλαγή και να καταστήσουν τις πόλεις πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.
“Το πρόγραμμά μας στοχεύει στη δημιουργία πόλεων που θα αποτελούν πρότυπα κλιματικής ουδετερότητας, υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές που θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα προάγουν την ενεργειακή αποδοτικότητα. Όμως, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν εξαρτάται μόνο από τις μεμονωμένες δράσεις κάθε πόλης, αλλά και από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και την υποστήριξη μεταξύ μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δίκτυο συνεργασίας που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς τους κοινούς μας στόχους”, είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο σκοπός της συνάντησης έχει πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο με κοινό όμως στόχο την πιο αποτελεσματική διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος και την Ε.Ε. και την δημιουργία συγκεκριμένων προτάσεων για το πως το κεντρικό κράτος θα πρέπει να συνδράμει τους Δήμους, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτύχουν νωρίτερα τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την πρόσφατη συνάντηση των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων στην Βαλένθια, τονίζοντας ότι όπως έγινε φανερό το εν λόγω πρόγραμμα είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής ένωσης ως απάντηση στις πρωτοφανείς κλιματικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και για πρώτη φορά διαφαίνεται ξεκάθαρα η στόχευση στις πόλεις και όχι στο κεντρικό κράτος.
“Αυτό που έγινε σαφές στη Βαλένθια, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι απαντήσεις και ότι για να φτάσουμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας, απαιτούνται βήματα και λύσεις που ξεπερνούν τους Δήμους.
Είμαστε διατεθειμένοι να εκπαιδευτούμε, να βγούμε από την πεπατημένη, να συνεργαστούμε με πολίτες και φορείς αλλά και να διεκδικήσουμε, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, πέρα από τις θεωρητικά εξαιρετικές προθέσεις, δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι
Είμαι πεπεισμένος ότι, μέσα από τη στενή συνεργασία και την αλληλεγγύη, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους πολίτες μας.
Ας εργαστούμε μαζί, με αποφασιστικότητα και όραμα, για να κάνουμε τις πόλεις μας πρότυπα κλιματικής ουδετερότητας και έξυπνης διαχείρισης.
Σας ευχαριστώ όλους για τη δέσμευσή σας και την ενεργή συμμετοχή σας. Εύχομαι μια παραγωγική και επιτυχημένη συνάντηση”, κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια κάθε δήμος παρουσίασε το σχέδιο δράσης αλλά και τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στο υπό σύσταση δίκτυο συνεργασίας «ClimaNet» για την κλιματική ουδετερότητα. του φορέα δηλαδή των 6 ελληνικών πόλεων μέσω του οποίου θα διαμορφώνονται κοινά προγράμματα και θα υποβάλλονται για χρηματοδότηση στο κράτος.
Η συνάντηση εργασίας θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί οπότε θα ανακοινωθούν και τα τελικά συμπεράσματα.