Συνάντηση με αντιπροσωπεία Ισπανών Βουλευτών και Γερουσιαστών είχε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.Επικεφαλής της Ισπανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ήταν η κα SusanaSumelzoJordán, Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής για θέματα Ε.Ε. του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και Γερουσίας.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, θέματα τουρισμού και προτάσεις περαιτέρω προώθησης συνεργασίας των δύο κρατών.Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και στις προσπάθειες μετάβασης στην «πράσινη οικονομία», μέσω χρηματοδοτικώνπρογραμμάτων της Ε.Ε.Στην τοποθέτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:
«Οι ελληνο-ισπανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Έχουμε κοινές ανησυχίες για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, οι σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, ιδιαίτερα στηΜεσόγειο, η οποία πρέπει να αποτελεί πηγή σταθερότητας για την Ευρώπη.Οι οικονομικές μας σχέσεις είναι στενές, το διμερές εμπόριο κατέγραψε υψηλό ιστορικό το 2021 και η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στην Ελλάδα.Σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών παρουσιάζει ο κλάδος των τροφίμωνκαι ο η μεταποίηση. Σημαντική, επίσης, είναι η προοπτική διμερούς επενδυτικής συνεργασίας στους τομείς των ΑΠΕ, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του τουρισμού, των ναυτιλιακών μεταφορών.
Σήμερα, βιώνουμε τη μεγαλύτερη διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, το 1/3 των χωρών παγκοσμίως θα εμφανίσει συρρίκνωση τουλάχιστον 2 διαδοχικά τρίμηνα.Παρά τη δυσμενή αυτή συγκυρία, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν βασικό μοχλό για την ενίσχυση των επενδύσεων το 2023, των οποίων ο όγκος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15,5%.
Παράλληλα, η ανεργία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π. έχει υποχωρήσει κατά 50% την τελευταία τριετία. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, φτάνοντας πλέον μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Το καλοκαίρι του 2022 βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της οικονομικής κρίσης μετά από 12 χρόνια.
Τα προαναφερόμενα είναι αποτέλεσμα μιας φιλο-αναπτυξιακής, δημοσιονομικά συνετής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής, την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια, παράλληλα με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μέτρα άνω των 50 δις ευρώ.Το εισόδημα των πολιτών έχει στηριχθεί με μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022, και τριπλάσιος το 2023.Εκτιμάται, επίσης, ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων την τριετία 2022 – 2024.
Αναφορικά με τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Αναγνωρίζουμε τη σημασία διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση επενδύσεων που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.Υποστηρίζουμε, δηλαδή, τις προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν σε μία ισορροπία μεταξύ βιώσιμου χρέους, επενδύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης».