Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης.Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων,ανέφερε:
«Θέλω αρχικά να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών για την πανηγυρική αναγνώριση, στο χθεσινόEurogroup, της μεγάλης προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Πολλές και σημαντικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Ειδικότερα:
- Εναρμονίζεται το θεσμικό μας πλαίσιο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενσωματώνοντας την Οδηγία 2019/2235 σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ και με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης για προϊόντα που αποκτώνται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στηρίζονται κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση, αντιμετωπίζονται ζητήματα της ελληνικής ναυτιλίας, αποζημιώνονται εργαζόμενοι και αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων. Παράλληλα, στηρίζονται η αγορά κατοικίας και η οικοδομή και παρατείνονται κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Θέλω να σταθώ αρχικά στην πρόσθετη πράξη στο νέο συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας. Ειδικότερα, τροποποιείται, μεταξύ άλλων, ο συντελεστής οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα από μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα, από 10% σε 5%,περιλαμβάνονται εφεξής σε αυτό το ποσοστό και τα εισοδήματα επί της υπεραξίας από την πώληση μετοχών των προαναφερόμενων πλοιοκτητριών εταιρειών,αυξάνεται η νέα οικειοθελής παροχή από 40 σε 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αντιμετωπίζεται, δηλαδή, συνολικά ένα θέμα που εκκρεμούσε επί χρόνια, διαφυλάσσοντας την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας.
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση του σ/ν αφορά στην αγορά ακίνητων. Παρατείνονται, μεταξύ άλλων, μέχρι τέλος του 2024:η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, η έκπτωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 40% για δαπάνες λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων,η αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στηρίζεται δηλαδή ουσιαστικά η ακίνητη περιουσία.
Η τρίτη ενότητα ρυθμίσεων αφορά την παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα. Η τέταρτη παρέμβαση αφορά τα μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής κατοικίας. Δίνονται παρατάσεις και προβλέπονται διευκολύνσεις, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα νέοι άνθρωποι, να προσελκύσουμε επενδυτές.Ενισχύεται επίσης η Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, με κύριο στόχο τη συνολική διαχείρισή τους.
Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων, συνδέεται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς διασφαλίζεται η διαδικασία ελέγχου παράνομων ή ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.
Επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης 7,5 δις ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί η δεύτερη δόση ύψους 3,6 δις ευρώ, η καταβολή της οποίας αναμένεται στις αρχές του 2023.Δηλαδή η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα.
Τέλος, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δίνοντας προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων απόλυσης των εργαζομένων.
Συνοψίζοντας, με το υπό συζήτηση σ/ν, μεταξύ άλλων:εναρμονίζεται το εθνικό μας δίκαιο με το ευρωπαϊκό, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας,κυρώνεται πρόσθετη πράξη στο νέο Συνυποσχετικό του Δημοσίου με τη ναυτιλιακή κοινότητα,αντιμετωπίζονται παθογένειες της ελληνικής ναυτιλίας,αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων,παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων,στηρίζεται ουσιαστικά η οικοδομή.
Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίζω το σ/ν».